icon

Ak dám výpoveď a otehotniem, budem mať nárok na materskú?

srilanka86
15. jan 2025

Ahojte.
Idem si po radu. Nakoľko som z toho mierne jeleň. V prvom polroku sme plánovali s manželom podstúpiť umelé oplodnenie. Som zamestnaná, 15 r v jednej firme. Lenže, zmenilo sa vedenie a nastavili také podmienky,že bohužiaľ, budem musieť z práce podla všetkého odísť. Čo by ste robili na mojom mieste? Ak dám výpoveď a podarí sa mi otehotnieť, budem mať vôbec nárok na materskú ak
budem na úrade práce?
Ak áno, z akého obdobia sa výška materskej ráta?

Ďakujem za odpovede🙂

lilinka76
15. jan 2025

@srilanka86 A prečo chceš dať výpoveď Ty? Ak chcú, nech Ťa prepustia oni, budeš mať nárok na odstupné.

klaudii
15. jan 2025

Nedávala by som výpoveď. Nevieš ako rýchlo sa ti podarí otehotnieť. A ak by áno, čo ak za tie roky čo budeš doma sa možno opäť zmení vedenie?

srilanka86
autor
15. jan 2025

@lilinka76 oni ma neprepustia

lilinka76
15. jan 2025

@srilanka86 Tak zostaň vo firme a skúšajte IVF.

hipuska
15. jan 2025

Musíš mať 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch + mať aktívne nemocenské poistenie. Takže, ak dáš výpoveď, musíš si platit dobrovoľne nemoc.poistenie - tak aby si splnila tu podmienku 270 dní/2 roky. Čiže, nemusíš začať platiť hneď, stačí si to cca vypočítat...

patta89
15. jan 2025

Po vypovedi musis otehotniet do 180 dni po skonceni PP, dovtedy plati OL. Ak otehotnies neskor, tak ta lehota pada a musis sa bud znova zamestnat alebo si platit dobrovolne odvody,aby si splnila podmienku mat zaplatene 270 dni NP za posledne 2 roky...
Ja by som na Tvojom mieste nedavala vypoved.

butterfly14
15. jan 2025

Pozri si ochrannú lehotu pri nároku na aetersku. Pár týždňov, mesiacov po ukončení pracovného pomeru máš narok na čerpanie materskej. Cca pol roka a musíš mat splnené ani podmienku spomenutu vyššie.

katrina12345
15. jan 2025

@hipuska jé zamestnana 15 rokov v jednej firme. Nic si nemusi platit.

hipuska
16. jan 2025

@katrina12345 ale musí. Ona ešte tehotná nie je. Takže ak nebude v ochrannej lehote, poistenie aktívne musí mať.

margotka17
16. jan 2025

@srilanka86 nedávala by som výpoveď, radsej by som riešia tehotenstvo čím skôr.

nixinella
16. jan 2025

Určite nedávaj výpoveď. Najprv otehotni a nejako zariaď, aby si šla hneď na rizikové (napr. kvôli nadmernému stresu, vypätému pracovnému prostrediu a priveľkému zaťaženiu). Počas materskej a následnej rodičovskej sa ti zbiera aj dovolenka. Po skončení rodičáku si nechaj dovolenku preplatiť, alebo si ju vyčerpaj naraz a následne ukonči prac. pomer dohodou k dňu po skončení dovolenky.