icon

Ako ovplyvní tehotenstvo kontrakt na dobu určitú?

7. jún 2025

Plánujeme s manželom podstúpiť umelé oplodnenie, ale problém je, že len minulý mesiac som začala novú prácu. Kontrakt som zatiaľ dostala na jeden rok, s tým, že v prípade obojstrannej spokojnosti mi bude neskôr predlžený na neurčitú dobu. Neviem presne, kedy IVF postúpim, ale predpokladám, že niekedy v novembri, decembri. Najprv musím ísť na PGT-A test a potom sa uvidí.

Neviem, či vklad bude na prvý krát úspešný, aj vzhľadom k tomu, že už mám 39 rokov. Ak to náhodou predsa len vyjde na prvý krát, bojím sa, ako zareagujú v práci. Neviem, v akom mesiaci je na žene vidno tehotenstvo, ale potom asi hrozí, že mi už kontrakt nepredlžia.

Budem vďačná za každú radu.

natalis1998
•
7. jún 2025

No v tejto situácii sa dajú urobiť 2 veci. Buď počkať kým bude zmluva na dobu neurčitú alebo normálne riešiť ivf a čo bude bude. Ale z vlastnej skúsenosti naprilad tiež som čakala kým budem mat odrobene vo firme 270 dni. A potom som sa strašne trápila čo ak ivf vyjde na prvý krát že ako to vysvetlím v práci lebo som prijala aj veľký projekt atd. A nakoniec sme ivf riešili 2 roky. Teraz keď som konečne tehotná už nedavam konečne prácu na 1.miesto. Aj tak kto vie čo bude a o 3 roky možno firma už ani nebude na trhu, možno zrušia pracovne miesto strašne veľa veci sa môže stať. Vo vašom prípade by som sa sústredila na ten proces umelého oplodnenia a zbytočne sa netrápila tým čo bude 🙂 ono sa to vždy nejako vykryštalizuje. Napríklad u mna sa to vykryštalizovalo tak že najlepšie čo sa mi mohlo stať je že som otehotnela lebo sa mi zmenili pracovne podmienky ktoré sú pre mna neprijateľné a tak či tak po materskej budem riešiť inú prácu.

kavenkaa
•
7. jún 2025

Snažili sme sa vyše roka, tiež som nechcela meniť prácu, lebo čo ak sa práve teraz podarí.. Nakoniec som zmenila, do 4 mesiacov po zmene som otehotnela prirodzene. O tehotenstve som povedala hneď po prvom trimestri, zmluvu mi napriek tomu predĺžili. Práca bola, aj bude. A o 2-3 roky možno budeš chcieť sama hľadať niečo iné. Nefixuj sa na prácu. Držím prsty. 🙂