icon

10tt a zatvorenie predajni, kde pracujem

ona12
30. máj 2019

Ahojte baby :( som tehotná, zamestnávateľi som to ešte neoznamovala, nakoľko nemám ešte tehotensku knižku... Lenže práve prišlo nariadenie, že do konca júla rušia predajnu. Ako by ste to riešili vy? Mam nárok na materskú keď zamestnavatel o tom nevie?

beky1813
30. máj 2019

@ona12 materska nezávisí od zamestnávateľa. Ten ju nevyplaca

ruzasipova
30. máj 2019

Ak zatvoria predajňu a ty tým pádom stratíš pracovnú pozíciu, nemusíš mu nič oznamovať. To však ani nemá vplyv na materské. Tá sa vyrátava z tvojeho sociálneho poistenia pred materskou.

whatever1
30. máj 2019

@ona12 Na oznamenie tehotenstva nepotrebujes tehotensku knizku. Staci pisomne oznamit. Na nete najdes vzor akoby take oznamenie malo vyzerat. Aspon sa poistis ze ta nevyrazia a ked zlikviduju prevadzku dostanes odstupne.

ona12
autor
30. máj 2019

No zajtra už príde dat podpísať vypoved

ona12
autor
30. máj 2019

Odstupné dostanem, už vravela

derdia
30. máj 2019

Musíš mať odpracovaných 277 dní....potom sa nárok na materské....ešte pred tým môžeš ísť na úrad ako nezamestnaná a dostávať podporu polovicu platu pol roka....

ona12
autor
30. máj 2019

@derdia a takto to asi aj urobím

beky1813
30. máj 2019

@ona12 a mas dost odrobene na podporu?

ona12
autor
30. máj 2019

Jasne... 6 rokov som tam pracovala

derdia
30. máj 2019

@ona12 no tak super tak sa netráp...doma si oddýchneš a pôjdeš normálne potom na materskú....keď máš odpracované môže ti to byť jedno😂😂😂

ikonica
30. máj 2019

Alebo sa hod na pn... Aby si nemusela chodit na urad prace ako na klavir... Aj takto to zvyknu riesit... Ale zas nebudes mat taku slobodu...

ona12
autor
30. máj 2019

Akurát som volala do sociálnej poisťovni.... Keby sa dám teraz na on tak tiež spadam do ochrannej lehoty.... Len teraz kde budem dostávať viacej

evittam
30. máj 2019

@derdia 277 odpracovanych dni? To si kde čítala?
Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat aspon 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom (nie odpracovane). Ďalej musi byt NP aktívne alebo musis byt v OL.
@ona12

evittam
30. máj 2019

@ona12 PN je viac. Ak chces ist na PN chod. Na podporu mozes ist po MD a RP na otca dieťaťa. Dostaneš takto viac od SP

derdia
31. máj 2019

@evittam čo je np neviem a ani čo je ol😂😂😂😂ale ty určite vieš čo je ok😁😁😁😁

ikonica
31. máj 2019

@derdia np=nemocenske poistenie, ol=ochranna lehota ;)

fokuska
31. máj 2019

@derdia Naco radis ked sama nevies? Zbytocne podsunies nespravne info.

evittam
31. máj 2019

@derdia Určite. A ked ty nevieš tak nerozdavaj rady. Pomôžeš viacerým.
NP-nemocenske poistenie
OL-ochranna lehota.