Ako mať čo najvyššiu materskú? Zmluva na dobu určitú.
Milé dievčatá, prosím o radu.
Mám zamestnanie na dobu určitú. Zmluva končí vždy 31. 12. a obnovujú mi ju zase na rok od 1. 1. Uvažujeme o dieťati a ja by som chcela využiť skutočnosť, že moja momentálna práca je dobre platená. Preto by som si rada "naplánovala" otehotnenie (samozrejme, viem, že to nemusí ísť podľa mojich predstáv, ale bavíme sa teoreticky...) tak, aby som ešte mala nárok na materskú vyrátanú z tohto platu a po čo najdlhšiu dobu...
Popravde, som z toho dosť jeleň, hlavne ak ide o pomer na dobu URČITÚ.
Kedy by som mala otehotnieť, aby mi vznikol nárok na materskú vyrátanú zo súčasného platu?
Vopred vám veľmi pekne ďakujem za rady!
@karin1811 Nie neplati. Aby si mala nárok na MD z VZ z DNP tak to musi trvat minimalne 26tyzdnov pred nástupom na MD-teda ak ti ide o max.MD.
Narok na podporu ak splnas podmienky nároku mas do 2rokov od skončenia PP. Ale podpora je davka,ktoru nemôžeš poberať súbežne s RP, cize ak chces po MD riešiť podporu tak RP na otca dieťaťa.
@evittam tak ak tomu správne rozumiem (Ak chcem materské z max VZ) mám 2 možnosti: zamestnať sa inde tých 90 dní pred nástupom na materskú alebo 26 týždňov (pred nástupom na materskú či pred termínom pôrodu?) Platiť dobrovoľne NP? Ale tam sú nejaké balíčky čo som sa dočítala, to by som platila okolo 1000 Eur mesačne?
A manžel je SZCO tak on by mohol ísť na RD? A tam on potrebuje čo k tomu vybaviť abo ako to je?
@karin1811 Ano, buď 90dni bez PN a OCR u noveho zamestnávateľa. Alebo minimalne 26tyzdnov DNP - z max. VZ je to cca 600Eur/mesiac co však nemusís platit, stačí zaplatiť par dni a potom PN. PN bude z minima ale MD z maxima. Všetko pred nástupom na MD.
Manzel moze poberat RP, staci ziadost.

Ahojte, chcem sa spýtať, keď som zamestnaná od 1.4. tohto roka a čítala som, že keď zmením zamestnanie 90 dní pred termínom nástupu na materskú s najvyšším VZ - z toho sa ráta výška materského, ale platí to aj keď by som si tých 90 dní pred termínom nástupu na materskú platila dobrovoľne nemocenské poistenie? 270 dní spĺňam, predchádzajúci rok som som bola celý zamestnaná. Pracovný pomer mi skončí 31.12.2018 vlastne mi vznikne aj nárok na dávky v nezamestnanosti. A dá sa najprv nastúpiť na materskú a po skončení materskej nahlásiť na ÚP, aby som neprišla o tento nárok? Ďakujem za odpoveď. Nerozumiem tomu a rada by som si to upresnila.