icon

Ako ovplyvní dávka v nezamestnanosti výpočet materskej?

ivka224
5. mar 2025

Dobrý deň. 31.3.2025 mi končí pracovná zmluva. Som ale tehotná, na materskú by som mala nastúpiť 7/2025. Aktuálne som na PN, ktorá mala teda trvať do pôrodu. Nejak som sa tu ale dočítala, že po skončení RD nemám nárok na podporu z úradu prace. Tak som rozmýšľala nad tým, že ukončím PN a dám sa na úrad práce. Neviem ale teda, čo je pre mňa výhodnejšie. A zároveň neviem, že keď budem dostavať dávku v nezamestnanosti, tak ako to ovplyvní potom výpočet materskej. Ďakujem za každú radu.

krasneleto
5. mar 2025

@ivka224 kolko si pracovala pred skoncenim pracovneho pomeru?

ivka224
autor
5. mar 2025

@krasneleto po skole od r. 2020-2024 na jednom mieste, následne som zmenila zamestnanie, kde som bohužiaľ bola len mesiac, potom úrad prace, a potom som sa v 9/2024 zamestnala tam, kde mi bude aktuálne končiť zmluva.

3petka
5. mar 2025

@ivka224 Mne zrušili pracovné miesto mesiac pred nástupom na md. Ten mesiac som ešte brigádovala u nového majiteľa. Bola som normálne na podpore až do MD. MD sa mi počítala z predchádzajúceho roku. Po skončení MD som si vyčerpala zvyšok podpory, zatiaľ bol muž na MD a keď mi skončila podpora a mužovi md šla som na RP.

ivka224
autor
5. mar 2025

@3petka ako myslite “zvyšok podpory”? Pardon, za blbu otázku, ale vôbec sa do tohto nerozumiem.

michelle567
5. mar 2025

Ostala by som na PN. Potom materská. Po materskej by som išla na podporu. Zatiaľ by si dal manžel na seba nižší rodicak + plat (normálne by chodil do práce). Po podpore by som si dala rodicak na seba a to uz by bol ten vyšší

zuzkaa1991
5. mar 2025

@ivka224 ja som podobne riesila len som nevedela zákony ako teraz....podporu viete vycerpat do 2r po ukoncenk tpp takze kludne budte na pn potom materska a potom môže ist muz na matersku a vy na podporu ;) po podpore rodicak 😇 .....vtedy vam neprepadne ale po 3r po rodicaku vam prepadne mne tak prepadla.kedze som.zistila neskoro ohladom tej lehoty 😇

ivka224
autor
5. mar 2025

@michelle567
@zuzkaa1991 ako to potom, prosím, funguje, že si dá manzel na seba rodicak? Kde sa to rieši, resp. nemajú s tým na úradoch problém, že si to budeme medzi sebou prehadzovat? A naozaj nevadí, žeby normálne pracoval a poberal zároveň rd?

michelle567
5. mar 2025

@ivka224 RD môže poberať a aj pracovať. Nám to napr pomohlo aj keď bol ten rodicak nižší. Na materskú nešiel že by bol ostal doma.... Normálne v žiadosti o RP na úrade práce bude žiadateľ on. Potom keď budeš mať ísť ty on si dá žiadost o odňatie a ty zasa novú žiadosť na seba

ivka224
autor
5. mar 2025

@zuzkaa1991 a vy ste sa nakoniec dali na pn alebo úrad? Za to, či teda dávka v nezamestnanosti nejakým spôsobom ovyplyvni výpočet materskej

ivka224
autor
5. mar 2025

@michelle567 ďakujem veľmi pekne, o tomto som teda vôbec netušila

zuzkaa1991
5. mar 2025

@ivka224 vyse pani napisala rodicak ja som pisala.matersku ak ma odrobene 270dni ma narok na matersku podľa zakaldu mu vyjde 75% z hrubej mzdy....co.je výhodnejsie úrady neriesia to.bezne sa.to.robi ;) aj manzel ma pravo byt na materskej 🤣 teraz.som druhýkrát tehu prvýkrát nevyuzil matersku ale tentokrát az budeme. Mat úspešne tehu ide na matersku ale.ked bude dieta vacsie a ja do prace;)

3petka
5. mar 2025

@ivka224 Ak si nevyčerpáš celú poporu na 1 krát, môžeš ju do určitej doby dočerpať, presne si už nemapätám musí sa opýtať na SP.

zuzkaa1991
5. mar 2025

@ivka224 prvýkrát ani ja😇 teraz som si vela veci nastudovala

michelle567
5. mar 2025

Ono sa to trochu zas vyrovná keď si bude uplatňovať o rok daň za manželku. Keby si bola len na rodicaku tak mu vrátia budúci rok viac lebo rodicak sa neráta ako príjem, podpora áno.

ivka224
autor
5. mar 2025

Ja hlavne rozmyslam kvôli tomu, že som na PN kvôli pracovným podmienkam. Pracovala som v obchode a oblečením, a tam teda denne sme pracovali s 25kg vreciami a hneď mi bolo jasne, že mi zmluvu tehotnej nepredĺžia, tak má rovno Dr vypísal. Len teraz teda neviem, čo je výhodnejšie, aj skrz tie vychádzky a tak a HLAVNE sa bojím, že mi PN zrušia, keď zistia, že som vlastne nezamestnaná 😂 za to sa pýtam aj to, či to ovplyvní výpočet materskej, keby som náhodou na úrade, ak sa rozhodnú mi pn zrusit. Vôbec netuším, ako to funguje

eva233
5. mar 2025

Zavolala by som na SP narok na podporu aj materskú rieši SP. Zavolala by som na infolinku oddelenie nemocenské a tam ked poviete presne ako to bolo tak vam povedia ci mate narok na podporu alebo nie.
Ak máte isla by som po 31.3. Na PN následne materská. Podporu môžete vyčerpať do 2r od ukončenia PP takze uz ako pisali vyššie a vam vyhovuje. Kedze subeh materskej a rodicaku u vas a partnera alebo materskej/rodicaku a podpory u vas nie je mozny.
Tak podla toho ledy vam to bude vyhovovať do tych 2r teda nastupite na podporu a vas muz bud bude poberat nižší rp a bude pracovať alebo pojde na materskú ak ma narok a bude doma. Následne prejdete vy na rp naspäť.
Netreba sa báť je to uplne bežné. Ak budete chciet poradiť s niecim pokojne píšte správu.

eva233
5. mar 2025

@ivka224 PN sa neda len tak zrušiť. Ak na ňu máte nárok a máte narok na platenú PN tak ju dostávate. PN neovplyvní výpočet materskej.

ivka224
autor
5. mar 2025

@eva233 ja som vlastne pn od 1/2025. Ale vlastne mi neprišlo ani žiadne vyrozumenie o pn, ale dávka mi prišla, je to bežne? Skúšala som hľadať aj v elektronickej schránke, ale nič take som nenašla, ale pekne tam svieti, že teda pn plátna je.

ivka224
autor
5. mar 2025

@eva233 a teda, ešte má napadlo. Podpora po materskej by sa mi teda normálne rátala z toho zamestnania, z ktorého aktuálne budem odchadzat? Tam som zamestnaná od 9/2024, ale od 1/2025 som na pn.

mateson2004
5. mar 2025

@3petka nesmie čerpať menej ako tri mesiace a z ostatného nároku jej vyplatia 50%

3petka
5. mar 2025

Toto je iné vyplácanie čo ty píšeš. Ja som jej písala, že ak vyčerpá napr. mesiac. potom pôjde na MD a znova sa vráti po MD na podporu a normálne dočerpá.

ivka224
autor
5. mar 2025

@3petka a o akom vyplácaní potom píše mateson? Po materskej teda môžem čerpať normálne, bez obmedzení?

eva233
5. mar 2025

@ivka224 ano ak mas narok tak oo md môžeš čerpať.

3petka
5. mar 2025

@ivka224 To je napr keby si bola 3 mesiace na podpore a potom sa napr zamestnáš vieš si požiadať o doplatenie zvyšných 3 mesiacov podpory.