icon

Ako postupovať po skončení rodičovskej dovolenky?

2. feb 2025

Ahojte vo februári sa mi končí rodičovská a chcela by som dať výpoveď a ísť na úrad práce kedze dieťa po nástupe do škôlky bude isto často choré nakoľko má aj imunodeficienciu a ja nemám povolanie kde by bol možný Home Office. Ževraj ak chcem poberať najvyššie možné prídavky z úradu práce tak sa mi oplatí po skončení rodičovskej čerpať maximálne 2 dni dovolenky a až následne dať výpoveď. Je to prosím stále tak? Respektíve, tie čo ste si dali starostlivosť o dieťa do 6 rokov, museli ste to nahlásiť uz 8 týždňov pred skončením rodičovskej? Lebo to som prepasla takže už mám asi iba túto možnost. Vopred dakujem za vaše skúsenosti.

domka222
•
2. feb 2025

Najvyššie možné prídavky? Nemyslíš náhodou podporu v nezamestnanosti? A v práci si už nahlásila, že ti končí rodičovský?

autor
•
2. feb 2025

@domka222 áno myslím podporu🙈. Kamarátka vravela, že najvyššia podpora sa dá dosiahnuť, ak po skončení rodičovskej si vyčerpaš 1 deň klasickej dovolenky a následne sa nahlásis na úrade práce. V jeho knihe ale ešte z roku 2021 som sa dočítala, že najvyššiu podporu dostaneš ak si o deň skôr ukončis rodičovskú a ten 1 deň cerpas klasickú dovolenku a následný deň sa evidujes na úrade. Práveže som to ešte nenahlásila zamestnávateľovi a mám na to len 1 týždeň. Boli sme chorí aj v nemocnici s dieťaťom a nejak mi to teda celé vypadlo že som to mala mesiac vopred nahlásiť:/

aurora33
•
2. feb 2025

😃😃😃

luliu
•
2. feb 2025

S tým postupom čo si napísala musí súhlasiť aj tvoj zamestnávateľ a aby ti vyšla max podpora potrebuješ dovolenku na preplatenie - 1 deň vyčerpas a zvyšok ti preplatia

jankka1981
•
2. feb 2025

Áno dá sa to, po rodičovskej nastúpiť na jeden deň do práce, v ten deň si zobrať dovolenku a skončiť pracovný pomer dohodou. Zvyšok dovolenky preplatiť. Ale to sa musíš dohodnúť so zamestnávateľom. Mne to tak umožnili urobiť a mala som maximálnu podporu.

autor
•
2. feb 2025

@jankka1981 v Mihalovej knihe bolo že že si posledný deň rodicaku musíš zrušiť a ten deň buď nastúpiť do zamestnania alebo vyčerpať dovolenku a na úrad sa nahlásiť hneď ďalší deň po skončení rodicaka. Ale teda tvoja skúsenosť je taká že predčasne ukoncovat rodicak nemusíš a stačí len 1 deň hneď po skončení rodicaku čerpať dovolenku a následný deň sa nahlásiť na úrade? Dúfam že mi to zamestnávateľ umožní a bude sa to tak dat keďze mi teda konci rodicak už o týžden🙈

lilinka88
•
2. feb 2025

Ide o dohodu o skončení PP, čiže to nie je povinnosť zamestnávateľa ani keby mu to ohlásiš mesiac vopred
Je to len na jeho ústretovosti.

jankka1981
•
2. feb 2025

Mne 30.11. skončil rodičák, 1.12. som čerpala dovolenku, od 2.12. som bola evidovaná na úrade práce, netreba sa ísť registrovať hneď deň po, tuším do 7 alebo 10 dní to treba stihnúť. Ja som išla skoro po týždni, lebo som čakala ešte na papiere z roboty.

autor
•
2. feb 2025

@jankka1981 v knihe od Mihala sa uvádza že sa to oplatí ešte viac( dostaneš maximálnu podporu) ak si o deň skôr ukončis rodičovskú a cerpas ten deň klasickú dovolenku a hneď ďalší deň ukončis pracovný pomer dohodou. Len to je ešte v knihe z roku 2021 a neviem či to teda platí tak stále.

bekiinka5
•
3. feb 2025

Píšu Ti baby ako to funguje a stále si ideš svoje ...

jankka1981
•
3. feb 2025

Veď som mala maximálnu podporu a urobila som to presne tak ako som napísala. Riešila som to presne pred rokom.

radussska999
•
7. feb 2025

@jankka1981 prosím ta to si nastúpila do prace,, ten jeden deň pracovala a tak vzala dovolenku jeden deň?? Napr keď konci rd 15teho...tak 16 treba vziať dovolenku a 17 dat výpoveď?

jankka1981
•
7. feb 2025

@radussska999 nie, 30.11. mi skončil rodičák, 1.12. som mala deň dovolenky, od 2.12. som bola na úrade práce