icon

Ako mám získať v mojej situácii nárok na materskú?

tish1986
31. jan 2013

Dobry den,

chcela by som poprosit o radu. Od 20.10.2010 do 4.12.2012 som bola zamestnana na plny uvazok na zmluvu. 4.12.2012 som dostala vypoved, ovtedy som evidovana na urade prace plus nedavno /28.1.2013/ som zacala pracovat na dohodu o vykonani prace, ale iba tu za minimum za 143 Eur mesacne, aby som splnila podmienku, aby ma nevyradili z uradu prace, kedze tam mozem od 4.12.2012 do 4.6.2013 poberat podporu 6 mesiacov.

Chcela by som poprosit o radu, co robit, ak chceme mat babätko. Mam sa prihlasit na dobrovolne nemocenske? Ak ano, kedy pred porodom staci a na ako dlho? Viem, ze najlepsie je dat si Maximum, ale staci to len na 1 mesiac pred porodom alebo ako?

PS: hladam si pracu na plny uvazok ale v mojom odbore lektorky cudzieho jazyka to nie lahke, no chceme mat babätko a nechceme cakat "roky", kym mi nejaka jazykovka poskytne zmluvu, a nie iba dohodu :((.

Vopred dakujem pekne za odpoved.

mirkamurko
31. jan 2013

Neviem ti kompletne poradiť,ale čo sa týka dobr.poist.,tak to musíš platiť min.270 dní a z maxima to je riadna suma okolo 300 €.

zuzulica
31. jan 2013

Dobrovoľná nemocenská už nieje, už sú len balíčky a tie sú také drahé, že sa to neoplatí. Možnosť je, že sa s niekym dohodneš a akože ťa na 3 mesiace zamestná, dá ti akože plat taký, aby ti vyšla najvyššia materská. Ty mu zaplatíš odvody, čo bude musieť za teba zaplatiť a stále si v pluse. Ale podrobnosti si musíš zistiť, baby možno poradia 😉 Ja som SZČO tak neviem presne 😒

zuzana909
31. jan 2013

podmienka nároku na materské je byť nemocensky poistená 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom, takže záleží od toho kedy zostaneš tehotná a ako ti to vyjde.
materskú ak si schopná sa s niekým dohodnúť ako píše zuzulica by si mohla mať maximálnu, ale to záleží na dohode, je potrebné aby nové nemocenské poistenie trvalo minimálne 90 dní.
pokiaľ máš dohodu tak sa ti platia odvody na nemocenské, teda ak je to klasická dohoda s pravidelným príjmom, takže podmienka 270 dní bude splnená, ak zistíš, že si tehu tak potom skúsiť sa s niekým dohodnúť a využiť tých 90 dní aby sa ti materská rátala z tohto max. príjmu 🙂