icon

Ako riešiť rodičovský príspevok na druhé dieťa?

25. feb 2024

Ahojte! Asi hlúpa otázka, ale naozaj neviem 😅
Mám dieťa, ktoré má 2 roky. Narodí sa nám o pár mesiacov ďalšie dieťa. Keď to staršie dosiahne 3 roky tak už mi ten rodičovský príspevok skončí… potom mám ísť hneď niekde nahlásiť, že sa mi narodilo pred mesiacmi druhé a požiadať o dalsi rodičovský príspevok na to druhé? Nebudeme totiž na SK keď dosiahne staršie dieťa 3 roky…neviem ako to riešiť :(

jaskolka
25. feb 2024

O rodičovsky na druhé dieťa žiadas po ukončení rodičaku na to staršie.

autor
25. feb 2024

@jaskolka a keď vtedy nebudem na SK tak ako??? :/

anjelicek26
25. feb 2024

Keď nežijes na Slovensku ty ani deti,prečo poberáš slovenský rodičak?

arasidka123
25. feb 2024

Nechaj niekomu splnomocnenie a vybaví za teba...

autor
25. feb 2024

@anjelicek26 Žijem na SK, ale na pár mesiacov tu nebudeme a práve vtedy keď už staršie dieťa bude mať 3 roky tak preto neviem ako to riešiť

anjelicek26
25. feb 2024

No bud priletite na otočku a povybavujes,alebo das niekomu splnomocnenie.

petamich
25. feb 2024

pripadne vybavis na mladsie neskor (da sa poziadat 6M spatne) a inak ziadost o rodicovsky sa da podat aj elektronicky cez slovensko.sk (zisti dopredu co bude treba, nachystaj si a potom to len nahras)

autor
25. feb 2024

Ďakujem za odpovede ❤️🫶🏻

ildiko36
25. feb 2024

zaleži kde pojdete byvat? ,možno v zachranici by si dostala viac

amonet
25. feb 2024

mne tu ziadost akceptovali riadne emailom🤷‍♀️

autor
25. feb 2024

No…keby som ešte vedela ako to cez internet, emaily všetko poslať…😅

martinkatinka
25. feb 2024

A keby si ukoncila rodicak na starsie a poziadala hned na to mladsie? 🤷

autor
25. feb 2024

@martinkatinka to mi ani nenapadlo 🤨 nevedela som, že sa dá len tak ukončiť keď rodič chce

e1i
25. feb 2024

Ak mas narok na matersku tak rodicak na starsie ti konci dnom nastupu na MD. Vtedy ziadas o odnatie rodicaku k tomu datumu

bolarazjedna
25. feb 2024

No mne stačilo zavolať na úrad práce, pani referentka mi poslala tlačivo mailom, to som doma vytlačila, vyplnila, odfotila a poslala jej fotku späť mailom. A úplne to stačilo aj pri žiadosti o rodicak, aj pri žiadosti o odňatie. A to bývam priamo v meste, čiže mohla som to riešiť aj osobne, ale sama navrhla, že takto stačí. Čiže nemal by byt problém, ani keď si v zahraničí.

Pokial budeš na mladšie poberať materskú skôr ako starší dovŕši 3roky, musíš požiadať o odňatie rodičovskej. Poziadat o materskú pre mladšie dieťa, po skončení materskej požiadať o rodičovský príspevok pre mladšie.