Ako postupovať po skončení rodičovskej dovolenky?
Ahojte, prosim vas mam prve dieťa v aprili bude mat 3 roky. Virte mi poradit kam sa potom hlasit alebo ak by som si chcela predlzit RP《neplateny》kym pojde maly v septwmbri do skolkyy. Viete mi poradit kam sa hlasit a co k tomu budem potrebovat ?
@dzarika tak postupuj podľa prvého odseku. Ešte máš jednu možnosť - môžeš sa po skončení RD do 10 hlásiť aj na ÚP, ale obdobie na ÚP sa nezapočítava do doby na dôchodok a musíš sa pravidelne hlásiť. Nevýhodou ale zasa je, že pokiaľ si vydatá a manžel si na teba uplatňuje NČZD - za obdobie kedy budeš evidovaná na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" si túto úľavu uplatniť nemôže. Ale ak by si bola evidovaná na ÚP ako uchádzač o zamestnanie - vtedy môže. To si potom preberte doma čo je pre vás výhodnejšie.
@x_mery_x obdobie na RD sa už nemusí dokladovať- žiadateľ - tvoj manžel si zodpovedá za údaje vpísané v žiadosti - odbremeňujú tak úrady, RP nie je tvoj vlastný príjem Čo sa týka obdobia na ÚP - aj si poberala podporu? To je považované za tvoj vlastný príjem a ten sa od NČZD odpočíta - tam by som si potvrdenie pýtala - vydajú ti ho aj na ÚPSVaR kde si sa bola evidovať - resp. SP keďže dávku (podporu) máš vyplácanú odtiaľ.
@sejbipi tak tebe PP netrvá predpokladám. Do mája si na klasickej RD a po jej skočení až do pôrodu tiež odporúčam evidovať sa na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" Potom tam platia rovnaké podmienky ako uvádzam vyššie. Alebo sa eviduj po skončení RD na ÚP a od dňa pôrodu (ty na MD nenastúpiš, na tú nastupujú poistenci, ktorí na ňu majú nárok - teda ak im trvá PP, idú na MD z OL alebo si platia DNP) sa odhlásiš + požiadaš o RP (ten nižší) a budeš na rodičovskej dovolenke - zasa ako poistenec štátu.
@dzarika peniaze budeš poberať len do apríla - posledný RP ti bude vyplatený v máji 2024 (RP sa totiž vypláca spätne). Potom už nebudeš mať nárok na nič - žiadne peniaze. Aby si mala nárok na nejaký príjem - treba sa zamestnať. No kým sa zamestnáš - aby za teba štát platil povinné zdr. odvody musíš sa buď evidovať na ˇUP alebo prihlásiť na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Inak bude mať dlh na poistnom.
Dobre rano vsetkym,
poradna na MK ma dovolenku, tak skusim napisat do tejto temy, mozno mi bude niekto vediet poradit.
Chcela by som sa opytat, kedy presne konci mamine rodicovska dovolenka, ked dieta dovrsi tri roky 4.9.2024. Pytam sa kvoli ukonceniu prac. pomeru, ktory sa planuje skoncit v den skoncenia rodicovskej dovolenky. Je to oficialne ten den 4.9. , 3.9. alebo az 30.9.?
Vopred dakujem.
Pekný deň. Prosím, aké mám povinnosti voči úradom ak mi zajtra končí RD, no pol mesiaca pracujem v novej firme. Budem vďačná za radu.

@dzarika
Pokiaľ ti PP netrvá - po skončení štandardnej RD sa prihlásiš na zdr. poisťovni ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Budeš doma, bez nároku na dávky, no štát za teba bude platiť zdr. poistenie aj časť odvodov v soc. poisťovni. Dieťa ti v tom čase nesmie navštevovať škôlku viac ako 4 hod./deň a ty nemôžeš mať žiadny príjem.
Pokiaľ ti PP trvá - oznámiš zamestnávateľovi písomne min. mesiac vopred svoj návrat z RD a potom pošleš do zamestnania Žiadosť o nepl. voľno (odkedy-dokedy by trvalo tam musí byť uvedené). Ak budú súhlasiť - ty sa v čase nepl. voľna prihlásiš na zdr. poisťovni presne tak ako keby si PP nemala.
Tiež nezabudni na zákonnú povinnosť oznámiť na ÚPSVaR kde sa bude po dovŕšení troch rokov dieťa nachádzať (uvedieš, že s tebou doma). Tlačivo je na nete.