icon

Ako dlho budem poberať materskú?

karpan
24. jún 2015

Ahojte baby prosím vás poraďte mi. K 30. 6. 2015 mi končí pracovná zmluva, pokúšala som sa spracovať môjho gynekológa nech ma vypíše na PN pokiaľ nenastúpim na materskú, ale kedže nemám žiadne zdravotné problémy moje tehotenstvo je bezproblémové nesúhlasil s tým. Navrhol mi však, že by mi mohol vypísať predčasnú materskú dovolenku ( čo je tých 8 týždňov pred pôrodom), čiže by som nastúpila na materskú už 3.7. inak mám nárok na materskú až od 17.7.2015.
Som osamelá matka čiže by som MATERSKÉ MALA POBERAŤ 37 TÝŽDŇOV a neviem či to platí aj keď nastúpim na materskú dovolenku predčasne. Chcem sa vás spýtať čo je pre mňa lepšie, výhodnejšie??? Ďakujem

Strana
z2
dena1973
25. jún 2015

@barny Ak by ti náhodou skončil PP po ukončení RP, tak by si si mohla niečo vyčerpať a zbytok dovolenky dať preplatiť...

barny
25. jún 2015

@dena1973 dufam ze neskonci, ja ani nechcem byt doma 3 roky, uvidim ale aka bude situacia v praci, tak mozem si poziadat o RD a popritomsi dat preplatit cca 10 dni dovolenky?

dena1973
25. jún 2015

@barny Mozes, lebo popri RP sa moze aj pracovat.

barny
25. jún 2015

@dena1973 dakujem 🙂

gapa
25. jún 2015

@barny len ta poopravím,
požiadaš:
-na upsvar o rodičovský príspevok= RP (ako píše majusqa77) odo dna po ukončení poberania matesrkého,
- zamestnávatela o čerpanie riadnej dovolenky po ukončení MD a
- zamestnávatela o čerpanie rodičovskej dovolenke (RD) po ukončení čerpania riadnej dovolenky,
tj. nebudeš čerpať RD a on ti preplácať dovolenku, to nejde, bud čerpeš riadnu dovolenku alebo rodičovskú 🙂
SOC.POISTOVNA:
a POZOR na to DôCHODKOVé POISTENIE šTáTOM!!!! dobre si zisti, kedy ťa mzdárka odhlási z dôch.poisenia, tj. odkedy nahlasuje rodičovskú dovolenku a najneskôr v ten den daj prihlášku na sociálnej poistovni podla bydliska (sú dve prílohy, jedna je kopia rodného listu dieťťa), lebo ta neprihlásia ani den spätne!!!!!!!! Odporúčam na kopiu prihlášky dať potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založiť k zápočtovým listom do dôchodku. Aj odhlášku máš potom povinnost podať sama.
ZDRAVOTNE by si mala byť poistená štátom ako poberatel RP súbežne aj ako zamestnanec aj počas poberania RP a čerpania dovolenky, ale neviem, či to bude niekedy niekto riešiť, ak sa neprihlásiš, no si po nástupe na RD over v zdr.poistovni, či si nahlásená ako poberatel RP aspon počas RD.

barny
26. jún 2015

@gapa dakujem, aj som si myslela, ze ked budem cerpat dovolenku, tak RD za mesiac August nedostanem, viem ze na dochodkove sa musim ist odhlasit, ak budem cerpat dovolenku a potom po ukonceni cerpania sa mam ist znova prihlasit na dochodkove? Teda ak budem cerpat cca 10 dni dovolenky, tak za mesiac September uz RD dostanem?

majusqa77
26. jún 2015

@barny rodicak dostanes uz aj za august. A na dochodkove pocas materskej eviduje zamestnavatel, ak pojdes plynule na dovolenku tiez, takze sa prihlasujes az po skonceni cerpania dovolenky. Ziadne odhlasovanie teraz. Az keby si opat nastupila do prace

barny
26. jún 2015

@majusqa77 ja som nebola zaevidovana na dochodkove, ked som bola dolozit rodny list malej, bola som si to tam skontrolovat a nebola som, prihlasovala som sa az v maji.

gapa
26. jún 2015

@barny tebe trvá prac.pomer a dávala si si prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov už počas poberania materského? tak? a čo si uviedla ako dátum začiatku poistenia? nič? tak treba si to potom dať do poriadku, čo oni uviedli ako dátum začiatku poistenia. Lebo je pravdepodobné, že asi den po ukončení poberania materského, tj. bude treba asi nie odhláška ale podla mna zrušenie prihlásenia (je tam kolonka) tým dátumom (prípadne by som napísala k tomu sprievodný list, aby bolo zrozumitelné o čo ide, že si podala prihlášku v máji, dobré ak máš kopiu a tú chceš zrušiť nakolko hned po ukončení MD budeš čerpať riadnu dovolenku v zamestnaní a nie hned rodič.dovolenku.
V každom prípade by som kopiu toho listu, zrušenie prihlásenia aj prihlášku, tj. všetky tieto 3 papiere by som si urobila kopiu a dala opečiatkovať soc.poistovnou, aby som mala dôkaz, že som toto vybavovala. Človek nikdy nevie, lebo v SP v tomto nie sú nejako presné postupy a záleží aj na koho natrafíš a spätne sa toto vybaviť NEDá!!!!
------ súhlas s majuska, čo sa týka rodičáku aj tejto prihlášky, lebo mzdáka nahlási napr. začiatok prerušenia dna: 2.2.2016 a ty môžeš dať prihlášku so začiatkom poistenia najskôr 2.2.2016.

barny
26. jún 2015

@gapa ja som bola zaniest rodny list, ta pani co tam pracovala, mi povedala ci som bola vo vedlajsich dverach, aby sa mi pocitala MD do odpracovanych rokov, ja ze nie, lebo som nevedela, ze nieco take treba, tak som tam isla, normalne som povedala ze som stale na MD a mam si tu nieco vyplnit, ta druha pani, pozrela, ze to tam nemam, ze mam vyplnit tlacivo a dat kopiu rodneho listu, tak som vyplnila co mi dala. Odhlasit sa mam ked pojdem do prace. Tak ja som uz z toho jelen teraz

gapa
26. jún 2015

@barny daj to do poriadku najneskôr prvý den po ukončení čerpania riadnej dovolenky. Netuším, ako to oni na vašej pobočke spravili, resp. na iných. Kedysi navigovali všetky mamičky (aj zamestnané) aby si dali tú prihlášku po pôrode a akosi asi zjavne u vás to tak asi pretrváva, aj ked inde myslím navigujú už dať prihlášku od prvého dna čerpania rodičovskej dovolenky. Nebudem ti vysvetlovať uplne všetky súvislosti no postupne sprísnujú postupy v soc.poistovni tj. vyžadujú to podla zákona (nie ako predtým, bolo to benevolentnejšie), čo je ale dosť byrokratické a nie jednotné pre všetky skupiny mamičiek, lebo treba napr. aj odhlášku pri reťazových pôrodoch u zamestnaných mamičiek, tj. odhlášku a prihlášku pred a po MD(ak nečerpajú riadnu dovolenku), čo predtým nebolo.
Ale v podstate ak ti trvá prac.pomer!, tak počas poberania mateského si automaticky dôch.poistená štátom ako povinne poistený zamestnanec poberajúci materské. Počas čerpania riadnej dovolenky si tiež dôchodkovo poistená ako zaemstnanec. Ale nástupom na rodičovskú dovoenku mzdárka nahlási na soc.poistovnu PRERUšENIE poistenia v soc.poistovni, tj. akoby ti poistenie v soc.poistovni vôbec netrvalo v tomto období. Preto ak chceš, aby trvalo, musíš dať sama prihlášku. Toto dôchodkové poistenie štátom však nemôže trvať, ak trvá dôch.poistenie zaemstnanca, vtedy podla zákona nemôže trvať, tj. zaniká. Ak budeš na md a potom budeš čerpať riadnu dovolenku, tak ti trvá dôch.poistenie zamestnanca. Prihláška môže byť až odo dna nahlásenia rodič.dovolenky. Preto je topodstatné. A ako to spravila tá pani pri okienku netušíš ani ty, ani ja. Treba si to zistiť. Stačí asi potom, ale už to nerob tak, že len dáš prihlášku, ale urob si kopiu alebo rovnopis aby si mala o tom dôkaz, lebo sa môže stať a aj sa stáva, že do systému sa to nedostane a ak nemáš dôkaz, že si to podala, tak nemáš nič.
Asi na tvojom mieste ale 10dní po tom aj napíšem na soc.poistvnu cez ich stránku a formulár, uvediem meno a rod.číslo a nech overia, či si prihlásená, elbo sa to nedá spätne vybaviť, ale to sa už velmi opakujem. Proste si to viackrát toto čo sme tu popísali prečítaj, daj si čas, len potom na to nezabudni, najneskôr prvý den po čerpaní dovoenky. Resp. ty musíš písomne požiadať zamestnávatela o čerpanie rodičovskej dovolenky, tak tiež si to pre seba urob kopiu s potvrdením prevzatia a ten dátum by mala mzdárka nahlásiť ako prerušenie poistenia.
tu je ten formulár na potom:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

barny
26. jún 2015

@gapa urcite tam pojdem, uvidim ci budem vobec cerpat dovolenku z prace, medzi MD a RD, ale na 100% tam pojdem, podla nej som tam nebola vedena, na HR sa uz informovat nepojdem, uz je to asi aj tak zbytocne, ale v Auguste to obehnem vsetko este raz ci je vsetko ok.

barny
26. jún 2015

@gapa a dakujem za pomoc 🙂

Strana
z2