icon

Ako ovplyvní otcovská dovolenka materskú dávku?

14. aug 2025

Ahojte, asi to bude znieť odo mňa hlúpo, ale teraz som sa dočítala v článku na MK, že:
Nezáleží totiž na tom, či si si 8 alebo 6 týždňov poberania materského vyčerpala pred pôrodom. Po pôrode ti bude materské tak či tak vyplácané len v priebehu 28 týždňov. Daj si preto na to pozor a vyčerpaj si dané týždne aj pred pôrodom – môžeš sa tak ukrátiť o časť doby poberania materského.

Ja som si myslela, že keď nastúpim tých 6 týždňov pred pôrodom, tak o tie dva týždne budem mať materskú dlhšie po pôrode a nie, že budem o to ukratená a mám si ju teda čerpať už 8 týždňov pred pôrodom. Gynekologička mi včera na poradni povedala, že mi ju vystaví už na ďalšej poradni a že pôjdem na materskú 6 týždňov, že nie som až taký rizikový pacient, aby som išla skôr (tak tu je otázka, ako to potom vyčerpať podľa danej témy na MK skôr?). Som na rizikovom od 13 tt kvôli krvácaniu a hospitalizácii, čiže PN.
A ešte by som sa chcela spýtať, ak manžel pôjde na otcovskú na dva týždne, aby mohol byť s nami po pôrode, nič sa mi nektáru na materskej? Ďakujem za rady.

autor
14. aug 2025

*nekráti

ninka99865
14. aug 2025

Materska trvá 34 týždňov a ak nastúpiš 6 týždňov pred tak ju máš o 2 týždne dlhšie logicky.
Ty sama si určujes nástup a nie lekár, len radi sa tvária že to majú v kompetencii aby sa zbavili pacientky

babushkaem
14. aug 2025

ak nastupis 8 tyzdnov pred, stale mas narok iba na 34 tyzdnov - ak nie si osamela aôebo necakas dvojky

anonym_08d640
14. aug 2025

Socialna poistovna ma aj tabulku kdensi viws vyratat presny termin zaciatku a komca materskej.

kaca222
14. aug 2025

To, čo si sa dočítala je blbosť.

autor
14. aug 2025
@kaca222

To, čo si sa dočítala je blbosť.

@kaca222 je to tu na MK v článku o materskom.. práve preto mi to nejde do hlavy, v iných článkoch píšu úplne inak, ako spomínajú užívateľky vyššie.. a tu na MK píšu, že je to vždy len 28 týždňov po pôrode 🤦🏼‍♀️ zbytočne zavádzajúci článok.

kaca222
14. aug 2025
@anonym_autor

@kaca222 je to tu na MK v článku o materskom.. práve preto mi to nejde do hlavy, v iných článkoch píšu úplne inak, ako spomínajú užívateľky vyššie.. a tu na MK píšu, že je to vždy len 28 týždňov po pôrode 🤦🏼‍♀️ zbytočne zavádzajúci článok.

@anonym_autor pošli kľudne článok, podľa mňa si to zle pochopila

autor
14. aug 2025
@kaca222

@anonym_autor pošli kľudne článok, podľa mňa si to zle pochopila

@kaca222 ja som sem skopírovala ten text priamo z toho článku.. toto je on https://www.modrykonik.sk/peniaze-a-urady/materske/

melanta
14. aug 2025
@anonym_autor

@kaca222 ja som sem skopírovala ten text priamo z toho článku.. toto je on

@anonym_autor je fajn čítať, ty si nečítala. Keby áno, tak by si sa dočítala, že ide o prípad, že budeš pracovať až do pôrodu a teda nastúpiš na materskú až pôrodom. Vtedy sa ukrátiš o materské, budeš ho dostávať iba 28 týždňov po pôrode. Ale ak pôjdeš na materskú 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom, budeš dostávať materské 34 týždňov. Je to úplne zrozumiteľne napísané.

autor
14. aug 2025
@melanta

@anonym_autor je fajn čítať, ty si nečítala. Keby áno, tak by si sa dočítala, že ide o prípad, že budeš pracovať až do pôrodu a teda nastúpiš na materskú až pôrodom. Vtedy sa ukrátiš o materské, budeš ho dostávať iba 28 týždňov po pôrode. Ale ak pôjdeš na materskú 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom, budeš dostávať materské 34 týždňov. Je to úplne zrozumiteľne napísané.

@melanta tak som to zle pochopila a som blbá 🤷🏼‍♀️ preto som sem prišla po radu, pretože 2x som to prečítala a furt mi to nedávalo zmysel.

autor
14. aug 2025

A ešte k tej otcovskej baby, prosím vás, ak si manžel vyberie dva týždne, mne sa nič na materskej nekráti, ak chce byť s nami po pôrode?

ninka99865
14. aug 2025
@anonym_autor

A ešte k tej otcovskej baby, prosím vás, ak si manžel vyberie dva týždne, mne sa nič na materskej nekráti, ak chce byť s nami po pôrode?

@anonym_autor nie, otcovská je otcovská Materska je materská

melanta
14. aug 2025
@anonym_autor

@melanta tak som to zle pochopila a som blbá 🤷🏼‍♀️ preto som sem prišla po radu, pretože 2x som to prečítala a furt mi to nedávalo zmysel.

@anonym_autor netreba si hneď nadávať do blbých, kľud. Hlavne si tú materskú uži. 😉

autor
14. aug 2025
@melanta

@anonym_autor netreba si hneď nadávať do blbých, kľud. Hlavne si tú materskú uži. 😉

@melanta mne teraz v tehotenstve strašne veľa veci nedáva zmysel a som nechápavá 🙈 cítim sa, ako keby som mala úplne vymytý mozog 😄 a to nehovorím, aká som pomýlená a ľavá vo všetkom.
@melanta ďakujem 🙂

autor
14. aug 2025

Ďakujem všetkým za rady 🙂

melanta
14. aug 2025
@anonym_autor

@melanta mne teraz v tehotenstve strašne veľa veci nedáva zmysel a som nechápavá 🙈 cítim sa, ako keby som mala úplne vymytý mozog 😄 a to nehovorím, aká som pomýlená a ľavá vo všetkom.
@melanta ďakujem 🙂

@anonym_autor 😆 to zažili mnohé z nás. To sa spraví. 😉