Treba pred zimou volať kominára každý rok?
v dome bývame druhý rok a minulú zimu sme komín dali vyčistiť ešte pred kúrením. teraz riešim, či to treba spraviť znova automaticky aj tento rok, keď sme v krbe nekúrili až tak veľa.
Ideálne je volať kominára aspoň raz za rok
Ak nemas papier ze bol tak ta nevyplati poistka ked vyhoris (hociakym dovodom)
Vždy pred vykurovacoi sezónou voláme kominára. A to kúrime drevom iba v krbe v obývačke. Inak elektrinou.
A teda doplnim, ze kominara kazdy rok nie len na krbovy komin, ale v pripade plynoveho kotla aj na ten plynovy (ak su oddelene)
zo zákona ak kuriš v nom je nutné každy rok volat, v pripade ak máte poistku na dom tak ak nemate každy rok reviziu komina hned vám ju zamietnu v pripade požiaru
@anonym_autor v podstate je to tak nejak zakuklene v zakonoch.
Ze nemas uplne povinnost ako obcan, ale ak sa nieco stane, musis zdokladovat (nielen pre poistovnu), ze si davas pravidelne robit odborne (!) revizie a servis kominov, kotlov, eletrickych a plynovych rozvodov a bleskozvodov (ak bleskozvod mas. Ak mas samostatny dom, mali by ste mat.)
Nie len tak znamemu kominarovi za 10 eur dat vycistit komin, ale mat k tomu vystaveny doklad s popisom, ake nedostatky boli odhalene, aka naprava sa odporuca (realizacia je opat na tebe. Nemusis, ale v pripade nehody je to priblem, ak to neurobis.).
Pripadne ti napisu skonstatovanie, ze je vsetko v poriadku a ziadne nedostatky nie su. Ale potrebujes ten papier ako doklad, ze mas vsetko v poriadku a prevadzkyschopne.
V pripade bleskozvodu, plynu a elektriky to vyzaduje aj peciatku odborneho revizaka. A su na to terminy, ako casto je to nutne urobit (plyn tusim kazde 2-3 roky napriklad).
zo zákona ak kuriš v nom je nutné každy rok volat, v pripade ak máte poistku na dom tak ak nemate každy rok reviziu komina hned vám ju zamietnu v pripade požiaru
@anonym_dbdb71 a ak pri poziari zhori aj to potvrdenie?
@tehulka2011 tie spravy sa pisu dvojmo. Jedna tebe, jednu si nechava vystavitel, lebo je to podklad fakturacie/blocku (ak si na svoju skodu nepytas “bez blocku”).
A jednak si ju mozes nafotit a ulozit.
Pripadne nam to zastresuje firma, co ponuka tieto sluzby revizii. Oni nam tie spravy o zavere revizie potom posielaju od svojich reviznych technikov. A zaroven ich maju aj ulozene. A mame ich aj my pristupne vo svojom ucte u nich.
Ale rovno priznam, ze este par rokov dozadu som davala max vycistit kominy, lebo som o tomto nevedela. Ani mi to nenapadlo, ze take daco existuje.
Dokonca aj kominy som myslela, ze nam netreba tak casto, lebo nekurime drevom a uhlim. Tak naco, ked kominy nie su zanesene a nema v nich, co chytit.
Az raz som sa viac bavila s jednym zhovorcivym kominarom a vysvitlo, ze my mame mat aj tieto dalsie veci pokryte.
Tak az vtedy som to zacala vsetko riesit a zhanat si kontroly a revizie.
@tehulka2011 kopiu má predsa kominar, platba neplatiš kominarovi len tak lebo sa ti chce , on má predsa platbu na učte alebo evidencia v e kase atd...
@tehulka2011 no logicky oslovia firmu resp. kominára, rovnako plynára a rovnako poisťovňu

Keď kuris drevom, tak áno. To najviac zanasa komín.