Ako postupovať pri vybavovaní predĺženého rodičovského príspevku zo zdravotných dôvodov?

melanyjanka
26. sep 2021

Ahojte. Prosím ako postupovať pri vybavovaní predĺženého rodicaku?
Tu som sa dočítala že treba vyplniť tlačivo , žiadosť + správy od dr a odniesť na Upsvar.
No tam mi povedali že to oni neriešia,že mám ísť do zdravotnej poisťovne. 😳
Ako teraz nechápem.
Okres DS .

zuzula507
26. sep 2021

@melanyjanka ja som niesla na urad ziadost s papiermi od dr.

nikpa
26. sep 2021

@melanyjanka RP vypláca UPSVaR, rovnako aj predĺženy RP zo zdravot. dôvodov, nie zdravotná poisťovňa ani iná inštitúcia. Neviem kto ti to na úrade povedal ale asi upratovačka 🤦 V prvom rade musíš mať lekárske správy, myslím že nie staršie ako 3 mesiace. Žiadosť z úradu ti potom na základe lekárskych správ od špecialistov výplní obvodná a toto všetko odovzdás na úrade. Majú mesiac na posúdenie.

jaga18
27. sep 2021

Zdravotná poisťovňa nevypláca RP. Dá sa tam registrovať, že sa staráš o dieťa do 6 rokov, vtedy platí za teba zdravotné poistenie štát. Inak nedostaneš nič.
Keď zo zdravotných dôvodov potrebuješ ostať s malým doma, na úrade sú povinní ti dat tlačivá, ktoré vezmeš potvrdiť k pediatrovi a priložís správy od odborných lekárov, ktorých navštevujete. Potom majú cca mesiac na rozhodnutie, či ti ho uznajú, alebo nie.

alenamihal
27. sep 2021

Mne poslali na mail tlacivo ,vytlacila som to,potvrdila obvodnym lekarom,zaniesla osobne na UPSVaR kde to skontrolovali a rozhodnutie mi prislo do mesiacia....ziadna zdravotna poistovna....mne to nikedy pride chore ako sa hraju na uradoch s ludmi a zvlast tie starsie panicky nad 60 rokov brrrrrrrrrrr ,ktore maju maju este stale komunisticke tahy v hlave .vymenila by som to od kraja !!!

janulik270
27. sep 2021

@melanyjanka predlzeny sa vybabuje tak ze si z uradu alebo z netu stiahnete ziadost vypise ridic a aj lekar,dokladujete vsetky kopie od specialistu a odnesiete na urad.Takyto je postup poberala som ho na 3roky a kazdy rok na noho posielala papiere.Niekomu schvalia rovno do 6r zalezi od diagnozi

janulik270
27. sep 2021

Ak ide o predlzeny rodicovsky neplateny urad s tym nic nena ani socialna.Kopiu rodneho listu dietata odniest do zdravotnej poistovne a poziadat o predlzenyRD.Ten kto podava nemoze ani pracovat a ani mat dohodu.Dieta iba 4hod v skolke.Bola som par mesiacov na neplatenej tak viem obe poradit