icon

Ako mám žiadať o príspevok na jasle?

sona76
12. jan 2012

Vie mi niekto povedat, ako ziadat o prispevok na jasle, ak idem pracovat? Ziadat pred nastupom do prace alebo az na zaklade vystaveneho dokladu z jasli?

jankohrasko
3. feb 2013

@denduska keby si platila v hotovosti (priamo v skolke), tak by Ti museli dat "prijmovy pokladnicny doklad + fakturu".
Myslis potvrdeni o naroku na "Rodicovsky prispevok"? Fuha, o tom neviem. Potvrdenie o materskom Ti poslu aj po telefonickom dohovore zo socialnej poistovni postou domov. Potvrdenie o rodicovskom prispevku predsa eviduju na UPSVAR!

denduska
3. feb 2013

@zalka ja neviem, preto sa pýtam. Tá pani bola zo mňa totiž strašne otrávená, že som tam nabehla s vyplazeným jazykom o 15.50, asi už chcela ísť domov..bohužiaľ ja robím ako robím a skôr nestíham, potárala piate cez deviate, zavalila ma papiermi a vypoklonkovala preč. U mňa je ešte aj ten problém, že sa mi v januári menil trvalý pobyt, kde som mala prihlásený RP a to bolo 300 km mimo. Tam mi povedali trošku niečo iné ako táto obluda tu a už mi veci nesedia. Ešteže sa môžem tu spýtať 😀

denduska
3. feb 2013

@jankohrasko toto na materské som myslela zo soc.poisťovne, je to v tvojom príspevku zo 7.1 o 14.03 na predošlej strane...ako keď treba treba, len toto mi ona nespomínala aj nechápem načo by im to bolo, už mám z toho mišung 😅

jankohrasko
3. feb 2013

@denduska http://www.employment.gov.sk/ziadosti-a-potvrde... 8 dokument zhora
podla mna to povrdenie o naroku na materske je podla mna potrebne vtedy (toto tlacivo sa vyplna aj v prispade ak zena ide z MD-RD-MD, pocas 6 tyzdnov ako vyrovnavaci prispevok, ked mas dieta vo vlastnej opatere). Ja som to vtedy potrebovala doplnit.
Skus sa prosim Ta informovat, ci potvrdenie o naroku na materske je potrebne aj ked uz si na RD a davas dieta do sukromnej skolky.

jankohrasko
3. feb 2013

@denduska podla mna.. ked uz si Ty na RD, tak tebe akurat potvrdenie z UPSVAR o rodicovskom prispevku..

denduska
3. feb 2013

@jankohrasko aha asi máš pravdu...no pre istotu tam asi zavolám vopred..áno viem že som to už žiadala, lebo ja som tiež šla z MD-RD-MD-RD 😀 preto som nechápala načo im to môže byť teraz..

lubkasungirl
3. feb 2013

@zalka dik zalka,no ostanem asi pri rodicaku,lebo defacto maleho nebudem musiet davat do skolky, podnikanie by som mala zvladat aj doma. 😉 A sama sebe fakturovat nemôzem 😀

zalka
3. feb 2013

@lubkasungirl no už aj také som navrhla kamoške, jej je lepšie mať opatrovateľský .. má dvojičky .. a je viac 460e ako 240e 🙂
@denduska to ti verím, akurát že mohla žiadať aj potvrdenie o MD za mng. Lebo ak ty nepoberáš RP, tak manžel môže poberať MD , no to je komplikované .. hádam to nejako dáš do kopy.

lubkasungirl
3. feb 2013

@zalka ale ved to nie je opatrovatelsky iba pre zdravotny stav?

zalka
3. feb 2013

@lubkasungirl joj myslím príspevok na starostlivosť o dieťa ... 230 na dieťa .. na jasle škôlku, alebo súkromnú opatrovateľku 🙂

lubkasungirl
3. feb 2013

@zalka ano,chapem a tam je osobitne na kazde dieta,to sa fakt uz oplati 😉

zalka
3. feb 2013

@lubkasungirl presne tak 🙂

bobora
5. feb 2013

@jankohrasko ahoj neviem či mi budeš vedieť odpovedať neveim sa nikde dopátrať,ked pôjdem na urad práce požiadať o príspevok či musím mať zo sebou aj nejaký doklad o tom že pracujem alebo stačia papiere z jaslí?

jankohrasko
5. feb 2013

@bobora ano, kuk strany spat, tam som to rozpisala 😉 😀
je to zakon 561/2008 🙂 🙂 🙂

Je tam uvedene

"Podmienky nároku:

Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
- vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
- sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
- má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a
- dieťa má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.
...."

doklady citujem: "Doklad preukazujúci vykonávanie zárobkovej činnosti (pracovná zmluva, živnostenský list, príp. iný doklad o vykonávaní zárobkovej činnosti)"
atd..

zalka
5. feb 2013

@bobora UP si tvoju prácu overia priamo cez SP, teda či si tam nahlásená ako pracovník, či od teba sú odvádzané odvody. A od kamarátky chceli pracovnú zmluvu.

matozazzo
5. feb 2013

V PO pozaduju zmluvu od zamestnavatela al.potvrdenie,ze matka denne studuje. Dalej zmluvu s jasliami,potvrdenie,ze jasle nie su zaradene do siete skol (maju na to tlacivo),dalej kopiu karticky,ak peniaze pojdu na ucet,kopiu rod.listu,ak ju este nemaju a zmluvu s nimi. To daju tlacivo. Potom vzdy na konci mesiaca al.zac.noveho mesiaca odnesies potvrdenie z jasli (na tlacive z UP),kde budu potvrdene skutocne vydavky za dany mesiac + daklad preukazujuci zaplatenie (faktura,danovy doklad al.vypis z uctu). U nas to treba zaniest najneskor do 5.aby peniaze vyplatili v dany mesiac. Preplatianaklady za jasle ale skutocne,kolko zaplatite,max. 230€.

bobora
5. feb 2013

@jankohrasko
@zalka ďakuje,to som si tam nevšimla 🙂 ja papiere z jaslí už mám a do práce nastupujem od 18.2. zajtra sa tam chystám a nevedela som že či aj zmluvu mám zo sebou doniesť

jankohrasko
5. feb 2013

@bobora rado sa stalo 😎 ak sa chystas na UPSVAR Vazovova, tak prajem pevne nervy 😀 😀 😀
Tuto su tiez info k nastudovaniu http://www.employment.gov.sk/prispevok-na-staro... 😉
Drzim palceky a vela uspechov v praci 😀 😵 😉

bobora
5. feb 2013

@jankohrasko no veru tam sa chystám,dúfam že narazím na nejakú "milú" tetu 🙂 ďakujem

jankohrasko
5. feb 2013

@bobora jaj no.. lebo ja som si tam pripadala, ze ja skolim ich!!.. nie ze oni su mi povinni podat relevantne info.. Vobec nevedela, o com hovorim, pozerala na mna ako "puk", a tvrdila mi, ze urcite take neexistuje (ja som konkretne davala presne tuto ziadost pri MD-RD-MD ktora sa vyplaca pocas 6 tyzdnov od narodenia druheho babatka). Aj som na nich podala staznost, pretoze ma "oklamala" 4krat! Taka som bola vytocena.. 😠 ☹ 😕 Samozrejme som pravdu mala ja 😀
Teraz je tam ina pani, ale s nou skusenost nemam 😖 Zalezi podla abecedy.
Drzim palceky, pekny dnik

denduska
6. feb 2013

@zalka
@jankohrasko čaute baby, ja len toľko, že som to vybavila..teda nie ja ale manžel, mal dnes doobedu voľno tak som ho využila, bola tam iná teta, veľmi milá, nepotrebovala ani polovicu z toho čo chcela tá predošlá odo mňa (tá mi nariadila všetky doklady okopírovať + potvrdenie z práce že znovu nastupujem - pracovná zmluva jej nestačila...a kopu iných hovadín 🙄 ) + z jaslí nám stačil taký papier A4 kde napísali že potvrdzujú že prijali platbu xxx dňa yyy atď žiadne výpisy z účtu ani bločky. Takže asi záleží aj na tom na koho človek natrafí 😝

jankohrasko
6. feb 2013

@denduska super, manzel mal stastie na "milu" tetu, super, tesim sa, dufam, ze aj ja budem mat "milu" 😀 😀 😀 vela stastia 😉

canama
7. feb 2013

cize ak spravne chapem, tak ked otec dietata pracuje a plati si dochodkove poistenie tak moze poziadat aj on o prispevok na starostlivost a ja ked ostanem doma do 3 rokov veku dietata tak budem dostavat 194,70 eur, ano? cize da sa to technicky spravit tak ze ostanu oba prispevky??

zalka
7. feb 2013

@canama nie ... bud máš rodičovský príspevok 199,60 eur ... a si doma ... alebo dostanete príspevok na jasle 230 eur , a musíš ísť do práce ak nejakú máš, lebo by si mala neospravedlnenú absenciu ...
lebo môžete mať len 1 príspevok.

canama
7. feb 2013

@zalka ak naozaj moze byt len jeden prispavok, tak potom je to naozaj blbost lebo sa jedna o rozdiel 30 eur ale kopec papierovaciek a mesiac co mesiac dokladovania....to kazda rozumna mamicka si radsej privyrobi na dohodu popri rodicovskom prispevku 🙂 oplati sa to jedine ak chce ist mamicka robit na full time...coz ale nie je idealne, ze??

zalka
7. feb 2013

@canama no ono sa to oplatí skôr rodičom dvojičiek, trojičiek .. je rozdiel dostať na dve tri deti 250e rodičovský ked príspevok na opatrovanie je 460 alebo 690 eur pri trojičkách .

jammka
22. feb 2013

Ahojte, v juni planujem nastupit do prace, takze obe deti by sli do jasli. Zaujimalo by ma, ci sa berie do uvahy len ziadatel, cize ja, ze som dochodkovo poistena, alebo aj manzel, kedze nam to prave tak vychadza, ze od juna by on nebol...
Mala by som tak narok na prispevok - v nasom pripade dva, kedze deti este nemaju tri roky?

kaila1
24. apr 2013

Kočky ako je to v prípade, že mám 2 deti do 3 rokov veku?Keby som staršiu chcela dať do jasiel, može na nu muž dostať príspek na starostlivosť a ja poberať RP na mladšiu?že by sme si to rozdelili?Alebo to zákon neumožnuje?

zalka
24. apr 2013

@kaila1 nie zákon to neumožnuje. Ak máš 2 deti do 3 rokov obom môžeš dať opatrovateľku alebo do jaslí ale ty musíš ísť do práce.

hanka5811
3. júl 2013

@zalka
@jankohrasko Ahojte 🙂 Mozem Vas poprosit o radu? Chystam sa zalozit zivnost na opatrovanie deti. Som ucitelka v MS,mam pedagogicke vzdelanie,teraz som na materskej so 4 mcnou dcerkou a m am este dvojrocnu dcerku. Mam TPP. Budem opatrovat 1 dietatko. Najprv chcem vyskusat takto "v malom" a neskor keby som videla,ze sa mi to oplati by som chcela zalozit sukr.jasle. Chcela by som sa opytat ci by si mohol manzel poziadat prispevok na starostlivot o starsiu dcerku tych 230 eur mesacne kedze on je zamestnany a odvadza do SP odvody. Cize by to brali do uvahy,ze by som prijmocy pokladnicny blok vystavila ja ako opatrovatelka sle zaroven matka. A keby to aj slo tak by som mohla nadaleh poberat aj matersku a potom rodicovsku na nensiu dcerku? Alebo to nie je mozne poberat tajto spolu? Dakujem za odpoved🙂