icon

Zdravé sladkosti

222petulik
18. feb 2016

Ahojte dievčatá, povedzte mi prosím aké sladkosti dávate svojim detičkám? Myslím tým robievate maškrty aj samé a tak sa snažíte deťom dať niečo kvalitnejšie? Jedia vaše ratolesti skladkosti každý deň? Pýtam sa preto lebo chcela by som začať so zmenou týchto návykov k lepšiemu, tak ma prosím inšpirujte 😉

juhseverzapad
20. feb 2016

A teraz pre všetky!! ako môžte decku zakazovať a vy si potajme dáte??? Kde je vaša zdravá strava, kde sú vaše predsvedčenia, že je to škodlivé???

juhseverzapad
20. feb 2016

@katka1981 Ja som túto diskusiu nezaložila!!

sirinka
20. feb 2016

@katka1981 neboj nic, moje deti maju pristup aj ku klasickym sladkostiam, v poslednej dobe uz ale takmer vobec nepytaju, nepocituju tuzbu po sladkom, ked dostanu v skole v skolke tak co ich zaujoma su lizatka, tie lacne cokoladky a keksiky minimalme, odlozia do skrine a nakoniec na to aj zabudnu. Nedavno som kupila tie milka vajicka plnene kremon a tri zo styroch deti to nezjedli, lebo im to bolo prikro sladke... Takze dlhodoba snaha sa ukaze. Minuly tyzden sa pytala spoluziacka mojej dcery, kde jej kupujem tycinky na desiatu, lebo ze su fajne... Moje deti nemysia klamat, ze zjedli nejaku sladkost, ale postupom casu in stale menej a menej sladke chyba. Spapaju mi aj kvalitnu horku cokoladu

katka1981
20. feb 2016
juhseverzapad
20. feb 2016

@sirinka neboj, oni na to prídu,čo je dobré.

katka1981
20. feb 2016

@juhseverzapad, dospeli aj fajcia a piju alkohol, mali by davat aj svojim detom??? Ked dieta na urcitu chut nenaucis, nebude mu chybat, tak nebudem decko ucit na nieco co je skodlive. A kludne si zanadavaj 🙂

jajka257
20. feb 2016

@juhseverzapad velakrat s tvojimi nazormu nesuhlasim, ale teraz mas svatu pravdu...

juhseverzapad
20. feb 2016

@jajka257 Ďakujem

zvieratko31
20. feb 2016

@katka1981 no oni tam vypalujú a kácajú tie palmové lesy a opice umierajú, čo tam žijú...

katka1981
20. feb 2016

@juhseverzapad, ja som napriklad nikdy nejedla sushi ani slimaky. Ludia hovoria ake je to vyborne, mna to nelaka vobec. Nie som na tu chut zvyknuta, nechyba mi. A takto dokazes naprogramovat svoje deti, aby jedli to, co chces, aby jedli. Samozrejme, ze konecne rozhodnutie je na nich, ale do urciteho veku je to len v tvojich rukach.

katka1981
20. feb 2016

@zvieratko31, ano, zial. Ludia si nevazia prirodu, toto su smutne veci.

juhseverzapad
20. feb 2016

@katka1981 Ty čo sem miešaš? Tebe ako decku dávali alkohol, či cigarety? Nie! Vyskúšala si aspoň jedno? Áno!! Tak o čom je reč? Dieťa, keď dospeje, urobí si po svojom.

jajka257
20. feb 2016

@katka1981 no neviem, dovolim si s tebou nesuhlasit. Nasa mala do 4 rokoch sladkosti nechcela vobec a doma sme ich mali kopec a aj mame....ja milujem sladkosti, ale hlavne cokoladu, gumove cukriky a lizatka. U nas to funguje, ze ked si pyta, dam jej a predstav si , ze nemusim nic skryvat alebo jest potajme. Ochutna a bud chce alebo nechce. Este nikdy nepila bublinkavy napoj, lebo je podla nej hnusny, nie ze nema pristup, neje hranolky, lebo su vraj hnusne, nechce keksiky a kolace. Proste vsetko ochutnala a rozhodla sa sama a ked jem nieco nezdrave, jem to pred nou....takze nie je to o tom ako naucis, dieta si samo vyberie. A ked nie teraz, tak potom. Ja mam istotu, ze vybera spravne a nemusim zakazovat.

katka1981
20. feb 2016

@juhseverzapad, ale davali. Ked som prisla zo skoly, babka mi k obedu vzdy naliala pivo 12-tku s malinovkou. To si nevedela ze? A to myslim vazne. Takisto ked sme isli na navstevu, tak som pila griotku alebo vajcovy konak. U nas sa bezne pilo vino, lebo otec je vinar. Moj vztah k alkoholu? Pivo, vino neznasam, smrdi mi, ajked mi babka naliala, viac ako glg som si nedala, a celkovo nemusim pit ani dva roky. Alkohol k zivotu nepotrebujem. Rodicia nefajcili. Ale s tou stravou si za svojim stojim. Nenaucis na tu chut, decku nebude chybat. Je to o zvyku.

katka1981
20. feb 2016

@jajka257, jasne ze je to aj o chutiach, ja som velmi na pudingy a kase, muz to miloval, no nemoze kvoli mlieku, mala to nemusi. Ale to ze je vedena k zdravej strave povazujem za svoju povinnost, a je mi jedno kto mi tu co napise.

sirinka
20. feb 2016

@juhseverzapad no toho sa prave nebojim 😉

juhseverzapad
20. feb 2016

@katka1981 Ako to som v šoku!! Ale na druhej strane ti to znechutili!! Nemylíš, že aj ty môžeš dieťaťu znechutiť tvoju stravu?

jajka257
20. feb 2016

@katka1981 bude mu chybat, ked bude velke a dospele. Neviem kolko rokov ma tvoje dieta, ale vo vseobecnosti plati, odriekaneho chleba, najvacsi krajec. Ty si myslis, ze pubis alebo mlady clovek pojde s kamaratmi von, a oddola hnusnemu vyprazanemu syru? Zabudni....ak nepozna, ochutna a bude. Vies, moj doktor hovorieval, vsetko, co cloveku chuti, vlastne v tej chvili teli pyta. Ak cloveku neposkytnes, spravis nedostupnym, moze potom zareagovat aj na obycajne jedlo ako na drogu....bude chciet viac a viac....

katka1981
20. feb 2016

@juhseverzapad, nemozem,. lebo jej chuti. Ona povie fuj na vyprazane a udene. Preboha o com splietas, to ze nejeme vyprazane a udene, ako co mam jej co znechutit. nezijeme na korienkoch. A keby aj ano, bude ta to trapit? Lebo mna osobne vobec nerapi co davas svojim detom alebo co jedavas ty. Mne to je uplne jedno. Ja som spokojna s tym ako to u nas je. Nerobime doma ziadne extremy, tak nemam z toho ziadny strach. Uz len to ze dcera ma bezlepkovu dietu, to je extrem, a mam jej davat lepok, aby som jej neznechutila stravu? Myslim ze tu nie je co riesit, a zbytocne tu budes riesit taketo veci, ja mam v tomto jasno.

katka1981
20. feb 2016

@jajka257, moja dcera ma celiakiu takze si restiky len tak neuzije. A chvalabohu uz to chape. A to ze nevyprazam, ani nezacnem. Nikdy som nevyprazala ani nebudem. Musi mat specialnu stravu ci by sa jej to pacilo alebo nie, tu nema na vyber. A ako som uz pisala, ma aj bezne sladkosti, ale ucime ju na zdrave.

jajka257
20. feb 2016

@katka1981 ved ja chapem, ze celiakiu. A chape, co je zdrave. Ale priklad zo zivota, mam v triede chlapca, ktory ma celiakiu a ten, co moze zhltne. Vyhyba sa sice lepku, ale vsetko, co lepok neobsahuje skonci v jeho bruchu. Aj ostatni v triede vedia, co moze a nosia tak, aby sa mohli napchavat spolu. A restiky? Chodia tam kazdy piatok. A pokial viem, tak pozerat sa inych nechodi....🙂 🙂

katka1981
20. feb 2016

@jajka257, toto je velmi individualne, v skolke zhresila aj ona, teraz ma uz konecne rozum. A svoje jedlo berie ako vyhodu, deti jej zavidia, v skolke sa jej smiali. V skolke mali chlapceka s cukrovkou, ten striktne drzal dietu, bol velmi rozumny. Ja som plakala a trapila sa, preco nasa taka nie je. Jedna kocka mi pisala, ze ona podvadzala do 20 rokov (celiaticka). Nastastie v skole je ok. Uz jej verim, viem, ze zje len to, co moze aj doma. Viem, ze neodola nimm2, alebo cukriku, kt. pozna, ale su to veci, kt. jedla aj doma. Uz sa nemusim bat ze bude jest po tajme chlieb alebo nieco, co moze obsahovat lepok. Ked dostane, tak prinesie nerozbalene domov. Do restiky nechodime vobec. Neboj mam kamosku, dcera ma celiakiu a chodia po restikach stale. Kto ma bezlepkovu, dobre vie, ze to jedlo v restike je kontaminovane. Nasa nema zakazane nic, aj Deli jej kupim, ale vzdy jej poviem, ze nie je zdrava, taketo veci jedava malo. A to co bude stvarat ako dospela, ja uz neovplyvnim.

jajka257
20. feb 2016

@katka1981 tento moj priklad ma 14 rokov a este pred dvomi rokmi bol ukazkove dieta, ktore mi na pockanie povedalo, co je nezdrave. Nuz vek robi svoje. A inac, nic v zlom, ale nepride mi vhodne, ze vzdy jej pivies, to je nezdrave. Ono je dikutabilne co je zdrave a co nezdrave. Aj ja som si este pred par rokmi myslela, ze voda je zdrava....a po ukazani testov vod na SR a vo svete ma presiel humor. Ten humus, co pijeme nas zabije skor ako sladkosti....

katka1981
20. feb 2016

@jajka257, ale nepoviem jej vzdy ze je to nezdrave, to vie aj bez toho. A puberta je kapitola sama o sebe, co ja viem co bude? Tak my mame vodu zo studne, robene rozbory a specialny filter z Ruska co meni este aj PH a robi zivu vodu, s vodou mas pravdu. A myslim, ze uz staci. Idem si uvarit puding, mam strasnu chut na sladke. A co myslis, malej zakazem? Nie, da si aj ona, a ako vzdy dam do neho domace bio ovocie, napr. aroniu, aby bolo v tom pudingu aspon nieco zdrave. Pa. No akurat hovorim dcwere, ze si idem robit puding ci si da, ze nema chut. No darmo na pudingy som zjavne vysadena ja. Ale neboj, zele cukrik si da. Dam jej, ale nedam jej cely balik.

alaguema
20. feb 2016

@juhseverzapad nedávame si nič potajomky. Jeme to isté, čo deti. Teraz som im urobila nepečené koláčiky z pohánkových vločiek, hrozienok, kokosu, horkej čokolády, brezového cukru, vanilky a masla. Dala som si jeden aj ja, manžel si dal dva 🙂 Žiadne iné sladkosti nejem. Ani keksíky, ani lízatka, cukríky, vôbec to nekupujeme...nič okrem kvalitnej horkej čokolády. Neviem, prečo to ľudí ako ty, tak vytáča. Normálne vás niektoré ide rozhodiť, že si niekto dáva pozor na to, čo zje...nechápem 😎

simonka77
20. feb 2016

@juhseverzapad ukľudni sa. Každá, ktorá nezdieľa tvoj názor na stravovanie, schyta od teba spŕšku hnevu. Toleruj a budeš tolerovana. Ze ty si dávala svojmu ročnému dieťaťu sladkosti, to je tvoja vec. Nemusí to ale robiť mama, ktorá hlavou premýšľa nad tým, co jedia členovia jej rodiny. Ideš porovnávať co sme jedli my ako deti s potravinami tejto doby? Začni byt realista.
Tvoje výbuchy hnevu voči väčšine mám v tejto debate vo mne evokujú pocit, ze nejakým spôsobom si nespokojná sama so sebou, vnucujes druhým, ze len ten tvoj názor a postoj je správny, a rozčuľuje ta čokoľvek z potravín s prívlastkom "zdravé". Veď ty sa pchaj tým, na co máš chuť, deťom dávaj co kde nájdeš bez ohľadu na zloženie, ale hlavne sa prestaň navázat do ostatných. Mama, ktorej záleží na tom, co zje ona a jej deti, si s radosťou prečíta zloženie, pripraví niečo doma a pri pohľade do zrkadla bude spokojná, pokojná a nebude mat návaly hnevu a nadávok voči ostatným.

juhseverzapad
20. feb 2016

@simonka77 😀 😀 😀 😀 😀 tak to je dobré!!! Ja sa na nikoho nehnevám, ja sa iba čudujem, čo dokážete !!

vintage_lady
20. feb 2016

@alaguema poprosím presný postup na tie koláčiky 😋

juhseverzapad
20. feb 2016

@simonka77 Pri pohľade do zrkadla vidím 170cm vysokú babu s 60 kg váhy - ideál!!! Závidíš???