Ako neprísť o rodičovský príspevok, ak mám opatrovateľku?

majkabe
25. aug 2008

Ahojte maminky,
ja by som sa chcela spýtať či niektorá z vás vie, ako si vybaviť aby som neprišla o rodičovský príspevok, keď som si našla opatrovateľku pre syna. Sa to musí napísať na ňu alebo ako to je. A aké papiere k tomu potrebujem?
Veľmi pekne ďakujem za rady

siwike25
25. aug 2008

Ahoj ja viem tak že ked by si ho dala do školky tak by si prišla on ale ked je doma tak by si nemala prist o prispevok aspon ja to tak viem.Myslim si 😀 😀 😀

sirinka
25. aug 2008

o rodicovsky prispevok prides ked das dieta do statnej skolky...ktoru ti plati stat...ale ked mas sukromnu skolku alebo opatrovatelku, ktoru si platis sama, tak by to mal prispevok ostat...

titkovamiriam
25. aug 2008

len nahlas na socialny odbor ze ides do prace a oni ti poslu taky maly dotaznik kde vyplnis udaje opatrovatelky a rodicovsky ti bude chodit tak ako do teraz.

bibo
25. aug 2008

Ja mám 16 mesačného syna a od 1. septembra nastupujem späť do práce. Už som bola aj na úrade práce, kde som musela dať potvrdenie o nástupe do práce a tiež listom oznámiť, kto a kde sa bude o moje dieťa starať. A keďže ho bude opatrovať babka a nemá ešte tri roky tak rodičovský príspevok mi ostáva a bude mi vyplácaný až do 3. roku dieťaťa, pokial ho nedám skôr do štátnej školky. Takže ak budeš mať opatrovatelku a tvoje dieťa nemá ešte 3 roky, rodičovský ti ostáva. 🙂

majkabe
autor
25. aug 2008

ďakujem vám maminky za odpovede. Mne ho bude strážiť opatrovateľka. Takže mám ísť na ten úrad práce a nahlásiť že sa mi bude o malého starať opatrovateľka a hotovo? A bude mi príspevok chodiť ako doteraz na môj účet?

bibo
25. aug 2008

Ja som musela ísť na UP, lebo nastupujem do práce. Ale ak ty do práce nejdeš /neviem či ideš 😉 /, len ti bude malého strážiť opatrovatelka, tak to asi nie je potrebné nahlasovať. A príspevok ti bude chodiť ďalej ako doteraz.

asitka
25. aug 2008

myslím, že musíš ísť na sociálku, odkiaľ sa dávky vyplácajú...úrad práce s tým má prd podľa mňa...teda...ak si na ňom pred materskou nebola hlásená....ale ak nastupuješ do pôvodného povolania...tak aspoň u mňa to bolo pri synovi tak, že som šla na sociálku....

majkabe
autor
25. aug 2008

Tak už som z toho zmätená - mám ísť na UPSVAR alebo sociálnu poisťovňu??? Ja nastupujem do práce a malého bude mať opatrovateľka

titkovamiriam
25. aug 2008

ja som nastupila do prace a volala som na urad soc veci a rodiny,odkial mi prisiel ten dotaznik.firma ma na ostatne znova ponahlasovala.

gapa
25. aug 2008

majkabe,
musíš ísť na UPSVaR odbor sociálnych vecí a rodiny. S rodič.príspevkom sociálka nemá nič spoločné.

Sociálka vypláca "materské" (teda nemocenskú dávku z nemocenského poistenia) počas prvých 28 (resp.37) týždnov od nástupu na MD. Po ukončení poberania materského sa rodič.príspevok (štátna sociálna dávka) vybavuje cez UPSVaR. A mamičky, ktoré nemajú nárok na materské si vybavujú rodič.príspevok na UPSVaR hned od narodenia dieťaťa. 😉

gapa
25. aug 2008

ešte tolko, že v prípade, že sa ti o dieťa stará opatrovatelka je podstatné, či vykonávaš zárobkovú činnosť alebo si napr. študujúca. Ak by toto neplatilo, nesplnaš podmienku riadenej starostlivosti o dieťa.

majkabe
autor
25. aug 2008

gapa - ja sa vrátimspäť do svojej pôvodnej práce, nechápem akú podmienku nesplňam či čo.

gapa
25. aug 2008

potom je to OK, som prehliadla, že nastupuješ do práce 😖 🙂

asitka
25. aug 2008

možno som to zle napísala...ale myslela som odbor sociálnych vecí...v skratke som to zhrnula do sociálky...aj keď tuším to vy tu chápete ako úplne inú inštitúciu....

titkovamiriam....ja si tam ale musela zájsť sama...ochota posielať čosi bola nulová.... 😠

gapa
25. aug 2008

asitka, ono to "je" uplne iná inštitúcia

ale mne sa tiež stalo, že som po presťahovaní nevedela, či je v našom meste sociálna poistovna alebo nejaká jej pobočka/vysunuté pracovisko, či niečo také. Potrebovala som radu ohladne mateského.

Na UPSVaR na vrátnici som sa vyslovene pýtala, či je tam aj "sociálna poistovna". Povedali áno a poslali ma na nejaké číslo dverí. Zistila som, že ide o "odbor sociálnych vecí a rodiny UPSVaR". Potom som sa ich pýtala ešte raz, lebo ja som potrebovala "sociálnu poistovnu". Tak mi povedali, že mamičky to aj tak nerozoznávajú, myslia si, že idú na sociálku, ale tá v našom meste vôbec nie je.

gapa
25. aug 2008

ešte po "dôkladnejšom prečítaní" 😲 😨 doplnam, že teraz už neexistuje len "urad práce" ale celé sa to volá "UPSVaR", teda "úrad práce, sociálnych vecí a rodiny", a ten má rôzne odbory.

Takže na ten názov "úrad práce" asitka reagovala. 😅

bibo
25. aug 2008

Majkabe, aj ja sa vraciam späť do svojej povodnej práce. Tak som si najprv zistila na UPSVaRe /odtial ti vyplácajú rodičovský príspevok/, čo musím dokladovať - tam mi povedali, že potrebujú len potvrdenie od zamestnávateľa o mojom nástupe do práce a písomné oznámenie odomňa, kto sa bude starať o moje dieťa a kde. To som tam bola osobne odniesť /aj keď povedali, že stačí poslať poštou/ a nič viac už dokladovať nemusím. Len v prípade že by som sa náhodou chcela vrátiť späť na rodičovskú dovolenku, musím im to zase nahlásiť a keď malý nastúpi do šk"olky tak aj to im treba potom nahlásiť.
A dnes som bola ešte na sociálnej poisťovni podať odhlášku /pretože po porode sme sa museli do 15 dní prihlásiť samé do soc. poisťovne/ - najprv som nevedela či je to potrebné, keďže naša účtarka vo firme mi povedala, že ona ma prihlási. Tak som sa radšej opýtala priamo v sociálnej poisťovni a tam mi povedali, že je potrebné aby som sa odhlásila a potom ma následne moj zamestnávatel zase prihlás iuž ako zamestnanú.
Dúfam, že som pomohla 😉

lydusa32
25. aug 2008

ja som nastupila do prace po pol roku a tiez som sla najprv na socialku nahlasit koli poisteniu dochodkovemu a tak som sla na urad prace poziadat o rodicovsky prispevok, nepytali sa ma kto sa bude starat o malu , nedala som ziadne cestne prehlasenie ...ale ked vas tu tak citam, mam ist este raz na urad prace ? ja som pochopila ze od 1,1,2009 uz nebudem mat narok na rodicovske kedze som sa vratila do roboty...alebo som to zle pochopila?