Ako prebieha nástup otca na úrad práce po materskej?

plistiak
28. dec 2019

Ahoj.
Som otec na materskej. Vo februári mi bude končiť materská (nie rodičák) a uvažujem nad výpoveďou v práci. Potrebujem čas na štúdium, aby som mohol hľadať inú prácu. Neviem sa však dopátrať k informáciam, ktoré by mi pomohli si správne načasovať nástup na úrad práce, kvôli podpore. Podmienky by som mal v princípe splniť, som zamestnaný na TPP už viac ako 10 rokov. Nechcem však kvôli nesprávnemu načasovaniu zbytočne prísť o peniaze. Všetky informácie, čo som našiel aj tu na fóre sú o prechode z rodičovského, čo nie je môj prípad. Viem, že o tom niečo píše aj p. Mihál v knihe Materská 2020, ale dodanie je 15 dní, čo už pre mňa môže byť neskoro. Vedel by ma niekto nasmerovať?

Vďaka.

evittam
28. dec 2019

@plistiak Ziadne nasmerovanie nie je. VZ pre podporu je vzdy hrubý zdaniteľný príjem za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu. To co sa tyka max.podpory sa tyka len žien,muzov po RD alebo teda tych ktoré su bez zdaniteľneho príjmu minimalne 2roky cize na RD a PP trva.

plistiak
autor
28. dec 2019

@evittam Vďaka. Prešiel som si znenie zakona o soc. poisteni a nakoniec som to (asi) pochopil 🙂 V mojom prípade, je to tak ako píšeš, výšku podpory nezmením, ani hra s preplatenou dovolenkou sa ma netýka - MD mi končí 14.2. a teda nebudem mať aspoň 60 dní v novom roku, aby som mal nárok na dovolenku. Jediné, čo sa mi ešte nepodarilo zistiť je, či ak ukončím TPP počas MD, tak či budem po skončení MD poistený v Sociálnej poisťovni a teda, či budem mocť žiadať o podporu v nezamestnanosti.

evittam
29. dec 2019

@plistiak Žiadať o podporu môžeš do 2rokov od skončenia PP ak mas na nu nárok. Počas MD si poistencom štátu.

lenteraz111
2. jan 2020

@evittam ahoj. Viete mi poradiť. 12.1. Mi konci rodičak. Do predchádzajúcej práce sa nechcem vrátiť. Pracovný pomer ukončíme dohodou. Moja otázka. Co je výhodnejšie? Po rodičovskej dovolenke ešte jeden deň odpracovať a následne ukončiť prác. Pomer? Alebo rovno na UP? ( nové pracovné miesto budem mat až v apríli) kamoška mi poradila, že nech sa na to popýtam.

evittam
2. jan 2020

@lenteraz111 Predpokladám, ze si uz písomne oznámila ukončenie RD k 12.1.2020 a nástup k 13.1.2020. Potom ukončenie PP dohodou k 13.alebo 14.1.2020. Vycerpes 1-2dni dovolenky a zvysok preplatiť. Takto dostanes max.podporu ak si za posledné dva roky nemala iny zdaniteľný príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN.

lenteraz111
2. jan 2020

@evittam áno, presne tak, oznámila som to. Dikes, to som potrebovala vediet