icon

Ako vybrať chemické WC na chatu?

22. júl 2026

Na chate nemáme normálne WC a riešime, čo tam dať aspoň dočasne. Pozerala som prenosné chemické toalety, ale vôbec netuším, ako je to so zápachom, čistením a hlavne vyprázdňovaním.
Je to v pohode na víkendy?

anonym_38b269
22. júl 2026

@anonym_autor Toto som riešila s manželom asi pred 2 mesiacmi a nakoniec sme kúpili Thetford Porta Potti Qube 165. Za mňa úplne super, na víkendy na chatu, kde máme len latrínu, ktorá nevyhovuje každému, ideálne.
Treba k tomu kúpiť vhodnú tekutinu do splachovacej nádržky aj do odpadovej nádoby a tiež špeciálny rozpustný toaletný papier. Všetko je v návode a na YouTube sú k tomu aj veľmi dobré videá, podľa ktorých človek hneď pochopí, ako to funguje.
Vyprázdňovanie som si tiež predstavovala horšie, ale je to v pohode. Na konci víkendu spodnú časť odcvakneš, odskrutkuješ vypúšťaciu rúrku a vyleješ len tekutinu. Obsah sa v tej chémii zmiešanej s vodou rozpustí, takže to nie je nič také hrozné, ako som sa bála. Nezašpiníš sa, je to podľa mňa maximálne hygienické. My sme s tým veľmi spokojní.

biba_18
22. júl 2026
@anonym_38b269

@anonym_autor Toto som riešila s manželom asi pred 2 mesiacmi a nakoniec sme kúpili Thetford Porta Potti Qube 165. Za mňa úplne super, na víkendy na chatu, kde máme len latrínu, ktorá nevyhovuje každému, ideálne.
Treba k tomu kúpiť vhodnú tekutinu do splachovacej nádržky aj do odpadovej nádoby a tiež špeciálny rozpustný toaletný papier. Všetko je v návode a na YouTube sú k tomu aj veľmi dobré videá, podľa ktorých človek hneď pochopí, ako to funguje.
Vyprázdňovanie som si tiež predstavovala horšie, ale je to v pohode. Na konci víkendu spodnú časť odcvakneš, odskrutkuješ vypúšťaciu rúrku a vyleješ len tekutinu. Obsah sa v tej chémii zmiešanej s vodou rozpustí, takže to nie je nič také hrozné, ako som sa bála. Nezašpiníš sa, je to podľa mňa maximálne hygienické. My sme s tým veľmi spokojní.

@anonym_38b269 problém je v tom - kam tú tekutinu vyleješ?

anonym_8fac0b
22. júl 2026
@biba_18

@anonym_38b269 problém je v tom - kam tú tekutinu vyleješ?

@biba_18 po spravnosti by sa mal odpad vylievat do verejnej kanalizacie, nema sa vypustat len tak hocikde

biba_18
22. júl 2026
@anonym_8fac0b

@biba_18 po spravnosti by sa mal odpad vylievat do verejnej kanalizacie, nema sa vypustat len tak hocikde

@anonym_8fac0b po správnosti do kanalizácie ani náhodou ...

viestta
22. júl 2026
@biba_18

@biba_18 no po spravmnosti sa ma vyvazat az na cisticku ako sa vozia toitoiky.

anonym_038c36
22. júl 2026

No to aj mna zaujíma, kam to v praxi vylievajú

tilly
22. júl 2026

Existujú plynové aj elektrické wcka. https://elia.cz/spalovaci-toalety/127-spalovaci...

madeincssr
22. júl 2026

@anonym_autor niektory z modelov Thetford Porta Potti. Toaletak moze byt aj obycajny, lacny, tensi dvojvrstvovy (netreba drahy specialny), osvedcena chemia (staci spravne nadavkovat do spodnej odpadovej nadrzky) je Aqua Kem Blue (koncentrat, alebo jednorazove sacky; tento modry likviduje bakterie, cize by nemal ist do prirody, biologickej zumpy a vo vacsom mnozstve ani do splaskovej kanalizacie), alebo Aqua Kem Green (ten nelikviduje bakterie a moze ist do zumpy aj kanalizacie, ale nie je taky ucinny v tom rozkladani).
Chemicke WC treba po cca 3-4 dnoch vyliat, vyplachnut odpadnu nadrzku, inak zacne zapachat, najma v lete.

madeincssr
22. júl 2026
@anonym_038c36

No to aj mna zaujíma, kam to v praxi vylievajú

@anonym_038c36 v kempoch a na stellplatzoch, v zapadnej Europe aj na niektorych benzinkach su na vylievanie chemickych WC vylevky. Niekedy to byvaju aj automaty na zaplatenie si tejto sluzby (u nas zatial malo, skor v CR prve lastovicky).

madeincssr
22. júl 2026

A existuju aj tzv. kompostovatelne separacne WC, kde moc ide do samostatnej nadobky (vylejes do WC alebo aj pohnojis nieco, co "mocovku" znasa/potrebuje) a "tuha frakcia" ide do takeho "slamoviteho" ci kokosoveho "substratu", ktory do vycistenej nadoby zalozis, tam sa vysusi a potom to cele mozes pouzit ako hnojivo.
Lebo spalovacie toalety su zatial extremne drahe (skor pre jachty) a potrebuju elektrinu a/alebo plyn.

madeincssr
22. júl 2026
@biba_18

@biba_18 pokial pouzijes ekologicku chemiu (neniciacu bakterie), tak moze.