Neplatená rodičovská dovolenka

sungirl777
12. mar 2016

Ahojte mamicky, potrebujem poradiť mala mala v decembri 3 roky a chodi do skolky. Ja som sa nahlasila na urad prace ale musim sa chodiť kazdy mesiac hlasit a nosit papiere o hladani prace. Len s tym hlasenim je problem ked je mala doma chora. Neviete mi potadit viem si opat predlzit neplatenu materskú s tym aby mohla chodit do skolky?

luanas
12. mar 2016

môžeš zostať doma až kým malá nebude mať 6 rokov, len nebudeš dostávať rodičovský príspevok

gapa
12. mar 2016

@luanas môžeš, ak dieťa bude v škôlke max. 4hodiny denne. Tak môžeš byť zdr.poistená štátom ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov (podmienka max. 4hod v škôlke), ak by bola viac v škôlke, tak by si si musela platiť sama zdr.poistenie 60,06eur mesiačne.
Manžel si na teba nebude môcť uplatniť odpočet za mesiace, kedy nie si 1vého v mesiace evidovaná na up ani poberatel RP.

9lf9
12. mar 2016

@sungirl777 presne ako pise @gapa v skolke len 4hod denne

scrabble
12. mar 2016

@gapa Môžem sa aj ja opýtať? Žijeme v zahraničí. Ja nepracujem, som žena v domácnosti. Pracuje iba manžel. Platím si však sama odvody do slovenskej sociálnej poisťovne ako dobrovoľne poistená osoba. Platím si to už viac ako dva roky. Mám aj dieťa, ktoré ešte nemá 6 rokov. Takže ešte aj štát za mňa niečo platí. Moja otázka je , že keď sa vrátim na Slovensko, a prihlásim sa na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, či mi vznikne nárok na výplatu, keďže som si platila aj poistenie v nezamestnanosti. Za odpoveď vopred ďakujem.

sungirl777
autor
12. mar 2016

Aha čiže kedze chodi na cely den tak nemozem.. Ok dakujem velmi pekne

gapa
12. mar 2016

@scrabble ak ozaj platíš aj poitenie v nezamestnanosti a platíš v splatnosti (len vtedy sa to ráta do potrebných dní poistenia, ak platíš po splatnosti, taknie), tj. splníš podmienku mať aspon 730dní poistenia v nezam, v posledných 3roch rokoch pred zaevidovaním, tak podmienku splnaš.

aaalena86
12. mar 2016

@9lf9 ja tomu nerozumiem,vsade čítam,že môže dieťa len na 4 hodiny .Ja som kamarátku poslala pýtať sa kvôli tomu na úrad,lebo do 4 rokov bola na platenej,teraz jej už nechválili ,tak je na neplatenej a tam jej povedali že môže byť riadne na 8 hodin v šķôlke.

9lf9
12. mar 2016

@aaalena86 na 8hod moze byt dieta v skolke ak je matka na platenej RP, pokial chce byt v zdravotnej poistvoni nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r tak len na 4hod.- na toot sa neinformuje na upsvar ale na zdravonej poistovni, pokial je dieta po ukonceni RP na 8hod v skolke tak jedine evidencia na upsvar/dobrovolne platit zdravotne alebo sa zamestnat.

drobcek26l
12. mar 2016

@9lf9 mne predĺžili RP takze momentálne ma maly 3,5 roka a chodí do škôlky na 4 hodiny. Na zdravotnej som nebola musím to tam mat náhlasené ci ako? Nechápem a od septembra chcem aby chodil na 8 hodím do škôlky. Ja pracujem popri starostlivosti o neho na dohodu.

aaalena86
12. mar 2016

@9lf9 dakujem za odpved .hned rano jej zavolam .

9lf9
13. mar 2016

@drobcek26l ak si nna platenej RP cez rad prace tak sa nemusis ist nahlasovat, za teba plati zdravotne stat tym ze si na platenej RP

gapa
13. mar 2016

Mamička môže byť
ZDRAVOTNE POISTENá napr.
A) šTáTOM napr.:
1. ako poberateľ nemocenského (u zamestnanca stačí PN bez ohladu na poberanie), ošetrovného
2. ako poberateľ materského
3. ako poberateľ rodičovského príspevku
4. ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6 rokov (tu je podmienka osobnej starostlivosti, môže maximálne 4 hod. denne navštevovať škôlku a túto podmienku splna, toto sa neskúma pri poberaní RP)
4. ako uchádzač o zamestnanie
B) ako zamestnanec
1. na prac.pomer
2. na dohodou (pri tej môže byť zdr. poistená súvisle alebo len v konkrétne dni , ktoré pracuje - ak nie je inak zdr. poistená, tak dobré zistiť, aby nemusela doplácať, napr. ak je evidovaná na UP a vyradia ju z dôvodu prekročenia príjmu nad tuším 148,57eur, tak vyradia od 1vého v mesiaci, za ktorý prekročila príjem)
C) samoplatitel - platí sa myslím 60,06 eur na mesiac
---------------------
Ak si ZAMESTNANá, zamestnávatel platí zdr.poistenie a nahlasuje napr. dni, kedy si PN .... Počas čerpania rodičovskej dovolenky dochádza k prerušeniu zdr.poistenia zamestnanca= netrvá. Mamička ale môže byť poistencom štátu z titulu poberania rodič.príspevku. Povinnosť nahlásiť poberanie rodič.príspevku má mamička. Mzdárka MôžE, NO NEMUSí nahlásiť toto poberanie rodičovského príspevku- zdr.poistovne to akceptujú aj od nej (ona o tom ale nemá doklad, tj. je to na nej, či to spraví aj bez zdokladovania, lebo teraz aj mamičky dosť menia tieto veci, prehadzujú RP na manžela, robia popri čerpaní RD inde a môžu poberať prísp. na starostl. miesto RP, tj. istejšie to vie mamička. ) Tj. treba si u mzdárky overiť, či to nahlásila, lebo oni to robia zo zotrvačnosti (v minulosti to bola ich povinnosť).
Ak mamička čerpá neplatené volno v práci po ukončení poberania rodičovského príspevku (ak im neschvália nepriaznivý zdr.stav dieťaťa, no chcú ostať doma). Medzi mamčkami sa tomu hovorí neplatená rodičovská dovolenka, ale podla Zákonníka práce nemôžu čerpať RD po 3rokoch, ak čerpali súvisle do 3rokov dieťaťa a nejde o dieťa s nepriazn.zdr.stavom. Vtedy si musia mamičky same nahlásiť ukončenie poberania RP (potvrdenie z upsvar) a nahlásiť sa ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov. (aj ked vyjadrenie úradu na dohlad na zdr.starostl. je trošku iné, takáto je prax, čo som počula, aj ked vyjadrite sa, ak máte inú skúsenost)
------------
U NEZAMESTNANýCH mamičiek je jednoznačné, že všetko nahlasujú mamičky samé, a treba to zdokladovať (hlavne ak ste poistencom VšZP, asi najlepšie si tam zavolať),
- poberanie nemocenského (napr. po ukončení prac.pomeru bez zaevidovania do evidencie uchádzačov o zamestanie)
- poberanie materského (zdokladovať nar. cez rozhodnutie zo SP o priznaní materského), jeho ukončenie (napr. aj kopiou dokladu, ktorý sa pripája k žiadosti o RP, tam je uvedené dokedy poberáte materské+ u mna chceli aj kopiu rodného listu dieťaťa)
- poberanie rodič.príspevku (treba si vyžiadať potvrdenie + tak isto pri ukončení poberania)
- riadna starostlivosť o dieťa do 6rokov (po ukončení poberania RP, ak mamička sa nezaeviduje do evidencie uchádzačov o zamestnanie a dieťa bud nechodí do škôlky alebo max. na 4hod. denne)
- evidovanie na UP
---------------------------------------
---------------------------------------
no a ešte tolko, že ak si chce manžel na Vás uplatniť ODPOčET NA DANI (v ročnom zúčtovaní dane alebo danovom priznaní), tak môže za mesiace, v ktorých 1vého ste:
napr.
- v evidencii uchádzačov o zamestnanie
- staráte sa o dieťa a poberáte materské /rodič.príspevok/myslím aj prísp. na starostl. o dieťa som kdesi čítala, no to neviem na 100% (ak sa dieťa narodilo 1vého, tak od mesiaca narodenia, ak 2hého a neskôr, tak až od dalšieho mesiaca )
..
-------------------------------------------------
a čo sa týka DôCHODKéHO POISTENIA ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tam sú iné podmienky ako pri zdravotnom poistení, neskúma sa, kolko dieťa chodí do škôlky, len ak trvá dôchodkové poistenie zamestnaca alebo povinné dôch.poistenie szčo, tak mamička nemôže byť súbežne aj dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, musí dať odhlášku.
------------
ked píšem NAPR.. znamená to, že tam nie je všetko, len príklady

enka81
13. mar 2016

neviem, ako ostatní, ja pridám osobnú skúsenosť, malá nastúpila do škôlky v 3. roku, ja som musela dat vypoved v predchádzajúcej práci a bola som evidovaná na úrade práce. Kedže malá bola viac doma ako v škôlke, nemalo zmysel si hľadať prácu, tak som išla na úrad práce, kde som zrušila evidenciu a na zdravotnej poisťovni som zahlásila, že budem na predĺženej rodičovskej dovolenke do 6.veku dieťaťa, na sociálnej tiež. V škôlke som zašla za pani riaditeľkou, že preradím dcérku na ,,polovičný pobyt" , teda na 4 hodiny, ona mi na to, že od nového už neposiela žiadne výpisy detí zdravotnej poisťovni, že ak chcem, môžem ju tam nechať ako dovtedy/ bola to ľudská dohoda medzi mnou a riaditeľkou/, čomu som bola aj rada, lebo ako asi jedna z mála mi malá v škôlke rada spávala. A k tomu DP, tiež to nie je celkom tak, ja som na neplatenej predľženej bola a manžel si ma v DP odpísať mohol, aj keď v základnej príručke to nie je, ale treba sa opýtať ľudí, ktorí vedia aj to, čo tam písané nie je.

gapa
13. mar 2016

@enka81 nepíšeš presné dátumy. DP sa podáva dozadu, tj. je podstatné, odkedy si vyradená z evidencie UP, odvtedy nárok nie je. Aj ked okrem poberania RP a evidovania na UP je tam ešte výnimka myslím zťp (čo ale nemyslím je tvoj prípad). A samozrejme je to na zodpovednosti danovníka, čo si uplatní, to v prípade kontroly musí dokázať, aj ked mzdárky väčšinou požadujú po dosiahnutí 3rokov doklad o evidovaní na UP. Tiež poznám prípad, ked tvrdili aj na úrade, že napr. aktivačný príspevok nejde do vlastných príjmov mamičky, no podla zákona je to inak. Tj. ak nepoznáš konkrétny prípad, môže ti ústne tvrdiť ktokolvek čokolvek, a aj na takomto anonymnom fore. Radšej ale treba dobre overiť a byť si toho vedomý, ak to urobíš inak.
S tou škôlkou 4-8 hod. tiež už som o tom počula, že asi to zatial nekontrolujú (majú samozrejme záujem mať poistencov)

gapa
13. mar 2016

tu ešte: Zákon o dani z príjmu § 11
je tam viac výnimiek, dala som k nim hviezdičku *
aj ked je to mimo témy, snád neva ;)
--------
...
(4) Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za

a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, *ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované (§ 33 ods. 2) maloleté dieťa podľa osobitného predpisu,63a) žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo *ktorá v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie63b) alebo *bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie63c) alebo *sa považuje za občana so zdravotným postihnutím63d) alebo *sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím63e) a súčasne

b) vlastný príjem ...
---------
zdroj:
http://www.porada.sk/t6023-zakon-o-dani-z-prijm...

jana005
23. aug 2018

@gapa ahoj, chcem sa poradiť. Manžel ide od septembra na materskú a hneď na to nastupuje do novej práce. Ja som sa chcela ísť na ten čas,pokiaľ bude on brať materskú,prihlásiť na úrad práce,aby si potom mohol na mna uplatniť daň.
Ale čítala som inú diskusiu, už som im aj tam písala a mi poradili,že keďže mám dieťa do troch rokov,tak nemusím ísť na ten čas na úrad práce,ale môžem byť na neplatenej RD a aj tak si manžel bude môcť na mňa uplatniť daň. Je to naozaj tak? Už mi síce jedna kočka,čo sa v tom vyzná písala,že áno,ale asi to potrebujem pre kľud mojej duše počuť ešte raz od niekoho iného.
Ďakujem pekne za odpoveď