icon

Ako je platené rizikové tehotenstvo?

lyduska5
9. apr 2008

ahojte,chcela by som vas poprosit o radu:ako je platene rizikove tehotenstvo?ako pn alebo ako materska?dakujem

jankapo
9. apr 2008

lydka, ako PN....

lyduska5
autor
11. apr 2008

dakujem velmi pekne

emjee
1. okt 2008

resi • Dnes o 11:39
Ahohjte tehulky . Prosim neviete mi poradit ako je to s vyplacanim peniazkov zo soc.poist. ak mam rizikovu graviditu. Som zamestnana ale som momentalne 3 tyzden na rizikovom . Kvoli babatku sa nechcem nahanat do prace. Dakujem za vsetky odpovede.

moni1412 • 1d • Dnes o 12:00
resi uz je tu jedna tema s rovnakym nazvom, popytaj sa dievcat tam. a ja som tiez ex-rizikovka: budes dostavat normalne PN-ku.

gapa
2. okt 2008

súhlasím s jankou,
rizikové tehotenstvo nie je nič iné ako dlhodobá PN-ka, t.j.
1. prvých 10 kalendárnych dní platí zamestnávatel náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti (dosteneš vyplatené vo výplate), z toho:
- prvé 3dní 25% z denného vymeriavacieho základu pre nemocenské poistenie
- od 4-tého dna 55% z DVZ
2. od 11-teho kalendárneho dna platí nemocenské sociálna poistovna a to vo výške 55% z DVZ

Takže je to vyplácané na kalendárne dni, nie pracovné.

u niektorých zamestnávatelov (profesií) môže byť podla kolektívnej zmluvy alebo zákona, týkajúcoho sa danej profesie aj vyššia náhrada. No to nie je obvyklé.

kukona1
2. okt 2008

a ako je platená PN ked mám TPP ale na dohodu pracujem inde ,/ už sme o tom písali spolu gapa/ a pravdepodobne som tehotná...mám takú prácu že tam možem robit iba max.do piateho mesiaca...kto mi potom platí PN? Zamestnávatel z PP1 alebo PP2? dakujem za odpoved

gapa
2. okt 2008

z dohody sa neodvádza nemocenské poistenie, takže nemáš nárok na žiadnu náhradu mzdy ani nemocenské z nej, tak isto ako nemáš nárok na dovolenku z nej.

kukona1
2. okt 2008

a ked som nedala ešte výpoved z PP1 a som ešte do apríla na rodičovskej tak budem dostávat iba rod.príspevok a ked mi tento príspevok skončí a do porodu budem mat ešte nejaké 3 mesiace,z čoho sa mi bude počítat PN ?
/ vobec sa v tom nevyznám,prosím o radu / dakujem

gapa
2. okt 2008

kukona, nepíšeš konkrétne údaje, tak ti napíšem všeobecne:
ak bude tvoj PP č.1 trvať a dieťa napr. dovrši 3roky v pondelok a od utorka by si vlastne mala nastúpiť do PP č.1, ale budeš mať od utorka vystavenú PN-ku, tak sa ti bude rátať náhrada za dočasnú PN a potom aj nemocenské z pravdepodobného vymeravacieho základu, z ktorého by sa platilo nemocenské poistenie v mesiaci nástupu na PN. Tento údaj uvedie mzdárka aj pre SP.

gapa
2. okt 2008

ešte doplním, že treba rozlišovať:
dohoda nie je pracovný pomer, len ide o pracovnoprávny vzťah. Hovorí sa o "dohodách vykonávaných mimo pracovného pomeru".

kukona1
2. okt 2008

mne ešte stále trvá PP1 / trvalý PP/
teraz som sa zamestnala na dohodu v PP2 s tým že po skúšobnej dobe v PP2 dám výpoved v PP1
ale ešte nemám papiere na to že som tehotná...chcem počkat ešte nechcem to zatial do 3 meisaca nikomu hovorit.
tak som chcela vediet / určite pojdem na rizikové lebo mám za sebou 2 potraty a prácu takú že tehotná určite nebudem moct robit../ z čoho sa mi bude počítat PN? a či teda nemám zatial dávat výpoved v PP1?

gapa
2. okt 2008

kukona, tak jedná sa o dohodu alebo o prac.pomer č.2 ????? (prečítaj si, čo som písala o 12,08 a o 9.47). čo ti bude trvať k nástupu na PN??? Len dohoda a PP č.1 chceš ukončiť počas RD?

kukona1
2. okt 2008

gapa IP