Ako a kedy zrušiť poberanie rodičovského príspevku?
Ahojte. Manžel ide od 1. októbra na materskú a ja si idem rušiť poberanie rodicaku od 1. októbra.
Je to ozaj tak, že ja si to idem zrusit až v danom mesiaci ? Čiže v dňoch od 1.10. pôjdem na úrad prace a požiadam o zrušenie?
@anonym_autor Na zrušenie rodičovského príspevku sa podáva žiadosť o zmenu alebo zrušenie rodičovského príspevku na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.
kľudne to môžeš riešiť už teraz, pošleš žiadosť o zrušenie poberania RP ku 30.9.2025
@anonym_autor blbo ste to vymysleli, keby isiel manzel na MD od 2.10., Ty by si mala rodicak este za cely oktober...
@anonym_autor blbo ste to vymysleli, keby isiel manzel na MD od 2.10., Ty by si mala rodicak este za cely oktober...
@superholka77 dakujem veľmi pekne za odpoveď
@anonym_37a3fa ja som už stihla volať na úrad prace ale bola ta ženská extra nepríjemná ale podla jej info by sme mali dostať vyplatene obe dávky za október aj v prípade ze to zruším k 1.10. Tak teda radšej to dat od 2.10. ? 😀
@anonym_37a3fa ja som už stihla volať na úrad prace ale bola ta ženská extra nepríjemná ale podla jej info by sme mali dostať vyplatene obe dávky za október aj v prípade ze to zruším k 1.10. Tak teda radšej to dat od 2.10. ? 😀
@anonym_autor Rozumiem 🙂, na úradoch sa občas informácie podávajú „rôzne“. Skúsim vám to vysvetliť jasne, aby ste mali istotu:
• Rodičovský príspevok (Úrad práce) a materské (Sociálna poisťovňa) sa nemôžu poberať na to isté dieťa v tom istom období.
• Ak uvediete ukončenie poberania rodičovského príspevku k 1.10., od toho dňa už budete mať nárok len na materské (manžel).
• Ak by ste nahlásili ukončenie až od 2.10., znamenalo by to, že ešte 1.10. vám beží rodičovský príspevok a manžel zároveň materské. To je presne ten jeden deň, keď by vznikol súbeh, a to úrad pri kontrole vie „zastaviť“ alebo vyžiadať vrátenie.
Preto sa štandardne odporúča zrušiť rodičovský príspevok od 1.10., aby bolo všetko čisté a neskôr vás nežiadali o vrátenie.
To, čo vám povedala pani na úrade (že by ste obe dávky mali dostať za október), môže byť myslené tak, že rodičovský príspevok sa vypláca pozadu za celý mesiac. Čiže ak ho zrušíte od 1.10., ešte vám príde posledná výplata za september, ale už nie za október. Manželovi zas príde materské za október.
Najbezpečnejšie teda: ukončiť k 1.10.
@anonym_autor ak sa už s tým nič nedá robiť a manžel už musí nastúpiť na materskú 1.10., tak potom tak, ako odporúča @superholka77, ja som len chcela povedať, že AK BY MANŽEL NASTÚPIL OD 2.10., vtedy by si za október mala Ty rodičák (celú čiastku) a manžel materské 2.10.-31.10.
Ak manžel nastúpi 1.10., tak za október Ty už rodičák mať nebudeš, a manžel bude mať materské za celý október

@anonym_autor Áno, situácia funguje takto:
• Zrušenie poberania rodičovského príspevku sa robí v konkrétnom mesiaci, kedy chcete, aby sa príspevok zastavil.
• Ak chceš, aby sa príspevok prestal vyplácať od 1. októbra 2025, nemusíš čakať celý október – stačí podať žiadosť na Úrade práce pred alebo na začiatku októbra.
• Prakticky sa odporúča:
• Do 30. septembra 2025 sa informovať alebo pripraviť žiadosť,
• 1. októbra 2025 podať žiadosť o zrušenie, aby sa zastavenie vzťahovalo presne od 1.10.