icon

Ako postupovať po skončení rodičovskej?

henrietalova
Včera o 15:23

Dobrý deň. Momentálne som na RD do 03/2026 som zamestnaná na TPP od 10/2020. Mala som aj tehotenský príspevok aj materskú. Plánujeme bábätko a moja otázka znie. Ak otehotniem vo februári ako ďalej postupovať po skončení RD aby som mala nárok aj na tehotenský aj na materské ? Do prace sa najskôr nebudem môcť vrátiť keďže dcéra do škôlky nejde a manžel pracuje v zahraničí.. je to len informatívne.. ďakujem veľmi pekne

Strana
z2
anonym_efe03e
Včera o 20:49
@anonym_05537b

@tenerifka áno, systém je tak nastavený. Nie je problém RD do 3 rokov, ale ten systém. Mala by sa zlepšiť v prvom rade dostupnosť škôlok, voľne miesta a nástupy aj počas roka, rovnako čas, od kedy, do kedy je škôlka otvorená, resp. nejaká zberna/druzina, to iste aj počas leta. Nie, že škôlka je zatvorena a ty sa aj pototo. Súkromnú si nevie každý dovolit, tábory pre tak malé deti buď nie sú, buď sú na pol dňa, alebo za týždeň vycalujes 200€, ďakujem pekne. Nie každý na starých rodičov, ktorí sa postarajú. Na OČR ideš kvôli zatvorenej skolke na 14 dni (len jeden z rodičov, a len vkuse) a tu sa od polovice matiek z MK dozvieš aka si vyciciavacka systému, lebo predtým take oni nemali.
Mala by byt väčšia alternatíva - nielen súkromne škôlky predrazene k slovenským zárobkom (pripadne aspoň nejaka výška príspevku, ktorý nejde štátnej skolke, ale súkromnej, ak je dieťa tam), možnosť domácich škôlok, skupín, opatrovateliek, ako je to v zahraničí. Tiež flexibilnejsi pracovný čas, rôzne skrátene úväzky, hybridné režimy prip. HO. Potom sa môžeme porovnávať s tým úžasným zahraničím, kde matky bežia po jednom roku do prace.

@anonym_05537b presne

anonym_05537b
Včera o 21:07
@tenerifka

@anonym_998286 ja nehovorim, kto ci kolko vyciciava system, len ze cely ten slovensky system je uplne mimo, nikde inde na svete to tak nefunguje, a aj preto su tie vyspele krajiny popredu. Ja nespochybñujem, ze dietatu je najlepsie doma pri rodicoch aspoñ do 3 rokov, ale ak je to nastavene tak blbo, ze tata ani netusi, ze nejake dieta ma, a vsetko okolo dietata taha zena a nema sa ako zamestnat, tak jej ine nezostava, stat plati rodicovsku plus odvody, a je to velky napor na ekonomiku. Zena ak bola predtym zamestnana, tak ju nechcu zobrat naspat, resp. tazko si bude hladat zamestnanie, lebo deti byvaju chore a vsetko taha ona, resp. nakoniec radsej znova zostane tehotna a kruh sa toci dalej, bez perspektivy, bez osobneho karierneho rastu. Vacsina bude vzdy spekulovat, ako s tym vybabrat, lebo system je tak nastaveny. Slovensky system je tak nastaveny, a ekonomika v riti. Toto je z dlhodobeho hladiska neudrzatelne-zeny 3 roky na rodicovskej, dochodci poberajuci dochodok, cigani poberajuci davky, podnikatelia platiaci minimalne odvody-z coho ma ta krajina napredovat?

@tenerifka dôchodcom vezmeme dôchodky, na čo im sú, veď si mali našetriť, pokúpiť nehnuteľnosti v zahraničí, prenajímať, však nevidia ako sa to robí na západe? Ciganov pošleme do zahraničia, alebo im nedáme ani fúka, veď ta EU to určite pochopi, isto to nebude brat ako diskrimináciu a ti cigani určite pôjdu pracovať a nie kradnúť. Ženy by mali ísť do prace po 6 mesiacoch, veď si zaplatia za súkromne jasle. Potom budú bežať po dieta, variť, prať, upratovať, dieta sa vyhrá samo a oni všetko krásne stihnu. Alebo si z toho zvyšku výplaty zaplatia au-pair, upratovačku, do hrnca dajú polotovar, aby mali čas aj na seba. presne ako vo vyspelých krajinách. Áno, preháňam, ale aj takto to tam vyzerá. Problémom nie je sociálny systém, ten je aj v škandinávskych krajinách veľmi silný, ani vysoké daňové zaťaženie (superhrubá mzda), to je rovnaké či väčšie ako tam. Problém je to, kam tie peniaze smerujú, predražene zákazky, korupcia, rozkrádanie štátneho majetku, predtým privatizácie, teraz eurofondy, podplácanie, to, že nám vládne mafia…

anonym_5e838a
Včera o 21:22

@henrietalova čo robiť? No ísť do práce a makať. Na zadku si sedela doma 3 roky, za čo si mala zaplatené.
Keď chceš poberat ďalšie davky, laskavo si ich odpracuj.

lienka.7
Včera o 21:25
@henrietalova

@letfenixa PREPANAJANA ! Zamestnaná som no neviem čo ste nepochopili keď som sa SLUŠNE a INFORMATÍVNE opýtala čo robiť … mám dieťa, ktoré mi teraz do škôlky nevezmú ani keby sa do kocky poskladam, mám rodičov ktorí pracujú jednoducho nemam to dieťatko kde nechať ! A ak plánujeme druhé je 100% jasne, že áno chcem mať nárok aj na tehotenský aj materské ! To isté by ste chceli aj vy, ci nie ? Mýlim sa ? Verte mi, keby dcérku mám kde nechať som v robote už dávno !! Taká komunikácia s vami ženami. Ďakujem za pomoc tým, ktoré mi ocjotne poradili aké mám možnosti a ďakujem Vám múdrym, ktoré v dnešnej dobe peniaze neriešia.

@henrietalova to, ze mas dieta narodené v marci, si zistila teraz?

henrietalova
autor
Včera o 21:28
@anonym_5e838a

@henrietalova čo robiť? No ísť do práce a makať. Na zadku si sedela doma 3 roky, za čo si mala zaplatené.
Keď chceš poberat ďalšie davky, laskavo si ich odpracuj.

@anonym_5e838a láskavo sa somnou bav ako slušná žena a nie ako … ty si pochopila mojej otázke ? Alebo pochopila si vôbec o čo mi ide ? Je ku*va niekde napísané, že do prace NECHCEM ísť ? Mňa zaujíma jedna jediná vec z jedného jedine dôvodu. Nie preto že by som bola lenivá ísť do prace alebo niečo podobné ! Ďalšia vec mne všetky komenty tohto typu prídu akokeby bol hriech mať/ chcieť druhé dieťa. Takže si vyprosim aby si sa ku mne ako ANONYM takto správala. Je neuveriteľné, že z nevinnej otázky ktorú som položila mi chodíš komenty ako “sedela si na riti 3 roky” kokoooos úbohé. Pekný zvyšok večera PANI.

anonym_5e838a
Včera o 21:32
@henrietalova

@anonym_5e838a láskavo sa somnou bav ako slušná žena a nie ako … ty si pochopila mojej otázke ? Alebo pochopila si vôbec o čo mi ide ? Je ku*va niekde napísané, že do prace NECHCEM ísť ? Mňa zaujíma jedna jediná vec z jedného jedine dôvodu. Nie preto že by som bola lenivá ísť do prace alebo niečo podobné ! Ďalšia vec mne všetky komenty tohto typu prídu akokeby bol hriech mať/ chcieť druhé dieťa. Takže si vyprosim aby si sa ku mne ako ANONYM takto správala. Je neuveriteľné, že z nevinnej otázky ktorú som položila mi chodíš komenty ako “sedela si na riti 3 roky” kokoooos úbohé. Pekný zvyšok večera PANI.

@henrietalova a ty nevieš sama, co mas robiť? To ti tu musia napísať ženy z MK? Sukromna skolka, opatrovateľka, a pod.? Ci si myslíš, ze ti tu poradia niečo, aby si dálej sedela doma na zadku? Vedela si, že mas dieta narodené v marci, cize bude asi problém, nie?

henrietalova
autor
Včera o 21:35
@anonym_5e838a

@henrietalova a ty nevieš sama, co mas robiť? To ti tu musia napísať ženy z MK? Sukromna skolka, opatrovateľka, a pod.? Ci si myslíš, ze ti tu poradia niečo, aby si dálej sedela doma na zadku? Vedela si, že mas dieta narodené v marci, cize bude asi problém, nie?

@anonym_5e838a ty si písať NEMUSELA a predsa si sa tu zaplietla. Načo je MK ak nie na otázky ? Nie sú tu len tak primitívne ženy ako si ty. Nemáš normalnu odpoved na moju otázku nekomentuj. Je xx možnosti ja som hľadala najjednoduchsiu. Robíš z toho drámu pritom o nič nejde.

henrietalova
autor
Včera o 21:35
@lienka.7

@henrietalova to, ze mas dieta narodené v marci, si zistila teraz?

@lienka.7 vidiiiiš, asi áno 😊

anonym_5e838a
Včera o 22:31
@henrietalova

@anonym_5e838a ty si písať NEMUSELA a predsa si sa tu zaplietla. Načo je MK ak nie na otázky ? Nie sú tu len tak primitívne ženy ako si ty. Nemáš normalnu odpoved na moju otázku nekomentuj. Je xx možnosti ja som hľadala najjednoduchsiu. Robíš z toho drámu pritom o nič nejde.

@henrietalova najjednoduchšia možnosť = sedieť doma s vylozenymi nohami, či ako presne si to myslela?

henrietalova
autor
Včera o 22:48
@anonym_5e838a

@henrietalova najjednoduchšia možnosť = sedieť doma s vylozenymi nohami, či ako presne si to myslela?

@anonym_5e838a áno presne tak ako píšeš. Šikovná 😘

anonym_5e838a
Včera o 22:52
@henrietalova

@anonym_5e838a áno presne tak ako píšeš. Šikovná 😘

@henrietalova no vidis, tak si to mohla napísať hneď a nie sa tu vykrucat ako taky hadik 😉

henrietalova
autor
Včera o 23:02
@anonym_5e838a

@henrietalova no vidis, tak si to mohla napísať hneď a nie sa tu vykrucat ako taky hadik 😉

@anonym_5e838a nebudem sa znižovať na tvoju úroveň lebo také patkanice faaaakt neznášam. Zbohom.

Strana
z2