icon

Ako funguje materská ak je dieťa v škôlke?

30. apr 2026

Vie niekto, ako to funguje v takomto prípade? Diskusie som našla iba na prípad, kedy je dieťa v škôlke na celý deň. Čo však s takým prípadom, ak sa otec stará o dieťa zvyšok dňa a dieťa je v školke iba na 3 hodiny denne? Dostávam protichodné informácie, nakoľko SP nemá jasný výklad. Uvedené je len, že sa musí o dieťa starať. Ale koľko? Ak je 3h v škôlke, tak sa už o dieťa podľa SP nestará a nárok na materskú zaniká? Riešim to dopredu, nakoľko sa v máji podávajú žiadosti do škôlok. Jedná sa len o mesiac september, potom už nebude otec na materskej. Tolerujú sa 3 hodiny? Alebo musí otec predčasne ukončiť materskú, čím by prišla rodina o nemalé peniaze? Nič nechceme obchádzať ani zatajovať a ani využívať systém. Len máme pocit, že tieto podmienky materskej nie sú jasne formulované a potom vznikajú nedorozumenia.

Strana
z2
anonym_9f1db8
30. apr 2026

A ked je zena na materskej, tiez moze chodit dieta na 3 hodiny do skolky?

autor
30. apr 2026
@anonym_9f1db8

A ked je zena na materskej, tiez moze chodit dieta na 3 hodiny do skolky?

@anonym_9f1db8 keby viem, tak nezakladám tému. Naša situácia rieši otca na materskej, nie matku, preto sa pýtam na otca. Žena je materskej zvyčajne s malým bábätkom, ktoré do škôlky nechodí.

autor
30. apr 2026

Bol mi zmenený nadpis. V nadpise som explicitne riešila iba 3 hodiny. Teraz je nadpis dramatický, že plánujeme dať dieťa na celý deň do škôlky a poberať materskú.

anonym_196e09
30. apr 2026

Pokiaľ viem, ak je s dieťaťom niekto na MD, dieťa nemôže byť v MŠ. Iné to je pri RD, tam môže byť dieťa v MŠ a rodič v práci. Ak nechcete prísť o nemalé peniaze, nechajte si ten mesiac dieťa doma a nastúpte do MŠ oficiálne až v októbri. Je však otázne, či s tým bude škôlka súhlasiť, pretože sa do 15.9. robí tzv. eduzber detí, na základe ktorého dostane škôlka dotácie od štátu.

autor
30. apr 2026
@anonym_196e09

Pokiaľ viem, ak je s dieťaťom niekto na MD, dieťa nemôže byť v MŠ. Iné to je pri RD, tam môže byť dieťa v MŠ a rodič v práci. Ak nechcete prísť o nemalé peniaze, nechajte si ten mesiac dieťa doma a nastúpte do MŠ oficiálne až v októbri. Je však otázne, či s tým bude škôlka súhlasiť, pretože sa do 15.9. robí tzv. eduzber detí, na základe ktorého dostane škôlka dotácie od štátu.

@anonym_196e09 veď to. Uvažovala som aj nad takým scenárom, preto to riešim radšej vopred. Viem, že naša škôlka umožňuje, ak dieťa nie je pripravené ( napríklad odplienkovanie), tak nastúpi o mesiac neskôr. Možno ani naše nebude, neviem čo bude v septembri, ale prihlášku musím podať teraz, tak nechcem niečo pri zápise zanedbať.

mogaa
30. apr 2026

@anonym_autor nie počas MD otca dieťa nesmie navštevovať žiadne zariadenie

anonym_9b3bad
30. apr 2026

Podaj normálne teraz prihlášku a uveď v nej dátum nástupu 1.10.

pe_mi
30. apr 2026

Dať prihlášku ku 1.10., nakoľko nemôže súbežne navštevovať dieťa škôlku a otec materskú . September budú ešte doma spolu .

autor
30. apr 2026
@anonym_9b3bad

Podaj normálne teraz prihlášku a uveď v nej dátum nástupu 1.10.

@anonym_9b3bad napadla mi aj táto možnosť, len si nie som istá, či škôlka takúto možnosť povolí vzhľadom na to, čo je napísané v komente vyššie

anonym_1fda2e
30. apr 2026
@pe_mi

Dať prihlášku ku 1.10., nakoľko nemôže súbežne navštevovať dieťa škôlku a otec materskú . September budú ešte doma spolu .

@pe_mi prihlaska sa musi dat k 1.9 vzdy,aj ked nastupi az v novom roku.

pe_mi
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9b3bad napadla mi aj táto možnosť, len si nie som istá, či škôlka takúto možnosť povolí vzhľadom na to, čo je napísané v komente vyššie

@anonym_autor do prihlášky píšeš dátum nástupu , tak sa spýtaj v škôlke pri zápise, či viete uviesť nástup ku 1.10.
Viem , že sa uvádza ku pol roku , čiže ku 1.9. alebo 1.januaru

pe_mi
30. apr 2026
@anonym_1fda2e

@pe_mi prihlaska sa musi dat k 1.9 vzdy,aj ked nastupi az v novom roku.

Viem, že kolegyne podávali v septembri prihlášky, ale napísali dátum nástupu ku 1.januaru

anonym_1fda2e
30. apr 2026
@pe_mi

@anonym_autor do prihlášky píšeš dátum nástupu , tak sa spýtaj v škôlke pri zápise, či viete uviesť nástup ku 1.10.
Viem , že sa uvádza ku pol roku , čiže ku 1.9. alebo 1.januaru

@pe_mi mala som maleho dohodnuteho od januara ale musela som dat od 1.9,to mi povedala riaditelka.

pe_mi
30. apr 2026
@anonym_1fda2e

@pe_mi mala som maleho dohodnuteho od januara ale musela som dat od 1.9,to mi povedala riaditelka.

@anonym_1fda2e presne

anonym_1fda2e
30. apr 2026
@pe_mi

@anonym_1fda2e presne

@pe_mi a preto,by som toto nikdy neriskovala.Oni davaju info uradom,kolko prihlasok je.Tak ak chcu vracat matersku,nech sa paci,nech spekuluju dalej.

pe_mi
30. apr 2026

@anonym_autor spýtaj sa priamo na zápise, že ide o poberanie materskej, či to môžte takto urobiť, zápis ku 1.9. a nastúpiť reálne až 1.10.
Ale s mi zdá, že do toho 1.10. by dcéra mala aspoň 3x byť v škôlke, ale rozsah hodín neviem,
Len je otázne, čo s tou materskou, keďže sa to nahlasujú na úrade.ako vyššie píšu

autor
30. apr 2026
@anonym_1fda2e

@pe_mi
@anonym_1fda2e
tak asi sa len musím na zápise spýtať, ako to u nich funguje a rozhodneme sa. Ďakujem za rady. Špekulovať nijak nechcem, preto sa radím dostatočne vopred.

luliu
30. apr 2026
@anonym_autor

Bol mi zmenený nadpis. V nadpise som explicitne riešila iba 3 hodiny. Teraz je nadpis dramatický, že plánujeme dať dieťa na celý deň do škôlky a poberať materskú.

@anonym_autor nesmie chodiť dieťa do škôlky - vobec

autor
30. apr 2026
@pe_mi

@anonym_autor spýtaj sa priamo na zápise, že ide o poberanie materskej, či to môžte takto urobiť, zápis ku 1.9. a nastúpiť reálne až 1.10.
Ale s mi zdá, že do toho 1.10. by dcéra mala aspoň 3x byť v škôlke, ale rozsah hodín neviem,
Len je otázne, čo s tou materskou, keďže sa to nahlasujú na úrade.ako vyššie píšu

@anonym_1fda2e
@pe_mi práveže ja poznám rodiny, kde dieťa chodilo do škôlky a otec na materskej. A vôbec to nebolo 10 rokov nazad. Nikto nič nenahlasoval. Dokonca mne na SP povedali protichodné info. Najprv, že je to také neurčité, a že v podstate môže, vraj to nikto nezistí a potom že na isto nemôže. Takže som z toho už úplne mimo. Ja nič riskovať nechcem. Iba mi nedáva logiku ako to funguje keď počujem toľko protirečiacich si scenárov že až.

pe_mi
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_1fda2e
@pe_mi práveže ja poznám rodiny, kde dieťa chodilo do škôlky a otec na materskej. A vôbec to nebolo 10 rokov nazad. Nikto nič nenahlasoval. Dokonca mne na SP povedali protichodné info. Najprv, že je to také neurčité, a že v podstate môže, vraj to nikto nezistí a potom že na isto nemôže. Takže som z toho už úplne mimo. Ja nič riskovať nechcem. Iba mi nedáva logiku ako to funguje keď počujem toľko protirečiacich si scenárov že až.

@anonym_autor k tomuto sa neviem vyjadriť , ani nepoznám príbehy, že by niekto vracal materskú dávku, to ale nevylučujem a nehovorím, že sa nemôže stať , ale reálny príbeh som nepočula
A tiež neviem, čo vyplýva z toho, ak by bolo nahlásené a otec poberal
Ale počula som, že sa to nesmie. Ale prečo , čo ako
.

autor
30. apr 2026
@pe_mi

@anonym_autor k tomuto sa neviem vyjadriť , ani nepoznám príbehy, že by niekto vracal materskú dávku, to ale nevylučujem a nehovorím, že sa nemôže stať , ale reálny príbeh som nepočula
A tiež neviem, čo vyplýva z toho, ak by bolo nahlásené a otec poberal
Ale počula som, že sa to nesmie. Ale prečo , čo ako
.

@pe_mi ja som sa snažila vychádzať z toho, čo píše oficiálne zákon, len ten je písaný veľmi všeobecne a dá sa vysvetliť rôznymi spôsobmi. A keď mi ešte ak pobočky a infolinka povedia rozličné informácie tak už fakt neviem. Keď SP nevie, tak to budem pre istotu riešiť cez škôlku, čo uvidím či sa podarí. A možno mi ani dieťa do škôlky nevezmú a je po “probléme”😅

anonym_9f1db8
30. apr 2026
@anonym_autor

@pe_mi ja som sa snažila vychádzať z toho, čo píše oficiálne zákon, len ten je písaný veľmi všeobecne a dá sa vysvetliť rôznymi spôsobmi. A keď mi ešte ak pobočky a infolinka povedia rozličné informácie tak už fakt neviem. Keď SP nevie, tak to budem pre istotu riešiť cez škôlku, čo uvidím či sa podarí. A možno mi ani dieťa do škôlky nevezmú a je po “probléme”😅

@anonym_autor mozu to brat ako spekulaciu a vyhodnotit to tak. Otec sa na materskej sa ma celodenne starat o dieta a to sa s pobytom v skolke vylucuje. Teraz to velmi prisne posudzuju.
A je to problem poberat materske o mesiac menej? Podla mna to je logicke, ze ked je dieta v skolke, na materske narok zanika. Moze si dat na ten jeden mesiac RP.

autor
30. apr 2026
@anonym_9f1db8

@anonym_autor mozu to brat ako spekulaciu a vyhodnotit to tak. Otec sa na materskej sa ma celodenne starat o dieta a to sa s pobytom v skolke vylucuje. Teraz to velmi prisne posudzuju.
A je to problem poberat materske o mesiac menej? Podla mna to je logicke, ze ked je dieta v skolke, na materske narok zanika. Moze si dat na ten jeden mesiac RP.

@anonym_9f1db8 ja rozumiem, ale čo je presne celodenná starostlivosť? Na stránke SP je napísané pri podmienkach: “ ste osobou poskytujúcou dieťaťu starostlivosť” a teda čo si mám pod týmto predstaviť fakt neviem. 24/7? Väčšinu dňa? Nie je to napísané jasne. Podľa tohto by sa mohol niekto hádať, či nezaniká nárok aj keď nechá podvečer otec dieťa na starosť matke a on ide na 3 hodiny von s kamošmi.

Môže poberať materskú o mesiac menej ale ako som písala, prídeme tak o nemalé peniaze, preto by som radšej našla iné riešenie pokiaľ to je samozrejme možné. Možno to bude jediné riešenie.

anonym_bc4c10
30. apr 2026

@anonym_autor to je to isté, ako my rodičia , ktorí majú zdravotne znevýhodnené dieťa , poberame predĺžený rodičovský príspevok zo zdr.dôvodov a dieťa môžme mať v škôlke na celý deň,
A pritom máme príspevok vyplacany
Tiež to môže byť zmätočné
Ale také dieťa má o dosť viac výdavkov na fungovanie, liečenia, procedúry, aktivity naviac , pomôcky rôzne, stravu, a podobne.

anonym_9f1db8
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9f1db8 ja rozumiem, ale čo je presne celodenná starostlivosť? Na stránke SP je napísané pri podmienkach: “ ste osobou poskytujúcou dieťaťu starostlivosť” a teda čo si mám pod týmto predstaviť fakt neviem. 24/7? Väčšinu dňa? Nie je to napísané jasne. Podľa tohto by sa mohol niekto hádať, či nezaniká nárok aj keď nechá podvečer otec dieťa na starosť matke a on ide na 3 hodiny von s kamošmi.

Môže poberať materskú o mesiac menej ale ako som písala, prídeme tak o nemalé peniaze, preto by som radšej našla iné riešenie pokiaľ to je samozrejme možné. Možno to bude jediné riešenie.

@anonym_autor tak to znamena, ze ked prebera starostlivost statne zariadenie alebo opatrovatelka alebo sukromne jasle. Logicky nie, ked ide na par hodin k babke alebo tak, priste nie kazdy den, ze sa on par hodin stara niekto iny.
A co otec sa chysta este pracovat? Ci ako?

autor
30. apr 2026
@anonym_9f1db8

@anonym_autor tak to znamena, ze ked prebera starostlivost statne zariadenie alebo opatrovatelka alebo sukromne jasle. Logicky nie, ked ide na par hodin k babke alebo tak, priste nie kazdy den, ze sa on par hodin stara niekto iny.
A co otec sa chysta este pracovat? Ci ako?

@anonym_9f1db8 jeden z nás bude robiť na full time a druhý bude musieť poriešiť starostlivosť o dieťa zvyšné hodiny dňa, čiže toto ešte nevieme ako vyriešime. Možností máme viacero, zatiaľ neriešime keď ani nevieme, či dieťa prijmu, či bude bývať často choré… muž má viac možností flexibilnej práce ako ja.

anonym_9f1db8
30. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9f1db8 jeden z nás bude robiť na full time a druhý bude musieť poriešiť starostlivosť o dieťa zvyšné hodiny dňa, čiže toto ešte nevieme ako vyriešime. Možností máme viacero, zatiaľ neriešime keď ani nevieme, či dieťa prijmu, či bude bývať často choré… muž má viac možností flexibilnej práce ako ja.

@anonym_autor tak ten, co bude poberat matersku, nemoze pracovat na full time. Takze ty budes pracovat, ked otec bude na materskej. Alebo teda nemusis, ale otec pri poberani materskej nemoze pracovat full time.

autor
30. apr 2026
@anonym_9f1db8

@anonym_autor tak ten, co bude poberat matersku, nemoze pracovat na full time. Takze ty budes pracovat, ked otec bude na materskej. Alebo teda nemusis, ale otec pri poberani materskej nemoze pracovat full time.

@anonym_9f1db8 myslela som, že sa pýtaš po materskej. Myslela si teda čo bude za tie 3 hodiny robiť?

anonym_d5ece5
30. apr 2026

Ja som to zisťovala pred rokom a docitala som sa, že zo zákona priamo nevyplýva, že by dieťa nemohlo byt na čas v skolke, ale vraj SP si vydala vlastnú metodiku, ktorá sprísnila pravidla a teda, ak zisti, že dieta je v skolke, tak je potrebné matersku vrátit. A to ze sú aj prípady, že chodili aj do skolky, sj otec na materskej , tak podľa mna ide o súkromne skolky, lebo v tých nemusia byt všetky deti nahlásené do systému a tým pádom sa SP nema ako dozvedieť, že dieťa na ktoré sa vypláva materská je v skolke.

anonym_473bd9
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2