Ako pokračovať s rodičovským príspevkom z Rakúska?
Ahojte baby, 4.11 mi konci rodicak v rakusku a mňa zaujíma co potom keďže dieta nemá 3roky ako to je? Mam si do 3rokov žiadať tu ? Alebo ostanem bez príjmu ako to teda je ? Dakujem
Ak si pracovala, tak mas narok na elternteilzeit, o kzory musis poziadat najneskor 3 mesiace pred dovrsenim 2 rokov dietata... v den druhych narodenin si uz naspat v praci...
Ak si nepracovala, tak si hladas robotu, deti su od 2,5 roka vo skolke (NO ma uz od 2rokov) a si na urade prace... alebo sa pripoistis k muzovi a si doma bez prijmu...
Na slovensky rodicak nemas narok.
@tramtada31 frewilige karenz do konca poberania rodicaku... lenze uz nie chranena pred vypovedou a zamestnavatel ju moze vydrbat kedykolvek
@tramtada31 nebudu chciet nic vratit, iba jej nic dalej nedaju. Nakolko ona sa poisti na partnera a tym to konci. Kym nema 20 hod tyzdenne ofiko starostlivost o dieta ( skolka, Babysitting), tak AMS ju nemoze vziat do evidencie a nemoze si hladat job cez nich. Ale to je cele
Potom tam nemas narok na nic, ak si tam nepracovala. Co si poberala v AT? Familienbeihilfe? Ta zostava. Poistenie budes mat na muza. Inak pre Teba nic nespravia
Tak budes doma bez prijmu a na poistovni sa treba prihlasit na muza... odporucam hladat pracu, lebo ti nebezi penzijne poistenie
@guiseppinka a vlastne na co sluzi ten gering? tam je vlastne hradene len urazove ze? nic ine?
a ked ma na SR TPP a v Rakusku AT - vlastne ake nalezitosti mi prisluchaju? Fering sa zdanuje ci nie?
@bublinka1426 gering mas len kvazi brigadu. Je tam hranica 518,44e, ktoru nesmies prekrocit. Je to vyslovene napr len soboty v obchode, atd. S poistenim je tam len urazove.
Ak mas tpp na svk a muz robi tu, tak max familienbeihilfe diferenzzahlung ti tu prislucha a cez svoju poistovnu si vies vybavit ecard cez formular, ale neviem uz ktory. A to je vsetko, na co mas v at narok.. si zamestnancom slovenska
Update, az teraz som nasla, ze si sa pytala este na zdanovanie geringu. Googlim, tak at stranka udava, ze brutto gering je hned nettom.
@lilienkah ani ty ani autorka nemate narok na poberanie rodicaku na svk. V at si si ho vycerpala... je to nezakonne a ak ti na to pridu, tak vracias peniaze... dokonca som nasla staru debatu z roku 2016 a uz vtedy to bolo zakazane...
Jedna z mala
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/zrusenie-rodicovskeho-prispevku-v-rakusku-2/
@guiseppinka neviem co je pravsy na tom ale zena ktorá mi to vybavovala, mi povedala ze to nie je žiadne nezakonne ani nič..
Ja som napríklad chcela poberať zo svk a hneď ma odbili že ja na to nemám nárok nech mi vypláca materskú a rodičovský AT 🙂 a poslali ma domov 🤷🏼♀️
@guiseppinka dakujem , si poklad. takze sa to ani neuznava ako cezhranicny prijem dakujeeem
@bublinka1426 ked sme brali hypo na svk, tak som dokladovala prijem rodicakov a aj pridavkov. Kazdy vie ake su pridavky, takze budme uprimni, ze rodicak (vyska rozppcitana na najdlhsiu dobu) a pridavky spolu tvorili peknu sumu okolo mozno 850e...
@guiseppinka baby a není to tak ze len dokladujem potom na sk papier z AT koľko mi platili atd a oni vyrátaju rozdiel ak nejaký vznikol? Alebo co mam robit po 1.11? Hlásiť sa na úrad prace? Ja do prace nejdem ešte 🙂 chcem byť na predlzenej materskej to co je tu do 6rokov 🙂 v rakusku somnikdy nepracovala tu som nezamestnana
Rozdiel ti nevznikne. O nieco malo je at rodicak vyssi ako na svk. V at je rodicak 851 alebo 871 dni od porodu... aktualne je to tak, ze zena sa musi vratit do prace v 20 mesiacoch veku. Mas tu narok na upravu pracovneho casu a uvazku. Ak nemas pracu, tak zenu ani na urad prace nevezmu, kym nema aspon na 20 hodin niekoho k dietatu... ty uz z at nedostanes nic viac iba pridavky...
@guiseppinka ja som to pochopila tak ze ona chce sa nahlasit na urad prace na svk aby mohla byt na tej predlzenej rodicak do 6 veku zivota, ale chapem ze to co je neplatene.
@bublinka1426 autorka sa pyta, co ma robit pd skoncenia rakuskeho rodicaku. Kedze ten konci skor ako dieta ma 3 roky... ano, po spravnosti by sa mala nahlasit do 3 rokov na upsvar a hladat si pracu... lenze napisala, ze chce byt doma do 6 rokov...
síce už je asi po funuse, ale ak niekto bude v budúcnosti čítať: Pokiaľ AT vyplácalo rodičovský príspevok ako primárne príslušná krajina a SR bola len sekundárne príslušnou krajinou z dôvodu bydliska matky a dieťaťa, pričom matka je v takomto prípade nezamestnaná (t.j. nemá žiadny pracovnoprávny vzťah, ani taký, z ktorého si čerpá rodičovskú dovolenku). Rodičovský príspevok môže SR poskytovať len v prípade, že celková suma vyplateného rodičovského príspevku je nižšia ako celková suma (za celé obdobie), ktorá by bola poskytnutá na SR. V tomto prípade však SR poskytuje rodičovský príspevok len do výšky tohto rozdielu.
@martina0308 uz peknych par rokov toto plati. moj prvy rodicak bol v 2015 a uz vtedy sa to riesilo. Ale skor namatkovo. Coskoro sa to bude riesit riadne, lebo socialny system nie je udrzatelny...
@guiseppinka jasne, ze to plati uz peknych par rokov… konkretne od 1.5.2004 kedy sme vstupili do EU 😉
Ina moznost nie je… predpokladam, ze pridavok na dieta vam nadalej bezi z AT
@guiseppinka este doplnim… nekontroluje sa to namatkovo… vychadza sa z udajov uvednych vo vyhlaseni o bydlisku a povinnosti oznamovat vsetky skutocnosti, ktore maju vplyv na narok, ci uz rodicaku alebo pridavku… ak nastane zmena alebo poberatel nieco zamlcal vo vyhlaseni o bydlisku a urad sa to dozvie (staty medzi sebou komunikuju, vymienaju si formulare), ulozi povinnost vratit vyplatene peniaze…

Skor sa informuj, čo sa stane, keď po 2 rokoch nenastúpiš v AT naspat do prace, či nebudu chcieť cely rodicak vratit.