Zdraženie chleba a pečiva - domáce pečenie
ahojte žienky, chlebík a pečivo nám riadne zdražie. chcem vyzvať opäť k domácemu pečeniu chlebíka. kto nemáte ražný kvások na kváskovanie, rada pošlem. chystáte sa aj vy chlebík a pečivo piecť doma?
@jabadabadu Je milión vecí, bez ktorých sa dá žiť. Napriek tomu bez nich ľudia nežijú. Táto diskusia je o niečom inom.
Ja peciem, lebo nam to chuti a nemam po ruke pekaren, ktora pecie poctivy chlieb. Ale lacnejsie to asi nebude
@jabadabadu bez chleba si neviem a nechcem svoje stravovanie predstaviť, aj keby som bola celiatik, tak si ho pečiem z bezlepkovej múky, skrátka málokedy dokážem začať deň bez chleba, milujem vôňu čerstvo upečeného.
@nykkushka vyskúšaj tieto, ja som zase až tak veľa receptov neskúšala, ním chutili https://varecha.pravda.sk/recepty/obycajne-rozk...
@misik14 chceš povedať ze všetky suroviny a energie spocitas a vijde to suma 0. 50 eur za 600g chlieb? Ved u nás najlacnejšia múka stojí 89 centov
@giertlova 150g raznej chlebové 0,2€; 50g spaldovej celozrnnej 0,06€, 50g hladkej 0,04€; 250g t650 0,17€. Takže múky 0,2+0,06+0,04+0,17= 0,47€ vodu 350g neratam, lebo ročne platíme 0,5€ za 1m3. Elektriku máme dd5, takže v lacnom sa mi vidí 0,12 za 1kwh, a rura za hodinu potiahne 0,6kwh co mám odmerane takže zo 6-7 centov elektrika. Spolu teda som na za 0,55€ za 600g chlebík
Chlieb nie. Ale sladke pecivo buchticky tasticky ano. Deti si beru na desiatu. Ismietam davat 0,75 € za croasant ci 1,2€ za muffin. Mam 4 deti a papkacov.🙈
@matullienka pečiem z T650 hl. najlacnejšej, robil kilovy z nej
@konvalinka41 Ahoj my pečieme domáci chlieb od kedy sme sa s manželom osamostatnili 😊, domáci chlieb nám viac chutí, jedine čo sme si zjednodušili je,že používame droždie. Keď mam chuť a čas občas napečiem do plusu aj rožky a ine pečivo.
Muka 0,9€/kg z mlyna, mieam chlebovu a raznu celozrnnu, potrebujem 700 gr. - 0,63€, elektrina su cca 2 kW, to som si pozerala na elektromere, cize cca 0,3€. Drozdie nepouzivam, kvaskujem. Cize ano, mam to spocitane. Vodu neratam, 2 misky a stierka, to viac vody minu deti ked si ruky umyvaju. Ale keby uz o to islo, tak vodu mam zo studne a na strechhe elektricke panely, cize keby som piekla len ked je pekne, tak elektrinu mam zadarmo. Pracu si samozrejme nezapocitavam, keby som piekla na predaj, samozrejme by som si ju zaratala.
Jasne, ze je to o dost lacnejsie, ved aj doma si navaris lacnejsie ako v restauracii, jednoducho neplatis pracu druhych. To mozete rovno povedat ze elektrina isla hore, neoplati sa mi varit, radsej kupim hotove.
Samozrejme, ak niekto nestiha, jasnacka, je rad ked stihne v obchhode kupit a nie upiect, ale nech mi nikto nevravi ze sa to neoplati, lebo elektrina isla hore. Ked uz o to ide, aj pekarnam isla hore a este pojde viac ako domacnostiam, preto aj zdrazuju.
@elizabet173
@mandzula
@nykkushka
@janka1011
hore som pisala vypocet
Chlieb ma iste doma menej nevyjde chlebova muka+ rázna muka k tomu mix rozne celozrnne. Riziko ze sa nepodarí vysoké. Mna to prestalo bavit. Kupujeme kvaskovy veľký Chlieb za cca 2,8 v peci na drevo pečený, ak aj Zdrazie asi piect nezacnem uz viac. Piekla som raz za tyzden ten chlieb vydržal ale teda mne chuti tak chvilu po upečeni (chleba zjem malo, dcera este menej). Cisto teoreticky ak by extrémne zdražel rozmyslím si to.. No... Energie sice hore pôjdu ale domácnostiam menej ako firmá. Chlieb pečiem v rúre, prinajhoršom ked bas vypnú mam pec na drevo 😂
@zuzinka888 Mas nejake dobre recepty? Tiez nad tým uvažujem. Mne dcera chleba rožok v skole nezje. Buchty viem len klasika kysnuté české😂 a zavin a inak nic z tychto peciv.
@ketrint Za 15 min upečiem ten z droždia, rúru predhrejem tak 5 min a ide tam. Akýkolvek, ako som písala miešam rozne múky, podla toho čo je doma a na čo je chuť. Klasické kysnuté cesto - múka, voda, droždie, sol.
Ten kváskový prepekám na trocha nižšiu teplotu, takže ten možno tak 20 min potrebuje. Nikdy som nechápala ako sa chlieb môže piecť 40 - 50 min, ja by som ho mala zuhelnatený.
Nie

Nechystám sa, finančne sa neoplatí piecť doma, keď sa spočítajú suroviny, energie, čas
Ak niekto pečie tak je to podľa mňa len pre radosť, pretože ho to baví, isto nie pre šetrenie.