icon

Zaváranie čerešní v soli

avatar
cailinevelyn
26. jún 2015

Ahojte žienky. Chcem Vás poprosiť o nápady, rady a skúsenosti, prípadne tipy a triky so zaváraním v soli.
Kamarát nám doniesol asi 10 kg čerešní a ja som sa rozhodla, že ich zavarím, a aby neboli presladené tak v soli. Ešte som tak nikdy nerobila, tak privítam akúkoľvek pomoc a radu. Ďakujem

avatar
vroni
26. jún 2015

ceresne ocistis, vykostkujes, nahadzes do hrnca (idealne s hrubym dnom - ja robim v Zepteroch), jemne posolis (stipku soli, na 10 kil mozno kavovu lyzicku -zarovnanu, nie kopcom), nechas varit cca hodinu (cim dlhsie, tym hustejsi lekvar), potom rozmiesas do zelanej jemnosti, nechas este trochu povriet (pozor, teraz uz lekvar prska a v blbom hrnci sa moze aj prichytit), nalejes do poharov, zavries, otocis dolu hlavou (pohare) a nechas vychladnut. Hotovo.

avatar
timea7
27. jún 2015

Ja som tak zavárala už viac krát, na pohár naozaj štipka soli, sterilizovať, chutia výborne, nie sú presadené.

avatar
cailinevelyn
autor
28. jún 2015

@timea7
@vroni
dakujem, idem na to 🙂

avatar
stanulienkat
28. jún 2015

Ved ked nechces presladene, tak neslad!!!! My zavarame skoro vsetko nasucgho a bez cukru. Slivky, hrusky, jablka....

avatar
timea7
28. jún 2015

@cailinevelyn nech sa darí 🙂 ešte dodám, že som dávala čerešne dostatočne zrelé, nie také, aké sa bežne zavárajú, ale čo najzrelšie .