icon

Ako riešiť ukončenie materskej a nové tehotenstvo?

23. jún 2024

Dobrý deň prajem, mám švagrinku, ktorá v júli tohto roku končí materskú/resp.rodicovsku dovolenku po 3 rokoch, materskú poberala klasicky zo začiatku tých pár mesiacov. Ale ostala päť tehotná. Teraz je v 9 týždni, pracovný pomer jej stále trvá, no na soc.poistovni jej povedali, že musí ísť do práce na pár mesiacov aby jej vzniklo tehotenské a vôbec celkovo materská...noo ale ide o to, že keď jej teraz gynekológ vystaví tehotenskú knižku a ona príde do práce s tým, že nastupuje ale je tehotná, je možnosť že ju vyhodia? ...toho sa bojí najviac...nevie ako sa dá táto situácia riešiť lebo ani na PN ísť nemôže...viete nma poradiť či sa dá táto situácia riešiť tak, aby neprišla o prácu a o materskú?

lienka.7
23. jún 2024

Do prace ma ist nie preto, lebo by nemala narok na matersku a tehotenske, ale preto, lebo keď je skonci rodicak a je zamestnaná, ma sa normálne vrátiť do prace to je všetko. Ak je opäť tehotná, pri nástupe predloží zamestnavatelovi potvrdenie, ak robí prácu na nočné a pod., zároveň v zmysle ZP požiada o preradenie na prácu, ktorú vykonávať môže. Keď jej zamestnavatel nevyhovie, je doma s náhradou mzdy.

autor
23. jún 2024

@lienka.7 rozumiem, ona sa len bála aby ju nevyhodili :(

lienka.7
23. jún 2024

Pri nástupe do prace predloží opäť potvrdenie a je "chránená"