icon

Ako riešiť prechod na rodičovskú dovolenku?

janulienka1414
28. feb 2026

Dobrý deň,

prosím o radu v špecifickej situácii. V roku 2020 sa mi narodilo prvé dieťa, bola som klasicky 3 roky na materskej (resp. rodičovskej) dovolenke. Následne som pracovný pomer u zamestnávateľa ukončila dohodou (z určitých dôvodov som už u neho nechcela ďalej pracovať). Zostala som doma s dieťaťom ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku. Toto obdobie mi končí teraz v prvej polovici marca. Zároveň som momentálne tehotná, s predpokladaným termínom pôrodu koncom marca.

Takže budem prechádzať z osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov veku na rodičovskú dovolenku (s rodičovským príspevkom, na materské nemám nárok). No s krátkym medziobdobím.

Potrebujem poradiť, ako vyriešiť toto obdobie, v podstate pravdepodobne nie viac ako 2 týždne. Zaevidovať sa na úrad práce ako nezamestnaná + v zdravotnej / sociálnej poisťovni zrušiť ten status osoby starajúcej sa o dieťa do 6 rokov veku? Alebo existuje lepší spôsob, ako mať toto obdobie vykryté?

Vopred ďakujem všetkým za pomoc.

anonym_0b9953
28. feb 2026

Presne tak, alebo si sama zaplatíš zdravotnú tie 2tyzdne.

anonym_77480b
28. feb 2026

@janulienka1414 alebo si sama zaplatíš zdravotnú, aby ti nevyskočil dlh, alebo sa zaregistruješ na UP na ten čas.

domka222
28. feb 2026

Ja by som to riešila formou samolatca v zdravotnej. Za pol mesiaca to budeš mať cca do 60-70€.

anonym_4f3f07
28. feb 2026

absolvovať byrokraciu na úrade práce tesne pred pôrodom by som nechcela, radšej si sama zaplatiť zdravotku na tých pár dní (možno sa malé narodí aj skôr)

andaluzia12
28. feb 2026

121,92€ je za celý mesiac,.. ak sa prihlásis ako samoplatca, poisťovňa (aspoň Dovera) ti vyčísli alikvotnu čiastku za dni, kým nenastúpiš na RD.

janulienka1414
autor
1. mar 2026

A čo sociálna poisťovňa? Podľa toho, čo som našla na internete / AI, nie je nutné sa tam prihlásiť ani platiť poistné, avšak s tým, že mi potom to obdobie bude chýbať vo výpočte dôchodku (ale to je asi vzhľadom na to, že to bude len pár dní, asi jedno). Nebude s tým ešte nejaký iný problém?

A úrad práce, tam netreba nič nahlásiť, nemajú oni s tým nič?

domka222
1. mar 2026

Však ak si ideš sama platiť zdravotnú, tak čo má s tebou úp? Úrad práce je vec dobrovoľná.

andaluzia12
1. mar 2026

Zdravotku si zaplatiť musíš v každom prípade…