icon

Materská po výpovedi cez rizikové tehotenstvo.

miskafilipkovab
26. sep 2019

Dobrý deň chcela by som sa opýtať, ako je to s materskou v prípade ak som bola zamestnaná ale počas skúšobnej lehoty mi dali výpoveď na základe že som ostala na rizikovom. Pred tým u zamestnávateľa som mala odrobenych cca 180dni a pred tým som bola len brigadnicky zamestnaná. A však za posledné dva roky cca som mala riadne platenú zdravotnú.

pininka1
•
26. sep 2019

Podstatná je nemocenska. Baby ti poradia asi lepsie, ale myslím že nárok nemáš,ak si si neplatila dobrovoľne. Musíš mat 270 dní nemocenského odvedené.

veronikaszabova
•
26. sep 2019

@miskafilipkovab aby ti vznikol narok na MP, musis mat za posledne 2 roky 270 dni NP. V case nastupu na MD musis mat aktivne NP alebo byt v ochranej lehote.

miskafilipkovab
autor
•
26. sep 2019

@veronikaszabova a dá sa dodatočne nemocensky poistiť a byť v ochrannej lehote znamená? Prepáčte trochu sa do toho nevyznám. Nikdy som sa s takýmito situáciami nestretla.

miskafilipkovab
autor
•
26. sep 2019

@pininka1 dakujem 😉

draik
•
26. sep 2019

@miskafilipkovab
Najskôr presne napíšte dátumy zamestnaní, z ktorých bolo hradené nemocenské poistenie. Ďalej dátum ukončenia posledného PP a termín pôrodu.

miskafilipkovab
autor
•
26. sep 2019

@draik termín pôrodu mam 5teho decembra. Dátum ukončenia posledného pomeru 31.05.2019 no od 26.04. 2019 som bola PN. Predtým som bola od jula 2018 zamestnaná v inej práci, a asi rok a pol som bola brigadnicky zamestnaná zas v inej práci ale platili mi odvody aj zdravotnú všade. Všetky zamestnania na seba nadvazovali čiže bez práce som nebola ani jeden deň od začatia toho brigádnickej pomeru.

draik
•
26. sep 2019

@miskafilipkovab
Keďže ste nenapísali presné dátumy, tak si to musíte spočítať sama a zároveň zistiť, z akého obdobia sa bude materské počítať. Vyzerá to ale tak, že máte 270 dní NP a boli ste tehotná v čase skončenia PP, teda budete mať nárok na materské. Upozorňujem, že v ochrannej lehote, v ktorej ste, je možný nástup na MD len 6 týždňov pred termínov pôrodu.

evittam
•
26. sep 2019

@miskafilipkovab Suhlas s
@draik
Ak to boli dohody na pravidelny príjem.

miskafilipkovab
autor
•
26. sep 2019

@draik ospravedlňujem sa. Odznova, od 1.07. 2018 som začala jeden pracovný pomer a 28.02. 2019 mi skončil. Hneď na to som bola 01.03.2019 zamestnaná v druhej do 31.05.2019. A teda od toho 26.04 2019 som bola PN a aj som. Pred tým som bola ako som už písala, cca brigadnicky rok a pol do 30teho júna 2018... Aano sestrička mi vravela ze na materskú sa vypisuje v 34tyzdni takže s tým rátam.

miskafilipkovab
autor
•
26. sep 2019

@evittam ďakujem.

83lenka83
•
27. sep 2019

@miskafilipkovab zdravotne poistenie a nemocenske poistenie nieje to iste, nemyslim si, ze z brigady niekto platil nemocenske, treba si to prezistit.

evittam
•
27. sep 2019

@83lenka83 Uz aj z dohod sa platia rovnaké odvody ako z TPP. Len z dohody na nepravidelny príjem sa neplatia odvody na NP a PvN.