icon

Ako elektronicky podať žiadosť o odňatie rodičovského príspevku?

22. aug 2025

Ahojte, viete mi poradiť ako podať cez slovensko.sk žiadosť o odňatie rodičovského príspevku ? Nejdem sa k tomu preklikať pritom na stránke upsvar sa píše, že sa elektrický podať dá. Aj keď si zadam vyhľadať služby tak mi ju nenájde

autor
•
22. aug 2025

*elektronicky som myslela 🙈

patka06
•
22. aug 2025
@anonym_autor

*elektronicky som myslela 🙈

maranco
•
22. aug 2025

@patka06 to PDF tam dali hlúpo, nedá sa doň vpisovať, takže podľa toho by som formuloval vlastný text a poslal ako všeobecné podanie a písal priamo tam, nie nejaká príloha.

patka06
•
22. aug 2025
@maranco

@patka06 to PDF tam dali hlúpo, nedá sa doň vpisovať, takže podľa toho by som formuloval vlastný text a poslal ako všeobecné podanie a písal priamo tam, nie nejaká príloha.

@maranco je to možné, našla som to bez prihlásenia.
Predpokladala som, že po prihlásení to pôjde vyplniť a poslať.

maranco
•
22. aug 2025
@patka06

@maranco je to možné, našla som to bez prihlásenia.
Predpokladala som, že po prihlásení to pôjde vyplniť a poslať.

@patka06 vtedy by dali odkaz priamo na eslužbu/formulár, ten sa otvorí riadne ako formulár v schránke.
Ale v každom prípade toto dané PDF sa nedá priamo použiť ani na vytlačenie, vytlačí "Kliknutím zadáte text.", no niekto odflákol svoju prácu. Takže iba ako inšpirácia na napísanie vlastnej žiadosti.
V súkromnom sektore taký zamestnanec flákač by už dávno nepracoval.

autor
•
22. aug 2025
@maranco

@maranco nerobila som ešte s týmto portálom. Ak správne chápem, stačí mi teda napísať žiadosť a poslať ju ako všeobecný formulár cez tú stránku ?

pettom19
•
22. aug 2025

Tlacivo stiahnut, vypisat, odfotit, prilozit ako prilohu k vseobecnemu podaniu. Ja som to tak robila. Samozrejme, vsetko podpisat aj elektronicky.

maranco
•
22. aug 2025
@anonym_autor

@maranco nerobila som ešte s týmto portálom. Ak správne chápem, stačí mi teda napísať žiadosť a poslať ju ako všeobecný formulár cez tú stránku ?

@anonym_autor tak nejak, len si over či máš OP vydaný po 20.6.2021 aby si tam vedela mať elektronický podpis "najvyššej sily".

maranco
•
22. aug 2025

Celá elektronizácia je u nás postavená na hlavu.

štát rozhodol že na OP vydané pred 20.6.2021 nebude možné mať certifikát pre zaručený elektronický podpis = akoby notársky overený podpis

na tieto staršie OP je možný len certifikát pre uznaný spôsob autorizácie = akoby vlastnoručný podpis bez overenia notárom/matrike

Podávanie žiadosti o rodičovský príspevok je elektronicky možné aj so starým OP je vo výnimke https://www.slovensko.sk/_img/CMS4/Zoznam_sluzi... že nepotrebuje "notárske overenie/nový OP".
Odňatie v tomto zozname však nie je.

Ak chcem podať žiadosť papierovo je možné s bežným podpisom nechcú tam mať overený podpis notárom/matrikou.
Na elektronické podanie odňatia však navyše vyžadujú ZEP overený podpis.

To keď jedna strana nevie čo robí druhá, alebo chce byť pápežskejšia ako pápež.

nani96
•
22. aug 2025

ahoj, presne ako písali vyššie, buď vytlačiť, vypísať, oskenovať a tak poslať ako prílohu všeobecné podanie na tvoj regionálny UPSVaR, alebo ak máš Adobe PDF Reader tak s jeho pomocou môžeš písať priamo do PDF, tak stačí len stiahnuť,vypísať na PC/ntb a podpísať s OP - a zasa poslať ako prílohu ku všeobecnému podaniu 😂 ale ušetríš papier, žiaľ hlavne UPSVaR sa kvalitne vysral na elektronizáciu