Ak dám výpoveď a otehotniem, budem mať nárok na materskú?
Ahojte.
Idem si po radu. Nakoľko som z toho mierne jeleň. V prvom polroku sme plánovali s manželom podstúpiť umelé oplodnenie. Som zamestnaná, 15 r v jednej firme. Lenže, zmenilo sa vedenie a nastavili také podmienky,že bohužiaľ, budem musieť z práce podla všetkého odísť. Čo by ste robili na mojom mieste? Ak dám výpoveď a podarí sa mi otehotnieť, budem mať vôbec nárok na materskú ak
budem na úrade práce?
Ak áno, z akého obdobia sa výška materskej ráta?
Ďakujem za odpovede🙂
Nedávala by som výpoveď. Nevieš ako rýchlo sa ti podarí otehotnieť. A ak by áno, čo ak za tie roky čo budeš doma sa možno opäť zmení vedenie?
@lilinka76 oni ma neprepustia
@srilanka86 Tak zostaň vo firme a skúšajte IVF.
Musíš mať 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch + mať aktívne nemocenské poistenie. Takže, ak dáš výpoveď, musíš si platit dobrovoľne nemoc.poistenie - tak aby si splnila tu podmienku 270 dní/2 roky. Čiže, nemusíš začať platiť hneď, stačí si to cca vypočítat...
Po vypovedi musis otehotniet do 180 dni po skonceni PP, dovtedy plati OL. Ak otehotnies neskor, tak ta lehota pada a musis sa bud znova zamestnat alebo si platit dobrovolne odvody,aby si splnila podmienku mat zaplatene 270 dni NP za posledne 2 roky...
Ja by som na Tvojom mieste nedavala vypoved.
Pozri si ochrannú lehotu pri nároku na aetersku. Pár týždňov, mesiacov po ukončení pracovného pomeru máš narok na čerpanie materskej. Cca pol roka a musíš mat splnené ani podmienku spomenutu vyššie.
@hipuska jé zamestnana 15 rokov v jednej firme. Nic si nemusi platit.
@katrina12345 ale musí. Ona ešte tehotná nie je. Takže ak nebude v ochrannej lehote, poistenie aktívne musí mať.
@srilanka86 nedávala by som výpoveď, radsej by som riešia tehotenstvo čím skôr.
Určite nedávaj výpoveď. Najprv otehotni a nejako zariaď, aby si šla hneď na rizikové (napr. kvôli nadmernému stresu, vypätému pracovnému prostrediu a priveľkému zaťaženiu). Počas materskej a následnej rodičovskej sa ti zbiera aj dovolenka. Po skončení rodičáku si nechaj dovolenku preplatiť, alebo si ju vyčerpaj naraz a následne ukonči prac. pomer dohodou k dňu po skončení dovolenky.

@srilanka86 A prečo chceš dať výpoveď Ty? Ak chcú, nech Ťa prepustia oni, budeš mať nárok na odstupné.