Je bežné, že maliar chce, aby sme si všetko kúpili sami?
Prvýkrát si dávame maľovať byt cez maliara, tak neviem, čo je bežné. Čakala som, že si materiál zabezpečí on, ale povedal nám, že máme kúpiť farbu, fólie, valčeky aj ostatné veci a on si účtuje len prácu.
Tak teraz neviem, či je to normálne alebo sme si len zle predstavovali, ako to funguje. Alebo je to na dohode? Len teda nám inú možnosť nedal.
Vsetko je na dohode... A kolko pyta za robotu na hodinu?
Ak mas cas to zabezpecit a nepyta vela na hodinu 🤷
No ja by som skor uvitala full servis, ze by som mu len dala odtien farby a hotovo. V tom pripade by som bola ochotna mu dat aj viac na hodinu.
@anonym_autor a ked nebudes spokojna s kvalitou prace,povie ti,ze si kupila zlu farbu.To je jediny v okoli,ci ako?
Ja som si dávala zrekonštruovať celý byt firmou. Chlapík mi doniesol cenovú ponuku, teda 2. Jednu s materiálom a jednu bez. Keď som si to pozrela, tak rozdiel za materiál, kebyže si ho mám kupovať sama bol dosť vysoký. On si účtoval skoro dvojnásobok ceny za jednotlivé kúsky. Dajme tomu obývačka - on mi dal ponuku za material cez 1000 eur. Predavac v obchode, ktorý do systému naťukal presne ten istý materiál ako mal on rozpísaný (t.j. aj značky a množstvo) mi cenu vyčíslil omnoho menšiu, o viac ako polovicu menšiu. Tak som sa rozhodla, že materiál si kúpim sama a tým som niekoľko tisícok ušetrila. Ale je to na tebe. Hľadaj iného, ak nie si spokojná.
Ak to robí len kvôli nižším nákladom, tak mal nakúpiť a tebe dať bločky na preplatenie + za seba bloček za prácu.
Zasa zohnat si konkretnu farbu,ist po nu, nasledne doviezt, vynosit stoji cas a peniaze, tak preco by si aj za to nezauctoval navyse? Detto upratovanie po. Malujem si sama a nie je to ze 1 vedierko a za 5min upratane. Za mna fer informacia, za robotu X, za servis a mayerial pred a po Y. Rozhodnes sa ako chces.
my sme si farbu kupili -ale zvysok mal vlastne ... ale kazdy to ma inak .. preto sa treba hned na zaciatku presne dohodnut .. vratane spratania po sebe
@anonym_autor ja som sa s maliarom stretla pri obhliadke, nechal mi vzorkovník, potom som si vkľude doma vybrala farbu, poslala číslo do smsky a v deň D mu len otvorila dvere. Všetko si priniesol, pozakrýval, vymaľoval, upratal po sebe, krásna čistá robota. Ja som len doma poodsúvala nábytok, aby sa dostal k stenám.
Všetko je podľa mňa o dohode - ak vám nevyhovuje, že si máte všetko kupovať sami, tak mu to povedzte a nech si to zaúčtuje, alebo si nájdite iného.
My sme si všetko sami zohnali, pozakrývali a on už len vymaľoval.
Dom sme si už maľovali sami.
Väčšinu vecí sme si zháňali sami a roboši len spravili. Fakt asi okrem omietky a nejakých stavebných vecí čo potreboval ako tehly, kotvy, drevo atd všetko sme si zháňali sami. Sadráče, skrutky, farbu, obklady, podlahy, všetko podľa našich preferencii.
Teraz len pre predstavu prečo je to tak...
Maliar je szco, vystaví ti faktúru po skončení práce napr praca 1000e, material 500e.
Robí to legálne, a ty chceš mať materiál a prácu na 1 faktúre... Ak rieši DP cez pausalne výdavky jeho daň, odvody mu vezmú cca 25% z fakturovanej sumy, co je pri práci v poriadku, že ty mu dáš 1000e a on štátu zaplatí 250e. Ostane mu 750e.
Ale ak by vystavil faktúru na 1500e, tak štátu zaplatí 375e a ešte 500e za materiál a ostane mu 625e.
Rozdiel v jeho prijme - 125€ prečo by sa sám okradal?
Preto materiál je lepšie kúpiť si sám, aby maliar mohol účtovať len prácu svoju.
Ak nechce clovek kupovať materiál sam, tak musí akceptovať prirážku na materiáli.
@anonym_autor myslim ze ako maliar vie ktory valcek mu vyhovuje a aky druh farby sa hodi...vy by ste vybrali len farbu. Takisto on ma vediet aky penetrak atd. Je majster, on to ma vediet. Folie beriem, ze to si sami kupite. Pri takom systeme si mozem rovno vymalovat sama a aj si sami v dome malujeme.
Preto mam radsej firmu ako majstrov, oni po sebe aj poupratuju.
Vsetko je na dohode... A kolko pyta za robotu na hodinu?
Ak mas cas to zabezpecit a nepyta vela na hodinu 🤷
No ja by som skor uvitala full servis, ze by som mu len dala odtien farby a hotovo. V tom pripade by som bola ochotna mu dat aj viac na hodinu.
@anonym_caa3d1 na hodinu?, pýta sa za M2 😜, ja by som si vymalovala sama všetko však to nieje žiadna veda a navyše aj zábava
Tak neviem si predstavit, ako bude maliar malovat valcami, co kupi klient 🤔 myslim, ze to aj tak bude vyzerat 🙈🤣 zavolajte profika. Farbu si kupit mozete, ak viete, aku chcete, maliar vam povie, kolko farby treba , ale zvysok si ma priniest sam, ako valce, stetce, vedra, penetrak, karton na podlaahu...., Aj po sebe upratat. Olep a zakrytie si dohodnite, ci to spravi, ci nie. Niektori olep a zakryvanie nechcu robit.
@anonym_autor je to bežné a na dohode..A podľa mňa viac fér ako, keď ti zauctuje každú blbosť aj zakrytie oblepenie dverí, dopravu každý valček a pod.Dnes 4 deň maľujem a som rada, že som to zvládla sama.Nacenili mi to na 850 eur mňa stala farba 120 eur a super psychohygiena.Uz som raz maľovala, ale teraz som dávala tmavšiu sivú farbu a bála som sa fľakov.Niekedy prikrytie, umytie a cele to okolo je polovica sumy.Len dbaj na dobrú kvalitnu farbu
Ešte by som pochopila, keby vám kázal kúpiť si farbu aká sa vám páči, ale aby maliar nemal základnú výbavu s ktorou pracuje? Štetce, valčeky, vedra a podobne? To je dosť čudné. To akokeby automechanik nemal základné náradie na opravu auta. Už keď si naúčtuje úplne všetko, to si naozaj môžem vymaľovať sama.
@anonym_autor podľa mňa záleží na dohode..teraz bol v rodine maľovať kuchyňu maliar s tým,že on zabezpečil materiál, prikryvanie atď to už majiteľ.. .ale predtým bol jeden u mamky a od všetko od A po Z zabezpečil, popresuval nábytok s pomocou, pop poprikryval všetko a potom aj popratal..takže podľa mňa je fakt všetko o dohode 🙂 ja osobne kebyže nám príde maliar tak by som sa dohodla aby zabezpečil farbu nakoľko on ich určite pozná lepšie než ja

mal by si to nakupit sam, vidim to tak ze tento po sebe ani nepoprace lebo mal len malovat