icon

Ako dlho musím pracovať, aby som mohla mať materskú?

siusil
27. feb 2011

Ahoj chcem sa spýtat ako dlho musím pracovat aby som mohla mat materskú. Pretože jedny mi hovoria že nemusím dostanem ju aj tak , a druhý že treba najmenej 9 mesiacov. Tak neviem. Viete mi napísat ,že kde sa otom dočítam? Dakujem za odpovede.

lucia1181
27. feb 2011

ahoj,mne sa zda,ze musis byt poistena 270 dni aby ti vznikol narok na matersku....

babatko88
27. feb 2011

ahoj, na materskú máš nárok po odpracovaní 270dní (alebo si sama platíš odvody do poisťovne), potom sa ti materská počíta z platu, ak nemáš odpracované, tak dostaneš namiesto materskej len RP, čo je 190,10e

medyna
27. feb 2011

je rozdiel medzi materskym a rodicovskym prispevkom. Matersku dostavas bud z platu, teraz je to 60 %, alebo ak si platis dobrovolne nemocenske poistenie a najmenej 270 dni .... Tu je k tomu aj link, treba si prestudovat, lebo zakony sa trosku menili: http://www.socpoist.sk/materske/1293s 🙂

muska4
2. mar 2011

ak chces matersku musis mat odpracovanych 270 dni ( cize musia za teba ist odvody do soc.poist. )v poslednych 2 rokoch....ale ak nie si si ista, tak chod na soc. poist a oni sa Ti pozru do systemu a povedia Ti,co mas robit (ak by si aj nieco nesplnala) tak vedia poradit, co robit, aby si to splnala...ja som to dnes nahodou riesila 😀

ludka140281
2. mar 2011

ja som bola nezamestnana,ale platila som si DNP a brala som matersku 🙂