icon

Ako funguje materská dovolenka pre otcov?

katarina3344
30. okt 2023

Ahojte ženy. Idem po radu neviem ako to teraz chodí. Mam 8 mesačnú dcerku takže som uz na rodicaku. A som aj v 10 TT partner rozmýšľal ze by išiel na materskú on a popri tom aj robil. Neviem ako to funguje presne viem len to ze sa to uz teraz dá. Je to lepsie výhodnejšie pre nás ako keby som išla ja na materskú??? pretože tým pádom by mi rodičak zanikol co som sa dopočula. Ďakujem za rady

ajka0207
30. okt 2023

@katarina3344 tá práca otca sa teraz už veľmi prísne posudzuje. Je živnostník? Rodicak a materskú paralelne poberať nemôžete. Dve materské áno. Cize ty na materskú s mladší a on so starším dieťaťom.

melanta
30. okt 2023

@katarina3344 a prečo chceš, aby muž popri materskej aj robil? Veď cieľom materskej je o.i. aj to, aby sa staral aj otec. A ako je písané vyššie, nemôžete v rodine poberať MP aj RP. Takže pôjdeš na materskú ty, v tej chvíli môže ísť na materskú s prvým otec. A keď tebe skončí materské, prejde na materské s druhým otec. Ty v tom čase nebudeš poberať nič a po skončení materskej otca začneš znovu poberať rodičovský. Otec počas materskej nemôže pracovať na pôvodnú zmluvu. Sleduje sa, či je otec v tomto období poskytovateľom starostlivosti o dieťa. Teda ak je zamestnancom. Ak je SZČO, môže pracovať, nesmie mať pri podaní žiadosti ani cent dlhu na SP.

klarissa25
30. okt 2023

@melanta prečo ? Veď preto aby poberal materskú a aj výplatu nie 🤣

katarina3344
autor
30. okt 2023

@ajka0207 nie normálne zamestnanec. Dobre tak to urobíme tak

katarina3344
autor
30. okt 2023

@katarina3344 ďakujem

lilinka88
30. okt 2023

@melanta SZČO môže mať dlh na nemocenskom poistení do 5€

sasesoe
30. okt 2023

@katarina3344 popri MD moze robit, ale u ineho zamestnavatela alebo iny druh prace u toho isteho + mal by tam byt pokles prijimu aspon o 50% + ideal, ak robi na HO teoreticky ak by tobil na zivnost, tak by to tiez malo byt ok