icon

Ako riešiť tehotenstvo v zahraničí?

vetthy
7. jan 2024

ahojte, žienky. včera sa na mna obrátila moja dobrá známa s rodinným problémom, či by som to neujala, nakoľko mám styky v obidvoch štátoch, ale fakt som bezradná. zajtra idem za právničku-kamarátku, ale možno aj tu mi
napíšete pár mudrych rád. ide o to, že má vypiplanú dceru, občianku SR, tu má aj trvalý pobyt. päť rokov pracovala a žila v Madarsku, kde bola štátna zamestnankyna, riadne poistená. nedávno sa pohádala so šéfom, poslala tam mailom výpoved k 31.12. v januári prestala chodiť do roboty, nevyplnila ani vypovednú dobu. Zamestnávateľ mailom odpovedal, že výpoved berie na vedomie a dalej nič. ona medzitým cez kamarátov sa zamestnala ako správkyna penzionu na Malorce. mala by tam nasúpiť koncom januára, ale majiteľia trvali na tom, aby nastúpila čím skôr, poslali aj letenku, boli tu riadne zmatky. takže predvčerom aj odletela. včera robila tehotenský test, trikrát jej ukázal 2-3. týžden gravidity. ocka neriešme, je nepodstatné. otázka znie. ako postupovať v prípade, ked si rozhodne pre potrat? ako, ked bábätko si rozhodne nechať? podľa môjho laického názoru bud sa má prihlásiť v Madarsku na nezamestnanecké, alebo platiť tam poistné nadalej dobrovoľnezas na Slovensku by finančne pochodila lepšie. známa mi nevedela povedať, čí nový zamestnávateľ ju už nahlásil tam do pistovne, či nie, má, či nemá? za každú radu sme nesmierne vdačné. poprosím ušetriť komentárov, že bola nezodpovedná, nebola. jednoducho nešťastná konštelácia hviezd.

judit47
7. jan 2024

Nazvat nechraneny pich, odchod zo zamestnania bez vypovednej doby len tak,odist na Malorcu za robotou-ked tam zacina sezona az v aprili zlou konstalaciou hviezd😂je nulova sebareflexia🫢

Drzim jej palce nech sa rozhodne akokolvek🙏

kitycat
7. jan 2024

Ja odporucam potrat a nemusi nic riesit. Obzvlast ak nemame riesit ocka a slecinka si ide ruka hore...

vetthy
autor
7. jan 2024

@judi
@kitycat
Diky, vela ste pomohli.

olimuc
7. jan 2024

V E je materska je myslim 4 mesiace. A potom moze dat dieta do jasli alebo opatrovatelke. Takze cele zle. Slovenske poistenie si ako samoplatca plati nemoze, neexistuje subezne poistenie v 2 statoch EU jedine, ze by na Mallorca pracovala na cierno. Laicky nazor - nech ukonci vylet na Mallorca a usporiada si veci. Ak ma vybavene NIE tak s tym zisti ci je prihlasena so SP, SP je viazana priamo na ZP nie je to rozdelene ako u nas. Bez NIE ju neprihlasil nikam a to si musi vybavit ona osobne v E alebo na Svk cez ambasadu. Bez NIE robi na cierno a vyrazit ju mozu kedykolvek a bez €. Samozrejme bez padronu a NIE nema ani zdravotne poistenie … cele je to nejake chaoticke. V HU sa mala prihlasit na nezamestnanecke … a preniest si to do E ked tak velmi chcela odist. V E jej nevznikne narok na nic musela by od pracovat 2 roky …

vetthy
autor
7. jan 2024

@olimuc
@olimuc mama tvrdi, ze ma riadnu pracovnu zmluvu a vyplnila aj volajake papiere aj do poistovni, len sajnu nemám, ake.odovzdane to este asi nema, nakolko bol víkend

vetthy
autor
7. jan 2024

@olimuc a samozrejme, pred porodom by sa vratila domov, pozname celu nestastnu situaciu, babatko je vitane, na SK by ju cakala zariadeny byt a podpora celej rodiny.len tie uradne zalezitosti. ..

lienka.7
7. jan 2024

@vetthy otázne je, čo chce robit nastavajuca matka. Od toho sa všetko odvíja.
Mimo tému, s takýmto postojom to bude alee ze mega zodpovedná osoba 👌

luccija
7. jan 2024

@vetthy a skončil jej už vôbec pracovný pomer v HU?píšeš, že výpovednú lehotu nedodržala a prestala chodiť do práce šéf odpísal, že výpoveď akceptuje.Ked tam pracovala 5 r mala nárok aj na podporu nie?určite mala ísť najpr na úrad v HU
No má to komplikované hlavne nech je správne poistená nevie či nebude potrebovať v Sp.nemocnicu v tehotenstve okrem toho s bruškom koľko vydrží pracovať?nechala by som Mallorcu tak a vrátila sa domov
@judit47 sú hoteli, reštaurácie čo sú otvorené celoročne.

vetthy
autor
7. jan 2024

práveže chcú ma splnomocniť, aby som v Madarsku riešila vecí. samozrejme, nemienim tam ísť nepripravená. zajtra mám stretko s právničkou-kamarátkou na medzinárodné právo. nebolo tak plánované nič, ona chcela v Madarsku do konca januára uzavrieť svoje záležitosti, ale rodina sa naliehala, aby svoju pozíciu obsadila prvý januárový týžden. pracovná ponuka bola veľmi lákavá. samozrejme, neišla tam vedomím, že je tehotná, len ked človek stráca pôdu pod nohami, občas robí zúfalé veci. okrem tých dokonalých, samozrejme, kt. ju teraz odsudzujú.
@luccija

olimuc
7. jan 2024

@vetthy no tie porieste co najskor aby jej neprepadla Podpora atd … vylet do E je Pekny, ale za par mesiacov musi vediet, co spravi ak to zamestnavatel neporiesi za nu … pretoze si neviem predstavit ako bude s malym babom fungovat bez pomoci rodiny

vetthy
autor
7. jan 2024

@olimuc prosím Ta, čo chápeš pod skratkou NIE? samozrejme, pred pôrodom by sa vrátila domov, bude tu o nej postarané. len prečo nechať ujsť materskú, čo, ked bude potrebovať lekára? zas druhý týžden gravidity nie je koniec sveta, ešte má trošku času všetko riadne si premyslieť, ked už skočila hlavičku...často pomáham známym v podobných záležitostiach, nakoľko som voľakedy robila v právnickej kancelárii, len také veci som ešte v živote neriešila, a nechcem viac škodiť, než pomáhať.

lienka.7
7. jan 2024

@vetthy tu je niečo o tom popísané. Aj možnosti
https://www.socpoist.sk/zivotne-situacie/praca-...

mamina7070
7. jan 2024
mamina7070
7. jan 2024

@vetthy a co je s tym jej starsim dietatom ?

na mallorcu nech kludne ide ty nemas co za nu rieis v madarsku a uvidi ci bude tehotenstvo prosperovat a tak a podla toho sa zariadi

otazne je co je to za zamestnavatela ci to neni obchodnik s bielym masom a hadam aspon to starsie dieta je v bezpeci

vetthy
autor
7. jan 2024

@lienka.7 dakujem, podobné tušáky som mala aj ja. máme potrebné právnicke konexie aj v Madarsku, hádam, bude sa to dať aj bez jej osobnej prítomnosti. len za jeden den som ani ja nestíhala " rozhodiť siete", ako sa u nás hovorí. od zajtra bude nám pomáhať niekoľko kompetentných právnikov, hádam, voľačo vysomárime. len niekedy skúsený laik s trefnou radou môže v praxi človeka viac posunúť, než ludia paragrafov. preto skúsim aj tu, aj ked viem, že supy- mudrlantky sa budú v danej problematike vyžívať , aj ked mak netušia o zázemí problému.

vetthy
autor
7. jan 2024

@mamina7070 pohľadaj si pilulky, si mimo

mamina7070
7. jan 2024

@vetthy pilulky si daj ty “pravnicka” co nepozna ani skratku pre identifikacne cislo cudzinca v spanielsku 🙄😂

vetthy
autor
7. jan 2024

@mamina7070 načo by som to mala poznať? raz v živote som tam bola na dovolenke.

olimuc
7. jan 2024

@vetthy NiE - número de identificacion de extranjero … cislo na ktore sa viaze Socialne a zdravotne poistenie, pardon atd … s tym otvori ucet v banke. Kedysi to bola taka plastova karticka s forkou a podpisom ako obciansky ale spanielsky bol oranzovy a tato bola modra … neviem aku formu ma teraz. Nie je to koniec sveta … ale lekara bude skor alebo neskor potrebovat … a Ti so seguridad social maju teda terminy ako fras, neviem nakolko rozumie spanielsky, ale mozno ak sa rozhodne ostat vybavit si Poistku cez nejaku privatnu poistovnu. Ja som mala Sanitas, mne platil zamestnavatel ale cena sa odvija od veku a neviem coho … este su nejake, ale nepoznam ich

vetthy
autor
7. jan 2024

@olimuc dakujem, fakt som cítila z tvojej strany neskutočnú empatiu a snahu pomáhať. práve mi písala nádejná babička cez messenger, že ona to nevydržala, a napísala nádejnému oteckovi, kt. odpovedal, že kedy môže byť svadba... možno, bude happy end.

vetthy
autor
7. jan 2024

@lienka.7 nie k teme, len na tvoje upokojenie, až taká hlupana zas nie je. plynule ovláda päť jazykov, viedla kolektív 50 ludí. všetkým je ľúto, že odišla, ale chápu to. sú situácie, s akými čestný človek nechce mať nič spoločné. jej vzťah je iná záležitosť, to by mala fakt manažovať trošku ináč.

vroni
9. jan 2024

@vetthy, ešte bude otázka, ako podľa zamestnávateľa odišla. Ak nedodržala výpovednú lehotu, mohol ju zamestnávateľ vyhodiť a nárok na podporu mať nebude. Voľne konspirujem. Koľko musí mať odrobehe v es, aby mala nárok na materskú? Chce vôbec to dieťa a toho muža? Toto je čisty pohľad do krištáľovej gule....

lienka.7
9. jan 2024

@vetthy nič v zlom, ale môže ovládať aj 10 jazykov, ale inteligentný a zodpovedny človek sa takto jednoducho nesprava. Odchádzať z prace po napisani mailu, ze končím, bez potrebných výstupných dokumentov a pod.je tak mentálna úroveň nejakého "nadennika". A to ho teraz nechcem uraziť, aby sa tu do mna ine nepustili. A po ďalšie, keď už teda pracujem v zahraničí, tak mam mat zistené všetky relevantné informácie co a ako potom. Najjednoduchšie je to urobiť ako tvoja známa, a ostatní potom starajte sa a vybavujte mi 👌
Detto ta poznámka o otcovi dietata.