icon

Ako naplánovať otcovskú dovolenku a škôlku?

19. jan 2025

Mamky chcem sa opýtať. Dieta do škôlky prihlasujem rok dopredu apríl,máj a ja nastupujem deň po 3 rokoch dietata...
Ale ak muž chce ísť na otcovake( pol roka pred 3 rokmi dietata )
Tak to nahlásené v ten rok alebo predchádzajúci rok a samozrejme aj ja to musím nahlásiť v práci ze idem skor do prace ak ma dieta 2,5 roka
Ako to je stým?
Nemám s tým skúsenosti ani informácie
Ďakujem mamky za rady skusenosti

andrea_82
19. jan 2025

Na rdicovsku moze nastupit aj zo dna na den. Ved nahlasi zamestnavatelovi a na urade vybavi rodicak. Ty to iste, na urade zrusis rodicak a so zamestnavatelom sa dohodnes na nastupe. Ci kam este to chcete nahlasovat?

januska12323
19. jan 2025

Ty nahlasuješ pred nástupom do prace, že ideš do práce. Muž si len vybaví rodicak a ide na rodicak, neviem kam chceš nahlasovať.

ayaya
19. jan 2025

Mesiac pred návratom do práce nahlasuješ, že sa vraciaš do práce a muž tiež mesiac vopred nahlasuje v práci, že nastupuje na otcovskú dovolenku. Ak je muž s dieťaťom na otcovskej, dieťa nemôže chodiť do škôlky. Môže tam byť prijaté ale nesmie byť v škôlke ani jeden deň.

lilinka88
19. jan 2025

On by mal.mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi, že nastupuje na rodičovskú dovolenku v trvaní 28 týždňov (26 ak čerpal otcovske po narodení).
Ty k dátumu jeho nástupu na rodičovskú požiadaš o odňatie rodičovského príspevku. Ak sa chceš vrátiť do práce, oznamujes mesiac vopred zamestnávateľovi ukončenie rodičovskej dovolenky a návrat do práce. Ale pokiaľ chceš, môžeš ostať doma ako doteraz, akurát budeš bez RP a zdravotné poistenie si musíš platiť sama, ak nemáte iné dieťa do 6 rokov.

autor
19. jan 2025

@ayaya aha ale ja ak by som chcela dať dieta napríklad od januára do škôlky ja by som ešte ostala na rodičovskom do apríla.... tak môže byt ?

ayaya
19. jan 2025

Áno, tak môže chodiť do škôlky. Nemôže jedine v tom prípade, ak otec poberá na dieťa materskú.

autor
19. jan 2025

@ayaya aha no som si vydýchla 🙂
Dúfam ze vezmú od januára do škôlky,,ja by som bola do apríla doma na rodičovskom, v apríli by som šla do prace a dieta by uz chodilo do škôlky by uz bolo jak tak zvyknuté 🙂
Môžem sa opýtať čo v takom prípade ak matka nesúhlasí aby otec išiel na otcovske ale muž trvá aby on išiel....

autor
19. jan 2025

@ayaya otcovske myslím pol roka pred dovrsenim 3 rokov dietatka
Nie to 14 dní co je doma po pôrode s matkou a dietatom

elanor
19. jan 2025

najprv si, ale ujasni o akych pojmoch sa tu bavime. Otec chce ist na "matersku", alebo na rodicovsku dovolenku?
Lebo ja zacinam mat z teba pocit, ze sice hovoris o otcovskom, ale nemyslis rodivosku dovolenku, teda ze bude poberat rodicovsky prispevok, ale ze mas na mysli "matersku", a teda bude poberat materske, preto asi stale omielas ten pol rok pred dovrsenim 3r.
Nato, aby on mohol poberat jedno ci druhe, ty musis si zrusit poberanie rodicovskeho. dobrovolne. Ak si to ty nezrusis, jemu ani jedno ani druhe nedaju. Lebo subeh tychto davok je vyluceny. Cize teoreticky doma ostat moze, ale zadarmo. A za dalsie dieta by nemohlo chodit do skolky, lebo on sa podpisuje a zavazuje, ze sa celodenne stara o dieta.

autor
20. jan 2025

@elanor čiže ja musím osobne mojim podpisom,osobne na úrade zrušiť až tak on môže si vybaviť....
Čiže ak nezrusim tak,má smolu...

ayaya
20. jan 2025

Presne tak. Ty si najskôr musíš zrušiť rodičovský. Ale pozor - mme žiadosť o zrušenie rodičovského príspevku na úrad odniesol partner. Síce som žiadosť vypĺňala a podpisovala ja ale odniesť som ju nemusela osobne. To len ak náhodou by bol muž príliš iniciatívny.

elanor
20. jan 2025

no, ano. Ak ty nepodpises svoje zrusenie, on si moze piskat.