icon

Ako a kedy správne vybaviť dlhšiu materskú?

10. feb 2024

Dobry vecer. Chcela by som sa opytat, ci by mi tu vedela
nejaka dobra dusa poradit. mam datum porodu urceny na 26.05.2024 - tak to je napisane v tehot.knizke. Skrz financie by som potrebovala vediet ktory den sa mi oplati nastupit na matersku dovolenku, aby som mala vyplateny i rodicak v tom mesiaci (nieco take som citala). Niekto kto by mi vedel poradit ktorym dnom nastupit v pripade 34 tyzdnovej materskej, ale aj 37 tyzdnovej materskej (v pripade, ze sa partner teda ku mne definitivne nevrati)... narok na tu 37 tyzdnovu matersku sa vybavuje na tom istom tlacive ako ta klasicka 34 tyzdnova alebo neskorsie? dakujem velmi pekne.

veronikaszabova
10. feb 2024

Na stranke SP mas lehotnik - sama si mozes pozriet, ktory datum ti lepsie bude vyhovovat.

Osamela matka - vybavis len vtedy, pokial byvas sama.

lilinka88
10. feb 2024

Osamelosť vypíšeš priamo na pobočke, ale až v čase keď ti bude klasická 34 týždňova materská končiť, keďže osamelosť sa posudzuje ku koncu materskej

lienka.7
10. feb 2024

@autorka narok na 37 týždňovu matersku je len v prípade, že si osamelá matka, to znamená, že žiješ sama a všetko si platis sama. To, ze ta necha frajer, este neznamená, že si osamelá matka. Zvyšok mas na nete.

lienka.7
10. feb 2024

@lilinka88 to, ze ju necha frajer, este neznamená, že je osamelá matka. Pokojne môže bývať u rodicov, ktorí ju sponzoruje a vtedy narok na 37 týždňov materský nema. Pokial si všetky náklady uhrádza sama, vtedy je osamelá matka.

autor
10. feb 2024

@veronikaszabova
@lienka.7
@lilinka88 ja zijem sama vo svojom byte, ktory mam na hypoteku, trvaly pobyt mam nahlaseny u rodicov, lebo mi to tak vyhovuje. Co znamena ze budem vsetko platit? Akoze od ex partnera budem rada ked sa dockam 100 eur vyzivne. Ale cele tehotenstvo a vydavky co mam na lekarov a ine si hradim sama. Ziadna spoluucast od neho.

autor
10. feb 2024

@veronikaszabova tak som sa pozerala. Ze bud 31.03 nastupim alebo 14.04. Ale mozem nastupit aj v rozmedzi tychto dni?

lienka.7
10. feb 2024

@autorka sorry, ale už len to, ze už teraz "kalkulujes" ci ta necha alebo nie, je trosku od veci. Asi vieš, ako to medzi vami je.
Termin si dohodni v prvom rade s gynekológom, nie všetci sú totižto "ludomili" a umožnia ti si vybrať.
A pozerá sa nielen nástup na matetsku ale najmä ukončenie.

autor
10. feb 2024

@lienka.7 Mam rizikove tehotenstvo; cize ma vypise 8 tyzdnov pred co mi vravela sestricka a je na mne; ak by sa mi to mohlo oplatit, aby mi to posunul o par dni, aj tak som len doma, lebo neviem chodit uz 2 mesiace. Ex odisiel pred par tyzdnami a nevyzera to, ze si to rozmysli a skonci to happy endom. Ukoncenie zavisi od nastupu, na ktory sa pytam. No nic, pojdem sa poradit s tetuskami z pobocky SP.

lelelienka
10. feb 2024

@lienka.7 zena si moze vybrat kedy nastupi, nezalezi to od lekara ale rozhodne sa sama a moze to byt v ktorykolvek den v danom rozpati, nemusi to byt len presne 6 ci 8 tyzdnov

autor
10. feb 2024

@lelelienka dakujem za zodpovedanie otazky, cize sa da vybrat v rozmedzi 6 - 8 tyzdnov, to som nevedela.

lienka.7
10. feb 2024

@autorka lehotnik mas na webe, ako fakt nechápem, naco sa potrebuješ ísť radiť s tetuskami do SP 🤦‍♀️ povie ti presne to iste, co vidíš aj sama.
Mas dátum nástupu a k tomu dátumu ukončenia. Nevedela som, že k tomu treba doktorát, aby to človek pochopil👌

lilinka88
10. feb 2024

@lienka.7 k tomu som sa nevyjadrovala, odpovedala som na to ako a kedy poriešiť osamelosť

lienka.7
10. feb 2024

@lilinka88 vsak ok. Mna by len tak zo zvedavosti zaujímala taka štatistika týchto akoze osamelých matiek... koľko z otcov si potom uplatní na tieto akoze "opustene" deti matersku.

iv007
10. feb 2024

@lienka.7 vsetky moje nevydate zname boli "osamele" a podpisovali tieto cestne vyhlasenia.SP nema ako zistit kto s kym zije alebo su rozideni.. Mna vy hanba fackovala za tych par euro navyse.

lilinka88
10. feb 2024

@iv007 no, pár €... Aktuálne je max materská cca 1900€/mesiac, osamelosť máš +3 týždne, takže pár € to ozaj nie je, keď si vezmeme v úvahu,že drvivá väčšina žien s materskou už špekuluje

lilinka88
10. feb 2024

autorka - čo sa nastúpi týka, môžeš si sama určiť,kedy chceš nastúpiť v tom rozmedzí 8-6 týždňov pred nástupom, lekár o tom nerozhoduje, i keď často si to myslia

iv007
10. feb 2024

@lilinka88 ty myslis ze kolko percent SVK zien ma maximalnu matersku? Vacsina ma priemernu ako aj platy. Nie kazda ja manazerka alebo ju muz ucelovo zamestna s maximom.

lienka.7
10. feb 2024

@iv007 presne tak. Ale nie je to par eur ako píšeš. Pokial sa zdvihne vlna "osamelych" matiek, neboj sa, aj to začne SP viac kontrolovať. Tak ako s materskou a robenim popri nej. Slovač je vynaliezava.👌 preto som aj napísala, že by ma zaujímala ta štatistika, kolko takýchto akoze "odydenych" oteckov si následne uplatní na dieta matersku .

autor
10. feb 2024

@lienka.7 ked budes mat odrobenych 15 rokov ako ja za nadpriemerny plat a s hypo na krku so splatkou 950€ € mesacne bez spoluucasti partnera, nakolko on si hradi svoje zavazky a nie som z tych, ze by som sa nechala vydrziavat partnerom a ostanes sama na dieta, ktore sa podarilo po 10 rokoch a exovi asi preplo, tak sa mozeme bavit o spekulaciach. Ano viem, ty si nehovorila o mne.

lienka.7
10. feb 2024

@iv007 tie, co podvadzaju platia min.odvody, neboj sa. Idú na to cez 90dnove účelové PP. Stačí si to tu prečítať, pripadne na FB. Ale všetko raz skončí, neboj.

lienka.7
10. feb 2024

@autorka moja zlata, mam odrobenych trosku viac ako ty tých tvojich 15 rokov😉 keď si teda mala takú nadpriemerne mzdu, určite máš aj niečo nasetrene, či? Jaj, zabudla som na klasiku, ze si ideš "vybrat" zo systému, co si tam vložila, ze? Mimo to, asi to nebol nejaký extra vzťah, keď za 10 rokov si ta nevzal za ženu, či? To, ze si všetko platis sama, je tvoja vec. Chlap ma povinnosť sa podielať aj keď nie ste manželia, sú na to zákony. Ale to asi tiež vieš, vsak?

autor
10. feb 2024

@lienka.7 nebudem s tebou stracat cas.

lilinka88
10. feb 2024

@iv007 zlož si ružové okuliare a never tomu,že každý je tak poctivý ako asi ty. Stačí ti tu len tyzden-dva sledovať túto oblasť a uvidíš koľko žien špekuluje a to nielen s materskou ale aj podporou. Pre max podporu na pol roka dá radšej výpoveď v práci,lebo veď načo by robila, keď môže byť doma. Ešte počas poberania podpory aj otehotnie a má vybavenú aj PN aj ďalšiu materskú. Tak isto s plateným dobrovoľným poistením z max VZ, hneď PN a max materská. Zamestnať sa zázračne v 5.-6. mesiaci tehotenstva za 2-3000€ tiež nič výnimočné

lilinka88
10. feb 2024

autorka - aby sme sa vyhli nedorozumeniu, neber moje príspevky nijak osobne, Tebe som odpovedala na opýtané, zvyšok reagujem na ostatné reakcie

autor
10. feb 2024

@lilinka88 v pohode, dakujem ti za odpoved.

darkswan
10. feb 2024

Ono velmi si vyberat nemozes, ja som chcela posunut nastup o 5 dni, lekarka povedala nie, ze musi byt termin ako pri ziadanke o tehotenske, ze socialka to kontroluje kvoli spekulaciam

lilinka88
10. feb 2024

@darkswan ona nechce posúvať termín pôrodu,ale vybrať si pre ňu najvýhodnejší nástup na materskú - ten si určuje poistenkyňa sama v rozmedzí 8-6 týždňov pred termínom pôrodu

iv007
10. feb 2024

@lilinka88 tak ja ako bezny zamestnanec s platom 1100€ nemam moznost ojebavat a navysovat si davky. Nemam ani muza co je podnikatel a prihlasi ma vo svojej firme..

iv007
10. feb 2024

@lilinka88 subeh zamestnania s dobrovolnym poistenim uz davno nie je mozne

lilinka88
10. feb 2024

@iv007 nikde som o súbehu s dobrovoľným poistením nepísala. Písala som,že s tým robia špekulácie - prihlási sa z max VZ, dá sa až do nástupu na materskú PN,aby DP nemusela platiť a má cez pol roka príjem z PN, tehotenské a následne max materskú.
To,že ty nevieš ako to urobiť alebo nemáš tu možnosť, neznamená,že iné si nezariadia,aby mali. Hoc by dala výpoveď a začala platiť dobrovoľne poistenie. Alebo sa popri zamestnaní "zamestnana" na ďalšiu dohodu. Veď je tu každý deň o tom téma