Ako ovplyvní nezamestnanosť výšku materskej?

salserita
2. máj 2014

Ahojte, som v 9 tt tehotenstva, predpokladaný termín pôrodu je december. Momentálne som v skúšobnej dobe u jednej firmy, kde mi skúšobná doba skončí o mesiac. Keďže je to velmi stresujúca práca a necitim sa v nej dobre, chcela by som odísť na konci skúšobnej doby. Predpokladam vsak, ze s rastucim bruskom ma uz asi nik nezamestna, chcem sa opytat, ako by polrocna nezamestnanost ovplyvnila vysku mojej materskej, ked som za posledne 2 roky (vrát. terajsieho zamestnavatela) zarabala 1400€ brutto mesacne?

liz_lemon
2. máj 2014

@salserita nijako, lebo materske sa rata z prijmu za predchadzajuci rok, teda v tvojom pripade za rok 2013

salserita
autor
2. máj 2014

@liz_lemon dakujem a ako je to s tym poistenim 270 dni?

liz_lemon
3. máj 2014

@salserita treba ich mat za posledne 2 roky

havana_frost
3. máj 2014

materske sa nerata za predchadzanuci rok, to sa tyka len zamesnankyne, ktora nepretrzite robi u jedneho zamestnavatela (zjednodusene). ak by si teraz v 2014 mala pracovny pomer, ktory trva aspon 90 dni, bude sa ratat z toho. Ale k veci, podpora sa do toho nezaratava, takze ti to vysku materskej neovplyvni.

gapa
3. máj 2014

@salserita súhlasím s frost, podpora tvoju materskú neovplyvní. POdstatné je, že máš v poslednch dvoch rokoch pred skutočným pôrodom aspon 270kalen.dní nemocenského poistenia a že ak tvoj terajší prac.pomer nebude trvať 90kalend.dní s platením poisteného, tak je podstatné, že máš v r.2013 platených aspon 90dní nem.poistenie s vym.základov a to u iného ako posledného zamestnávatela.
Ak ti nebude trvať tvoj prac.pomer v den nástupu na md (lepšie povedané v den požiadania o materksé, nakolko ako nezamestnaná nebudeš čerpať maters.dovolenku ani rodičovskú, len budeš poberať mateské a rodič.príspevok), tak nástup na md treba dať presne 6 týždnov pred termínom pôrdou (aj keby si bola pn pred nástupom na md a lekár by ťa presviedčal, že rizikové dávajú 8týž. pred termínom, nedaj sa!!), čo ti napíše lekár v žiadosti o materské, ani o den skôr, ani neskôr, lebo ti nárok nevznikne.
Ak budeš chcieť byť počas doby starostlivosti o dieťa dôchodkovo poistená štátom, tak si treba dať do tuším 45dní prihlášku na soc.poistovni, ale odvody sú len z cca 482eur v r.2014 (presnú sumu si teraz nespomeniem), tj. oproti tvojej mzde je to dosť mizivé. Inak sa ti tieto roky nebudú rátať do dôchodku. Počas práce napr. na prac.pomer alebo na dohodu sa treba odhlásiť.

salserita
autor
3. máj 2014

@gapa fuha, zlozite. Nechapem, preco je ten termin taky dolezity, preco by mi inak nevznikol narok?

gapa
3. máj 2014

@salserita lebo ak netrvá nem.poistenie v den požiadania o materské, teda si uplatnuješ nárok na materské v tzv. ochrannej lehote po ukončení poistenia, tak nárok vzniká presne 6týž. pred termínom (nie skôr ani neskôr) alebo dnom pôrodu, ak nastal skôr, vid § 50 Zákon o sociálnom poistení.
vid: zdroj http://www.socpoist.sk/legislativa/552s
§ 50

Ak poistenkyni zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od
začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak
porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom
pôrodu určeným lekárom alebo pred skutočným dňom pôrodu.

salserita
autor
3. máj 2014

@gapa ach jaj, tento stat je moc komplikovany :( velmi krasne dakujem za pomoc. Nechcem sa rozhodnut nespravne a potom to lutovat. Musim si zhodnotit, ci ostanem pracovat v stresujucej praci alebo prvy krat v zivote budem nezamestnana len aby som ochranila moje dusevne zdravie a tym aj zdravie dietatka.

salserita
autor
3. máj 2014

@gapa este sa chcem opytat, neda sa pocas nezamestnanosti platit si dobrovolne nemocenske?

zabka79
3. máj 2014

@salserita ak sa zmestíš do ochrannej lehoty 8 mesiacov, od odchodu z práce do nástupu na materskú dovolenku tak nič...Ty kľudne za mesiac odíď z práce. Ak to presiahne 8 mesiacov ako mne, nedostaneš materskú hoci si makala celé roky pred tým. Ja som sa dobrovoľne poistila na vyššiu sumu. Tá sa musí platiť 26 týždňov pred nástupom na materskú. Mala si slušný plat, byť na tvojom mieste sa nepoisťujem nie sú to malé sumy a ešte sa môže pre nejaký dôvod stať že porodíš skôr a tá vyššia suma ktorý by si si dobrovoľne platila by prepadla.

gapa
4. máj 2014

@salserita možno sme sa zle rozumeli alebo som to napísala nie velmi jasne. Ty ak si mala jedného zamestnávatela a v r.2013 robila aspon 90dní s vym.základom, potom máš nového zamestnávatela (iného) u ktorého neodpracuješ 90dní, tak nie je problém. Ja som sa snažila len upozorniť na jeden špecifickký prípad, kedy by to pre teba bolo zlé. Nie je to jednoduché napísať, ked nie sú konkrétne údaje o nem.poisteniach, ale predpokladám tvoj prípad to nie je.

libka1
4. máj 2014

Mozete poradit aj mne prosim. 13.1.2014 som sa vratila po rodicovskej do prace (na materskej a nasledne na rodicovskej som bola od 15.9.2011). Termin porodu mam 27.11.2014. Materska sa mi bude ratat z hrubej mzdy za rok 2014? Zamestnavatela mam tho isteho stale.

salserita
autor
4. máj 2014

@gapa no ja som sama zmatena, lebo je to u mna take pokombinovane. Od 1.5.2012 do 30.4.2014 som robila u jedneho zamestnavatela. Zaroven som ale od 6.3.2014 zacala druhy pracovny pomer (tiez trvaly na plny prac.fond) u druheho zamestnavatela. Takze som mala ca. 2 mesiace subeh 2 zamestnani. Asi Vam to nedava zmysel ale bolo to tak, ze ten povodny zamestnavatel mi dal na posledne 3 mesiace platene volno takze som tam nemusela fyzicky byt, len som poberala plat.no a u toho druheho zamestnavatela mi konci skusobna doba 5.6.2014 a ja zvazujem dat tesne pred uplynutim vypoved. Prepoklad porodu je 13.12.14 a odchod na matersku teda asi 1.11.2014. Tak co myslite? Slo by to s tou nezamestnanostou alebo by to bola komplikacia?

gapa
5. máj 2014

@salserita tak tá info tiež mení situáciu. A je to pre mna dosť zaujímavý prípad.
Ak si mala tie nem.poistenia súbežne ( v čase nástupu do PPč.2 si mala u pôvodného zamestnávatela PPč.1 platené volno) a v čase ukončenia PP1 (nem.poistenia) si bola tehotná (ak máš pôrod cca 13.12.14 a PP1 skončil 30.4.2014, tak si aj mohla byť, záleží od lekára, či ti potvrdí, že si bola 30.4.tehotná a to priložíš k žiadosti o materské), tak si môžeš uplatniť nárok na materské z dvoch nem.poistení. Ak skončí aj druhý prac.pomer, tak z oboch v tzv. ochrannej lehote po ukončení poistenia. Ak by však po ukončení nem.poistenia vzniklo iné nem.poistenie, tak ochranná lehota prestane plynúť. Ak ti gynekolog písomne potvrdí tehotensktvo 30.4.2014, tak z pôvodného prac.pomeru 1 ti vznikne nárok z vym.základu v r.2013. Z druhého nem.poistenia ti nárok na materské vznikne určite. Z čoho sa bude rátať záleží, či bude trvať toto nem.poistenie aspon 90dní s platením, tj. ak začalo 6.3., 3 mesiace končia 5.6. čo je 92hý den, tj,
-ak dobre rátam a skončí dnom 3.6. (tj. 3.6. ešte bude trvať) alebo neskôr, tak,sa bude rátať z vym.základu v období 6.3.-31.5. v PP2,
-Ak sa skončí dnom 2.6. alebo skôr, tak sa bude rátať z vym.základov u iného zamestnávatela z roku 2013 (kal. rok pred nástupom na md), ak je platených aspon 90dní nem.poistenie, tj. ten istý vym.základ ako pri PP1 (rátané je to ak by si nebola pn, očr, teda nemala dni bez povinnosti platiť poistné).
V podstate asi je to pre teba jedno, mala si z jedného nem.poistenia maximum (aj ked nesledujem, ako to je s maximálnou mataerskou teraz). Iné by bolo, ak by si mala nárok na materské len z PP2, ktoré by trvalo 90dní a viac (teda rozhod.obdobie pre výpočet materského by bolo 6.3.- pravdep. do 31.5.) a bolo ti vyplatená vysoká mzda z PP1, napr. odstupné v mesiaci súbehu ( v tvojom rozhodujúcom období, napr. za apríl 2014) čo by ti mohlo za istých okolností možno v súčte oboch vym.základov prevýšiť maximum 4025eur a možno aj znížiť materské, ale to by muselo byť vysoké odstupné, aby to v priemere ovplyvnilo. Ale to tu už moc do/vy/mýšlam 🙂.
max.denný vym.základ na výpočet materského je 39,69eur.
NO a odpoved na tvoju otázku, ak by si bola nezamestnaná do nástupu na md, nevadí, to, len ten nástup na md treba presne 6týž. pred a po ukončení prac.omeru ti bude trvať len zdravotné poistnie, žiadne iné. Odo dna pôrodu môžeš byť dôch.poistená štátom (to som písala,ze z vym.základu tuším cca 482eur) Po ukončení poberania materského a rodič.príspevku nebudeš mať už nárok na podporu.

salserita
autor
5. máj 2014

@gapa waw, ty si teda trieda 🙂 veľmi pekne ďakujem za pomoc. inač stale viac prichadzam na to, ze ostat žiť v tomto štáte bolo velkou chybou.narážam hlavne na rodičovsku dovolenku a smiešnych 199€ nehovoriac o tom, ze makas ako fredka a potom ti daju len nejake maximum materskej. cele zle a smutne:(

gapa
6. máj 2014

@salserita je to teraz divné, odvody môžu ísť z ovela vyššieho vym.základu ako je ten, z ktorého sa ráta materské. Ono ale zase v zahraničí dávajú kratšiu dobu RD platenú, potom ani miesto ti nemusia držať, ale tie peniaze tam sú ozaj iné, neporovnatelné. Tu chceli dať tiež materské na 1rok zo 100%, ale to len postupne zvýšili z 28týž. na 34 a z myslím z 55% na 65%, no dalej sa nedopracovali. Tak hlavne vela zdravíčka a pohody 🙂 nech sa ti darí.

lagunasa
7. máj 2014

@gapa prosim ta, mam dve otazky:

1. ak teraz beriem do uvahy len to, ze v case nastupu na matersku musi byt zena nemocensky poistena ( v mojom pripade ) aby mala narok na matersku ( 270 dni za 2 roky mam splnenych z predchadzajuceho zamestnania v predchadzajucom kalendarnom roku ) tak sa pytam, ci staci pracovat na dohodu alebo to musi byt trvaly pracovny pomer v case nastupu na matesku?

2. viem, ze ked budem v case nastupu na matesku pracovat u zamestnavatela tak neni az tak podstatne kedy presne podam ziadost o matersku, ale aj tak ma zaujima jedna vec. predpokladany termin porodu mam podla menstruacie 13.10.2014 ale v knizke mam este druhy termin porodu a to 6.10.2014. ten bol podla velkosti plodu. urad prace na ktorom som teraz evidovana si vyziadal potvrdene o termine porodu od gynekologa tak mi sestricka na doklad pre UP napisala 13.10.2014. ak by som mala sama presne ziadat o matersku 6 tyzdnov pred terminom tak ktory den to ma presne byt? rata sa to od toho 6.10. alebo od toho 13.10.? a potom ako presne sa to rata? ak by sa to ratalo od toho 13.10. tak tych 6 tyzdnov a ten den ziadania je ktory? 1.9. alebo 2.9.???????

gapa
9. máj 2014

@lagunasa
1. je podstatné, aby išlo o nemocenské poistenie a je jedno, či je z dohody alebo pracovného pomeru. Ale pri dohode sa platí aj nem.poistenie v prípade, ak ide o pravidelný príjem, to je podstatné. Ak ide o nepravidelný príjem, tak je len dôchodkové poistenie a pre nárok na materské ti to nepomôže. Tiež som niečo čítala, že ak by išlo o dohodu uzatvorenú len na 1mesiac, tak by nemalo ísť o pravidelný príjem (logicky, lebo sa neopakuje, no už si presne podrobnosti nepamätám, aký prípad som to čítala). Tj. musíš sa mzdárky spýtať, či sa bude platiť aj nemocenské poistenie. A ešte tolko, že nie je nevyhnutné, aby nem.poistenie trvalo v den nástupu na md, len je podstatné, ak netrvá, aby si bola v tzv. ochrannej lehote, teda posledné nem.poistenie musí skončiť v čase tehotenstva, vtedy v ochrannej lehote určite si. A pri nástupe na md v ochrannej lehote je podstatný nástup na md presne 6týž pred termínom, čo lekár napíše na žiadosť o materské. Ak ti potrvá nem.poistenie aj v den nástupu na md(požiadania o materskké), tak môžeš aj skôr ísť, no najskôr 8týž. pred (mamička má právo si dať aj skôr, aj ked to zväčša lekár napíše, mamička má právo si to zmeniť, lebo v žiadosti si všimni, že v kolonke, čo potvrdzuje lekár je len ten termín pôrodu, nie nástup, to podpisuje mamička)
2. obvykle píšu termín podla PM, čo si všímam, len ak sa to velmi odlišuje, môžu aj iný, resp. to lekár by mal stanoviť. Ak ti dá do žiadosti o materské očakávaný dátum pôrodu 13.10.2014, tak 6týž pred je 1.9.2014, tj. ked jedno je napr. v pondelok, tak aj 6týž. pred je pondelok (nepozerala som, mám excelovskú tabulku, kde mi to vyráta)
(neviem ako sa to stalo, že som tvoju otázku nezaevidovala v mojich upozorneniach, možno ak bolo viac ich, tak som to prehliadla 🙂

luk25
9. máj 2014

@gapa ahoj ak som dobre pochopila co si pisala v predch. prispevku, ak je žena nezamestnana(a je v ochrannej lehote) tak musi nastupit na matersku iba 6tyždnov pred, čiže skor ist nemože? teda konkr. ja pracujem od 1.10.2013 no zmluvu mam do 30.6.2014(už mi ju určite nepredlžia), tych 270 dni splnam v tomto zamestnani, a aj budem v ochrannej lehote, nakolko termin porodu mam cca 30.10.2014 podla ms, dobre som to pochopila? a este otazka to že budem potom evidovana na urade prace, neovplyvni narok či sumu materskej?

gapa
9. máj 2014

@luk25 áno, dobre si pochopila, treba presne 6týž.pred!!!! lebo v Zákone o soc.poistení je presne uvedené, že nárok na materské v ochrannej lehote vzniká 6týž. pred termínom (vid myslím § 50 ZoSP). Ak by ti lekár tvrdil niečo iné, tak sa nedaj, tj. ak by si bola pn, tak môže trvať až do dna pred 6týž pred termínom, aby to nadväzovalo, ja sama som tak bola aj ked sestrička si myslela, že s tým budem mať problém na soc.poistovni.
To že si evidovaná na up, že poberáš podporu, neovplyvní nárok na materské, lebo nejde o nem.poistenie.
Ešte tolko, že ak ti vznikne nárok na podporu a začneš ju poberať, tak zvyšok podpornej doby (ktorá je bud 6mesiacov alebo 4mesiace) si môžeš vybrať, ak by si sa nanovo zaevidovala do evid. uchádzačov o zam. do 2rokov od vyradenia, potom už nie (teda ak ten zákon nezmenia, teraz platí do 2rokov, je to cca § 106-108 Zákon o soc.poistní). ak by si poberala aspon 3mesiace, tak o polovicu z toho zvyšku si môžeš pri ukončení evidovania písomne požiadať preplatiť (je na to formulár), ale potom už nemôžeš čerpať neskôr.

luk25
9. máj 2014

@gapa dakujem za objasnenie🙂

gapa
9. máj 2014

@luk25 §105 je to (k príspevku vyššie)

lagunasa
9. máj 2014

@gapa aha. ok. cize ak ide o dohodu tak pri jednorazovej sa zvacsa neplati nemocenske tak by som si to musela zistit ci bude platit ( mozno aj preto su odvody pri dohode nizsie ) tak to mi pride bezpecnejsie ist na TPP. a viem ze staci byt v ochrannej lehote ale to by sa mi potom MD ratala z posledneho zamestnania a to nechcem, chcem aby sa mi to ratalo z 2013 takze musim byt v case nastupu na MD stale zamestnana.
a teda ak budem v case nastupu na MD zamestnana tak nemusim presne 6 tyzdnov, ale rozumiem, ze ak je termin porodu v pondelok tak 6 tyzdnov predtym zase v pondelok by som akoze mala ziadat. ok. dakujem za vysvetlenie.

gapa
9. máj 2014

@lagunasa odkial máš to, že ak by ti netrvalo v den nástupu, že by sa rátalo z toho posledného, to nie je pravda, aj ked je lepšie trvajúce v den nástupu si tiež myslím.

lagunasa
9. máj 2014

@gapa no bud to maju na stranke SP alebo si mi to pisala ty. s nikym inym som to neriesila....

bulaby
9. máj 2014

ahoj @gapa vidím, že si celkom znalá v tejto oblasti a potrebovala by som poradiť. V terajšej práci som zamestnaná už vyše roka. Začiatkom roka mi končila zmluva na dobu určitú, riaditeľ mi nechcel dať zmluvu na dobu neurčitú. V tom čase som potrebovala aby bola zmluva na dobu neurčitú z dôvodu, že sme chceli zobrať hypotéku a už som vedela, že som tehotná. Tak som sa s riaditeľom rozprávala, či by mi nemohol dať zmluvu na dobu neurčitú, dôvody som mu vysvetlila a že potom dám výpoveď dobrovoľne aby mi zamestnávateľ vlastne nemusí platiť materskú a držať miesto. S tým súhlasil. Teraz som však v 29. týždni a som už 4 týždne na PN - nie kvôli tehotenstvu, ale kvôli hlasivkám.... Ak by som teraz teoreticky ukončila pracovný pomer, a môj gynekológ ma vypíše na PN (čo už aj chce kvôli skracujúcemu sa krčku), budem dostávať dávku ako pri bežnej PN, či si môžem požiadať o dávku v nezamestnanosti, kt. by mi schávlili (pracovala som predtým ešte rok, čiže dokopy 2.5 roka). Keď budem poberať dávky v nezamestnanosti, alebo PN budem mať neskôr, približne za tých 8 týždňov nárok na materskú? viem, že je to zamotané....ale naozaj neviem ako postupovať, hypoúver už máme schválený a ja musím dodržať dohodu 😒

gapa
10. máj 2014

@lagunasa vo všeobecnosti je vlastne pravda, že sa ráta z posledného a asi som to aj niekde písala, ale to neplatí, ak to poistenie s platením netrvalo 90dní. Teraz sú tie zákony už dosť komplikovanejšie, ako bolo, záleží na detailoch, hlavne v istých prípadoch.

gapa
10. máj 2014

@bulaby ono by to chcelo tak v celku. Nárok na podporu, ak máš 2roky trvajúci prac.pomer (resp. dva po sebe) máš, no musíš byť práce schopná. Na nárok na podporu, ak si mala prac.pomer na dobu neurčitú máš ak sa zaeviduješ tak, aby si mala v posledných 3rokoch pred zaevidovaním aspon 730dní=dva roky poistenia v nezamestnanosti (to aj pre budúcnost, ak by si tahala pn až do nástupu na md), tj. len ak pôjdeš na UP do 1roka od ukončenia prac.pomeru, ani o den neskôr!!!
Predpokladám teda, že tvoj pp normálne predlžili, neboli odhlášky a prihlášky (to by bola hlúposť, no radšej to spomeniem). Ak tento tvoj pp trvá dlhšie ako 90dní, čo áno a na pn si išla v r.2014, tak ak by si teraz pn ukončila a po ukončení prac.pomeru išla na novú pn, tak ti vznikne nárok na nemocneské v rovnakej výške ako je teraz (prvé 3dní 25% z denného vym.základu, od 4tého dna 55%) a materské z toho istého, len 65%. Ak by ti vzniklo po ukončení tohoto nem.poistenia nové nem.poistenie, tak sa to mení, prestane plynúť ochranná lehota, aj ked niekedy to nemení nič, niekedy zásadne.
Ešte takto, ak by si sa zaevidovala po ukončení pp, poberala istý čas podporu (podporná doba je 6mesiacov) ale išla by si na pn, tj. do nástupu na md by si si tých 6mesiacov nevyčerpala, tak môžeš do 2rokov od vyradenia z evidencie nezamestnaných si zvyšok vyčerpať, ak sa nanovo zaeviduješ (tj. vyradia ta den pred pôrodom, po doručení kopie rodného listu na UP tj. najneskôr pred dovršením 2rokov dieťaťa by si sa musela zaevidovať, aby si si ten zvyšok mohla dopoberať. Potom alebo inak už nárok na podporu mať nebudeš. Alebo ak by si poberala podporu aspon!! 3mesiace, tak si môžeš pri vyradení!! z evidencie písomne požiadať o preplatenie polovice zo zostatku podporného obdobia, tj. preplatia ti max. 1,5mesiaca, ak by si 3vyčerpala. Tj. ak by sa to chcelo optimalizovať, tak najlepšie sa evidovať a íst na pn a do dvoch rokov.
Ak pôjdeš na pn neskôr ako 7dní po ukončení prac.pomeru, tak k dokladu o pn potrebuješ od gynekologa aj potvrdenie, že si tehotná a aj si bola v den ukončenia prac.pomeru.(uviesť dátum), na základe toho ti uznajú 8mesačnú ochrannú lehotu, nie bežnú 7dnovú.

gapa
10. máj 2014

@bulaby ešte tolko, že to je podla teraz účinných zákoov, no zákony menia, tj. môže byť nejaká zmena (čo sa týka tej podpory napr., teraz je 2roky po vyradení, bolo 3roky predtým), aj ked nepredpoklaám, že by zrovna toto menili, treba vedieť, že záleží na znení zákonov účinných v den zaevidovania.
Nezabudni na prihlášku do soc.poistovne do 45dní po pôrode, ak chceš aby sa ti rátalo obdobie od pôrodu do dôchodku, štát platí z 60% priemernej mzdy dva roky dozadu, tč. cca 480eur. A aj odhlášku musíš dávať sama, no to už...

gapa
10. máj 2014

@gapa a ak nebude trvať nem.poistenie v den nástupu na md (teda presnejšie v den kedy žiadaš o materské), tj. uplatnuje sa nárok v tzv. ochrannej lehote, tak treba dať nástup na md presne 6týž. pred termínom, čo lekár stanoví ako pravdepodobný dátum pôrodu, ani o den skôr či neskôr!!!