Zdravé a chutné recepty zo sójových kociek
Ženy môj muž si po minuloročnej preventívnej prehliadke asi zmyslel že bude vegetarián, má čerstvých 50. Doteraz bol na klobáske a slaninke, nakúpil niekoľko.balení sójových kociek, skúšala som jeden recept boli ako žuvačka a bez chuti. Dajte recepty niečo zdravé a chutné.
Ja vlastne ani neviem čo si mám myslieť, ani či ku to vydrží...
ja to ešte dávam napr. aj do tortíl namiesto masa. aj segedíň s kockami sojovými mám rada…
čomu som neprišla na chuť je drť, ale kamoška napr. drť pridáva do masových faširok - teda tu by sa dala použiť do nejakých cícerových ak sa ti s tým chce babrať…
Sojove kocky su naozaj spongiovite, boli uz pred 20 rokmi a budu na veky vekov. Pokial sa neosmazia na oleji - ale to potom straca trochu vyznam :--)
Skus ich este v trube /v airfryeri.
Dolezite je ich poriadne namarinovat - same o sebe nemaju ziadnu chut, preto ich treba poriadne ochutit.
Experimentuj s roznym korenim, azijske, indicke, rozne exoticke, tie su dostatocne vyrazne. Len sol, korenie, rasca, paprika, tie slovenske klasiky na kocky nestacia.
A vyskusajte urcite aj tofu a tempeh, to je tiez kvalitny protein. Mne chutia viac ako kocky.
Sojove kocky su naozaj spongiovite, boli uz pred 20 rokmi a budu na veky vekov. Pokial sa neosmazia na oleji - ale to potom straca trochu vyznam :--)
Skus ich este v trube /v airfryeri.
Dolezite je ich poriadne namarinovat - same o sebe nemaju ziadnu chut, preto ich treba poriadne ochutit.
Experimentuj s roznym korenim, azijske, indicke, rozne exoticke, tie su dostatocne vyrazne. Len sol, korenie, rasca, paprika, tie slovenske klasiky na kocky nestacia.
A vyskusajte urcite aj tofu a tempeh, to je tiez kvalitny protein. Mne chutia viac ako kocky.
@veselo_neveselo ďakujem vyskúšam
tofu zvládnem, tempeh no neviem, to bolo také otrasné že deti zjedli po jednej vidličke muž sa do rohu pustil dva krát a údajne bral aj do práce asi to tam vyhodil. Aj keď som robila všetko podľa receptu, asi mu stačí išlo raz za život včera bol v obchode a už kúpil iba tofu a sójové kocky.
ako žuvačka budú vždy, je to ich prirodzená vlastnosť. my ich doma voláme špongie 😂
a chuť… no… my máme doma radi aj čistú chuť špongie, keď robím doma tak mi syn vyjedá z misky ešte pred prípravou 🤷♀️ ale chuť preberajú z tekutiny v ktorej ich varíš - teda daj do vody bujon, masox, sojovku, rybaciu omáčku - čo ti príde na um…
a recepty?
my to máme radi, tak zjeme hádam všetko. dôležité je špongie pred úpravou poriadne vyžmýkať!
ale také naj recepty:
- soté s jemnou “kečupovou” omáčkou (kocky alebo pásiky upražíme na cibuľke, na to troška kečupu a voda, pridať kukuricu)
- vyprážané alebo pečené špongie (špongie osoliť a okoreniť, obaliť v škrobe a opiecť na málo oleja) - toto som jedla aj v rezancovej verzii s chilli omáčkou a tiež to bolo fajn
- špongie na spôsob pečene - rezance popražiť na oleji s cibuľkou, pridať majorán, prípadne troooošičku ale fakt len trochu sojovky…
@biba_18 ďakujem niečo vyskúšam
My sme kedysi robievali aj sojove platky na sposob reznov plnenych syrom v zemiakovom cesticku. Mne to velmi chutilo. Ale ked nechces aby to bolo ako zuvacka, treba to vyzmykat. Ja mam tu spongiovitu texturu velmi rada.
Sojove kocky su vyborne ked sa dobre pripravia. Treba ich nechat dobre nasiaknut bud vyvarom, vodou. A potom pripravit ako obycajne masko. Tj. Cibulovy zaklad, poopekat troska kocky a zaliat vodou. Omacky my robievame sweet chilli, so zeleninou, paprikas, madarsky gulas s hraskom.
Pozri si surovadcerka, ma toho kopec, aj knihy. Aj masozravcom chutia jedla 🙈😄
Fakt vyborne
Kocky sú nanič. Kúp sójové plátky. Treba ich posypať v miske korením podľa toho čo ideš variť ako do bežného mäsa. Vegeta grilovacie čierne korenie soľ bylinkova soľ. Rasca drvená. Zalej to vriacou vodou aby boli namočené zakry pokrievkou a nechaj aspoň hodinu postáť občas pomiesat. Potom ich vyzmykaj trochu a môžeš vysmaziť v cestíčku ako rezeň alebo nakrájať na slize hodiť na cibuľu a urobiť segedín perkelt. Vodu v ktorej sa mácali môžeš precediť a tým to podliat a dochutiť. Nikdy nie sú gumove a zásada je variť aj smažiť zakryte pokrievkou aby sa aj podusili. Rezne v zemiakovom cestíčku sú super
Kocky sú nanič. Kúp sójové plátky. Treba ich posypať v miske korením podľa toho čo ideš variť ako do bežného mäsa. Vegeta grilovacie čierne korenie soľ bylinkova soľ. Rasca drvená. Zalej to vriacou vodou aby boli namočené zakry pokrievkou a nechaj aspoň hodinu postáť občas pomiesat. Potom ich vyzmykaj trochu a môžeš vysmaziť v cestíčku ako rezeň alebo nakrájať na slize hodiť na cibuľu a urobiť segedín perkelt. Vodu v ktorej sa mácali môžeš precediť a tým to podliat a dochutiť. Nikdy nie sú gumove a zásada je variť aj smažiť zakryte pokrievkou aby sa aj podusili. Rezne v zemiakovom cestíčku sú super
@sova7 sorry ale vyprazať ich určite nebudem hľadam zdravé recepty, a kocky a platy sú za mňa to isté
🤦
Autorka mám vyskúšané kocky aj platy. Varím sójové mäso roky. Dávam ho s údeným tofu aj do kapustnice. Kocky nepoužívam lebo sú nahovno. Sú tvrde a nedajú sa dobre uvariť. Na varenie su lepšie platy. Ale tak uvar čo máš vyskusane ty
ako žuvačka budú vždy, je to ich prirodzená vlastnosť. my ich doma voláme špongie 😂
a chuť… no… my máme doma radi aj čistú chuť špongie, keď robím doma tak mi syn vyjedá z misky ešte pred prípravou 🤷♀️ ale chuť preberajú z tekutiny v ktorej ich varíš - teda daj do vody bujon, masox, sojovku, rybaciu omáčku - čo ti príde na um…
a recepty?
my to máme radi, tak zjeme hádam všetko. dôležité je špongie pred úpravou poriadne vyžmýkať!
ale také naj recepty:
- soté s jemnou “kečupovou” omáčkou (kocky alebo pásiky upražíme na cibuľke, na to troška kečupu a voda, pridať kukuricu)
- vyprážané alebo pečené špongie (špongie osoliť a okoreniť, obaliť v škrobe a opiecť na málo oleja) - toto som jedla aj v rezancovej verzii s chilli omáčkou a tiež to bolo fajn
- špongie na spôsob pečene - rezance popražiť na oleji s cibuľkou, pridať majorán, prípadne troooošičku ale fakt len trochu sojovky…
@biba_18 ...aj špongie na lece sú celkom jedlé,aj v omáčke podobnej sviečkovej
Ja mám rada na cibuľke s hribami či šampiňónmi a k tomu ryža, alebo tarhoňa. Podusim cibuľku, pridám sojove kocky, ktoré boli namočené v bojone, soli a čiernom korení. Podusíme spolu, pridám hríby a podlejeme bujonom, v ktorom boli namočené kocky. Keď už je to hotové, zahustím omacku. K tomu ryža, uhorka či kompót.
Ja mám rada na cibuľke s hribami či šampiňónmi a k tomu ryža, alebo tarhoňa. Podusim cibuľku, pridám sojove kocky, ktoré boli namočené v bojone, soli a čiernom korení. Podusíme spolu, pridám hríby a podlejeme bujonom, v ktorom boli namočené kocky. Keď už je to hotové, zahustím omacku. K tomu ryža, uhorka či kompót.
@margotka17 čím , prosím, zahustujes omáčku?
@margotka17 čím , prosím, zahustujes omáčku?
@miskajerry tým, že dám viac cibule, ťa sa úplne rozvariva urobí omáčku hustejšiu, tak už len takú kocku masla vhodím dnu, ja tomu hovorím zahustenie maslom.

a recepty?
ale také naj recepty: