Ako riešiť prechod na rodičovskú dovolenku?
Dobrý deň,
prosím o radu v špecifickej situácii. V roku 2020 sa mi narodilo prvé dieťa, bola som klasicky 3 roky na materskej (resp. rodičovskej) dovolenke. Následne som pracovný pomer u zamestnávateľa ukončila dohodou (z určitých dôvodov som už u neho nechcela ďalej pracovať). Zostala som doma s dieťaťom ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku. Toto obdobie mi končí teraz v prvej polovici marca. Zároveň som momentálne tehotná, s predpokladaným termínom pôrodu koncom marca.
Takže budem prechádzať z osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov veku na rodičovskú dovolenku (s rodičovským príspevkom, na materské nemám nárok). No s krátkym medziobdobím.
Potrebujem poradiť, ako vyriešiť toto obdobie, v podstate pravdepodobne nie viac ako 2 týždne. Zaevidovať sa na úrad práce ako nezamestnaná + v zdravotnej / sociálnej poisťovni zrušiť ten status osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov veku? Alebo existuje lepší spôsob, ako mať toto obdobie vykryté?
Vopred ďakujem všetkým za pomoc.
@janulienka1414 alebo si sama zaplatíš zdravotnú, aby ti nevyskočil dlh, alebo sa zaregistruješ na UP na ten čas.
Ja by som to riešila formou samolatca v zdravotnej. Za pol mesiaca to budeš mať cca do 60-70€.
absolvovať byrokraciu na úrade práce tesne pred pôrodom by som nechcela, radšej si sama zaplatiť zdravotku na tých pár dní (možno sa malé narodí aj skôr)
121,92€ je za celý mesiac,.. ak sa prihlásis ako samoplatca, poisťovňa (aspoň Dovera) ti vyčísli alikvotnu čiastku za dni, kým nenastúpiš na RD.
A čo sociálna poisťovňa? Podľa toho, čo som našla na internete / AI, nie je nutné sa tam prihlásiť ani platiť poistné, avšak s tým, že mi potom to obdobie bude chýbať vo výpočte dôchodku (ale to je asi vzhľadom na to, že to bude len pár dní, asi jedno). Nebude s tým ešte nejaký iný problém?
A úrad práce, tam netreba nič nahlásiť, nemajú oni s tým nič?
Však ak si ideš sama platiť zdravotnú, tak čo má s tebou úp? Úrad práce je vec dobrovoľná.
Zdravotku si zaplatiť musíš v každom prípade…

Presne tak, alebo si sama zaplatíš zdravotnú tie 2tyzdne.