icon

Ako preukázať starostlivosť o dieťa bez rodičovského príspevku?

any_soj
12. feb 2025

Ahojte. Zo zákona to chápem tak, že sa musím starať o dieťa do 3 rokov (resp. 6 v prípade zlého zdravotného stavu), ale nikde sa nepíše, že by som musela na to dieťa aj poberať rodičovský príspevok.
Ale účtovníčka v manželovej práci vyžaduje doklad z úradu práce, že ktoré mesiace som poberala rodičák - že len za tie je vraj nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (mňa).
Čiže ak nepoberám rodičák - ako preukážem, že som sa celý minulý rok starala o naše dieťa (1,5r)?

"Na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane podľa odseku 3 sa považuje za
a) manželku (manžela), na ktorú si môže daňovník uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, manželka (manžel) žijúca s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované maloleté dieťa podľa osobitného predpisu".
Osobitný predpis: "Dieťaťom podľa odseku 1 písm. a) je dieťa
a) do troch rokov veku,
b) do šiestich rokov veku, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav"

Strana
z2
barka1
12. feb 2025

@any_soj ja to laicky chápem tak, že zo zákona "osoba starajuca sa o dieta" = osoba, ktora je platena statom za to, že sa o dieta stará. Teda poberajuca RD. Ak pracuješ, zarabas, si OSVČ a platíš si odvody sama, atd, tak nie je dovod, aby si manžel teba uviedol ako nezdanitelnu cast základu dane. Rovnako ako ty si nemozes uviest jeho, ak pracuje.

To, že máš malé dieta este neznamená, že sa on v zmysle zákona staráš. Byť zákonným zástupcom este neznamená "starat sa".

mamina7070
12. feb 2025

@any_soj a v tom minulom roku poberal RP manzel potom? ty si bola na PN alebo pod?

dadka1997
12. feb 2025

@any_soj a mna by skor zaujimalo prečo nepoberáš RP?

ruzasipova
12. feb 2025

Preco si nepoberala RP?

tiika
12. feb 2025

Účtovnícke staci sobášny list a rodný list dieťaťa. Podľa toho, že ma dieťa menej ako tri roky (po novom už i menej ako 5r) a si jeho matka, to na nárok na NčZD staci.
CTy nepotrebuješ poberať rod.príspevok, ani už nijak preukazovať starostlivosť.
Povedz jej, že toto si zistila na fin.správe (pokojne tam sama zavolaj ak chceš) a nech si to ona preverí.

tiika
12. feb 2025

@barka1 môže pracovať a nemusí byt osoba platená štátom, len dieťa musí spávať do kategórie podľa zákona o RP.
Ona je matka, starostlivosť jej vyplýva zo zákona, nemusí ju dokazovat. Dokazovat by ju musela ina osoba, napr.rozhodnutím súdu o osvojení, adopcii.

barka1
12. feb 2025

@tiika aha, díky za vysvetlenie...myslela som, že ak už žena pracuje, logicky sa už o dieta nestará a teda žiadny bonus sa za nu nepobera

krasneleto
12. feb 2025

@any_soj ide skor o to, ze ak si ta manzel ide uplatnit pre tieto ucely, musi "vydokladovat" kde si bola a co si robila cely rok... cize ak nie si poberatelom plateneho rodicaku, niekde v systeme musis byt... bud ako dobrovolne nezamestnana, alebo na UPSVARE ako poberatel podpory, alebo niekde.

mamina7070
12. feb 2025

kto z vas poberal prispevky na nahradnu starostlivost (prispevok nahradnemu rodicovi)?
@any_soj

tiika
12. feb 2025

@krasneleto prepáč, ale nič vydokladovať nemusí. Je osoba starajuca sa o vyživované dieťa (podľa zákona o RP - do 3 rokov? Áno, je. Tak spĺňa podmienku. Hotovo.

tiika
12. feb 2025

@any_soj Manžel na vyhlásení doplní ešte tvoj prijem, ide o cestne prehlásenie, nič sa nedokladuje. Ale na to si sa ani nepýtala.

tiika
12. feb 2025

@barka1 v zákone nie je podmienka ani inak rozhodujúca skutočnosť, či pracuje alebo je vedená na UP, či je doma, pokial sa stara o maloleté dieťa.

any_soj
autor
12. feb 2025

@barka1 ale ja nepracujem, starám sa doma o 2 deti. Rodičák poberá manžel, lebo hoci som 8 rokov odvádzala odvody, počas prvej materskej mi skončila zmluva, takže v ďalších 2 tehotenstvach som nemala tehotenské, materskú a ani vyšší rodičák...

any_soj
autor
12. feb 2025

@dadka1997 viď odpoveď nad touto

any_soj
autor
12. feb 2025

@tiika ďakujem. Robíš tam? Alebo si si zisťovala?

any_soj
autor
12. feb 2025

@mamina7070 nikto, manžel má rodičák, takže ten príspevok nám nepatrí.

any_soj
autor
12. feb 2025

@krasneleto pre zdravotnú poisťovňu som "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov".

mariska1989
12. feb 2025

@any_soj takže si povedané na neplatenej materskej na staršie dieťa do 6 rokov a manžel zas na rodičovskom do 3 rokov . Však doklad daj že sa staráš o to do 6 rokov nie a to dostaneš na zdravotke

veronikaszabova
12. feb 2025

@any_soj pokial ty si na nepl.RP, muz si na teba nemoze nic uplatnit

any_soj
autor
12. feb 2025

@veronikaszabova práveže to tak nie je. Už som našla aj oficiálne info na štátnej stránke. Tak snáď jej to bude stačiť.

mamina7070
12. feb 2025

@any_soj tak potom normalne mas narok ak dieta nema tri roky staci rodny list dietata

any_soj
autor
12. feb 2025

@mamina7070 ďakujem. Áno, len účtovníčka v manželovej práci tvrdí, že nie a vyžaduje potvrdenie z úradu práce o mesiacoch, kedy som poberala rodičák... Preto riešim, že ako jej to dokázať 🙂

mamina7070
12. feb 2025

@any_soj tak jej povedz ze si sa radila a ze to nie je treba alebo nech si dp urobi manzel sam

any_soj
autor
12. feb 2025

@any_soj manžel mi napísal: "No tak som jej to ukazal aj jedno aj druhe a povedala ze ale na tej ziadosti je ze priklada doklad a ze potrebuje doklad z tej socialnej poistovne". Neviem ako s ňou pohnúť ..

krasneleto
12. feb 2025

@tiika od nas pytaju vydokladovanie celeho roka, pokial si manzel ziada... teraz riesil kolega... zena bola na rodicaku, aj na podpore, aj pracovala... cely rok musela "zdokladovat".
ja takisto, posledny rok na rodicaku, som do maja poberala rodicak- tak potvrdenie z upsvar, potom som do septembra bola doma ako poistenec statu- doklad od socpoist, a sep - december praca, dokladovanie prijmu - vsetko som musela dokladovat do muzovej prace

netvrdim, ze postup je/ bol spravny, ale takto to vyzadovali pre ucely NCZD na manzelku

any_soj
autor
12. feb 2025

@krasneleto veď to že aj u nás. Ale z toho screenshotu, čo som zdieľala, vyplýva, že aj dobrovoľne nezamestnaná matka 5 ročného dieťaťa má nárok (teda manžel má nárok) - a taká nemá čo vydokladovať.

tiika
12. feb 2025

@any_soj pracujem s tým. Nemáš jej to ako dokazovat, ona to ma ovládať alebo si doštudovať, prip.overiť na FS. 🤷‍♀️
Napr. na žiadosti je, že máš doložiť doklad. Nech ti napíše presne aký aj na základe akého právneho predpisu, či zákona.
Ty tomu podľa prvého prispevku rozumieš správne, ona si zial domysla veci nad rámec zákona.
Ona je však za to zodpovedná, ak ti na základe toho, čo predpisuje zákon, neuplatni NčZD sťažovala by som sa u jej vedúceho. A nech ti potom urobí dodať.daň.priznanie 🤔

@krasneleto z akého dôvodu si manžel uplatňoval na teba NčZD, osoby starajúcej sa o dieťa?, osoby evidovanej na UP? Na základe toho sa postupuje.

any_soj
autor
12. feb 2025

@tiika ďakujem. Odpísali mi aj z finančnej správy, tak som preposlal manželovi, on pošle jej. Tak snáď už jej to bude stačiť 🙂

tiika
12. feb 2025

Akurát som ti chcela poslat (od Mihala). Je smutne, že účtovnícka (presnejšie vela účtovníkov) toto neovláda a vyžadujú to, čo netreba a este máš dokazovat, ze sa mýlia.

krasneleto
12. feb 2025

@tiika financne to vychadzalo tak, ze vsetky "prijmy" daneho roku boli mensie ako vyska NCZD, tak vracali

Strana
z2