icon

Treba pred zimou volať kominára každý rok?

Včera o 05:59

v dome bývame druhý rok a minulú zimu sme komín dali vyčistiť ešte pred kúrením. teraz riešim, či to treba spraviť znova automaticky aj tento rok, keď sme v krbe nekúrili až tak veľa.

doriiis
Včera o 06:01

Keď kuris drevom, tak áno. To najviac zanasa komín.

anonym_c70502
Včera o 06:02

Ideálne je volať kominára aspoň raz za rok

martinmmartin
Včera o 06:13

Ak nemas papier ze bol tak ta nevyplati poistka ked vyhoris (hociakym dovodom)

nelca84
Včera o 06:20

Vždy pred vykurovacoi sezónou voláme kominára. A to kúrime drevom iba v krbe v obývačke. Inak elektrinou.

anonym_eb4e91
Včera o 06:39

A teda doplnim, ze kominara kazdy rok nie len na krbovy komin, ale v pripade plynoveho kotla aj na ten plynovy (ak su oddelene)

anonym_dbdb71
Včera o 06:46

zo zákona ak kuriš v nom je nutné každy rok volat, v pripade ak máte poistku na dom tak ak nemate každy rok reviziu komina hned vám ju zamietnu v pripade požiaru

moonlight1210
Včera o 07:14

@anonym_autor v podstate je to tak nejak zakuklene v zakonoch.

Ze nemas uplne povinnost ako obcan, ale ak sa nieco stane, musis zdokladovat (nielen pre poistovnu), ze si davas pravidelne robit odborne (!) revizie a servis kominov, kotlov, eletrickych a plynovych rozvodov a bleskozvodov (ak bleskozvod mas. Ak mas samostatny dom, mali by ste mat.)

Nie len tak znamemu kominarovi za 10 eur dat vycistit komin, ale mat k tomu vystaveny doklad s popisom, ake nedostatky boli odhalene, aka naprava sa odporuca (realizacia je opat na tebe. Nemusis, ale v pripade nehody je to priblem, ak to neurobis.).

Pripadne ti napisu skonstatovanie, ze je vsetko v poriadku a ziadne nedostatky nie su. Ale potrebujes ten papier ako doklad, ze mas vsetko v poriadku a prevadzkyschopne.

V pripade bleskozvodu, plynu a elektriky to vyzaduje aj peciatku odborneho revizaka. A su na to terminy, ako casto je to nutne urobit (plyn tusim kazde 2-3 roky napriklad).

tehulka2011
Včera o 07:15
@anonym_dbdb71

zo zákona ak kuriš v nom je nutné každy rok volat, v pripade ak máte poistku na dom tak ak nemate každy rok reviziu komina hned vám ju zamietnu v pripade požiaru

@anonym_dbdb71 a ak pri poziari zhori aj to potvrdenie?

moonlight1210
Včera o 07:21
@tehulka2011

@tehulka2011 tie spravy sa pisu dvojmo. Jedna tebe, jednu si nechava vystavitel, lebo je to podklad fakturacie/blocku (ak si na svoju skodu nepytas “bez blocku”).

A jednak si ju mozes nafotit a ulozit.

Pripadne nam to zastresuje firma, co ponuka tieto sluzby revizii. Oni nam tie spravy o zavere revizie potom posielaju od svojich reviznych technikov. A zaroven ich maju aj ulozene. A mame ich aj my pristupne vo svojom ucte u nich.

moonlight1210
Včera o 07:32

Ale rovno priznam, ze este par rokov dozadu som davala max vycistit kominy, lebo som o tomto nevedela. Ani mi to nenapadlo, ze take daco existuje.

Dokonca aj kominy som myslela, ze nam netreba tak casto, lebo nekurime drevom a uhlim. Tak naco, ked kominy nie su zanesene a nema v nich, co chytit.

Az raz som sa viac bavila s jednym zhovorcivym kominarom a vysvitlo, ze my mame mat aj tieto dalsie veci pokryte.
Tak az vtedy som to zacala vsetko riesit a zhanat si kontroly a revizie.

anonym_dbdb71
Včera o 07:55
@tehulka2011

@tehulka2011 kopiu má predsa kominar, platba neplatiš kominarovi len tak lebo sa ti chce , on má predsa platbu na učte alebo evidencia v e kase atd...

anonym_fb3a3f
Včera o 10:54
@tehulka2011

@tehulka2011 no logicky oslovia firmu resp. kominára, rovnako plynára a rovnako poisťovňu