Ako riešite, keď po materskej spadnete na 400-eurovú almužnu?
Zeny ktoré zarábate pomerne slusne na Slovensko... Rozumej 1300-1500e mesačne
Ako riesite situáciu ked po polrocnej materskej spadnete na dalsi aspon rok a pol na 400e almuznu A. K. A. Mesacny rodicak?
Nikto ti nebráni počas RD pracovať 🙂 Ja som mala almužnu 190 Eur pri dvoch deťoch a prežili sme.
Manžela, partnera nemas? Myslim zarabajuceho.
@mogaa v Belgicku je to +/- 6 týždňov....
Jednoducho. Keď mi skončila materská, vrátila som sa na dohodu do práce.
@mogaa vsak to by som aj rada kebyže mam kam dat dieta
@adalmba a dieta?
Od roka jasle napr.
a čo myslíš , vo svete sa kto stará kde dáš to dieťa? veď si zaplať opatrovateľku alebo súkromné jasle.....
Však mám manžela. A nestará sa len o bábätko, ale o všetky 4 deti.
Tak ze pred tehu som si odkladala bokom 🙂 aby som nedostala taku facku a mohla si uzit matersku ...ale ja sa po roku chystam do prace 🙂
Tak tu almuznu investuj do jasli a chod zarabat svojich 1500e
bud daj dieta do jasli, zaplat ich z rodičovského príspevku a ty chod do práce, alebo ostan doma a zacni pracovať na HO
A manžel pracuje? Alebo si sama? Ja som bola na RD dávno, takže bolo menej.. ale teda keďže ja som sa starala o deti, manžel zarábal.. bez toho by som si nevedela predstaviť byť doma s detmi..
Pred materskou som si odkladala peniaze bokom. Ked malo dieta rok, zacala som pracovat z domu na dohodu. Ked malo dieta 2 roky, islo do jasli a ja naspat do prace.
Mala som našetrené, ale vtedy som ani toľko nezarabala🙂buď sa uskromnite, alebo pôjdeš do práce budeš mať RP prídavky plus plat a z toho platiť jasle.
Ja som mala 190 na mesiac a dve deti a bola som spokojna, teraz mat 400 je uplna parada, to je pomaly mesacny plat predavacky, vsak sa treba uskromnit
nechcela som nám znižovať životný štandard, takže som čiastočne pracovala aj na materskej a potom som šupla dieťa do súkromnej škôlky a išla do práce.
Sme si s manželom (zámerne nepíšem že ja, lebo sme na to dvaja) našetrili rezervu pred materskou + počas materskej a rodičovskej muž zarábal (chvíu to bolo aj opačne, keď bol doma s deťmi on). My sme nejaké zníženie konfortu ani finančnú tieseň nepocítili.
Akurát aj ja nad tým rozmýšľam. Mám nejakých 10tt do pôrodu a teda nejako mi srdce nedovolí ani len predstavu dať malú do jaslí 😅 nechcem nič zmeškať a tak to asi budem riešiť nejakou prácou na doma. Keď aj na dohodu alebo polovičný úväzok za 500e, spolu s rodičákom je to 900, plus daň. bonus a rodinné a muž tiež dobre zarába (on si napríklad teraz ide tiež robiť rozšírenie vodičáku, lebo mu šéf potom sľúbil navýšenie platu, takže nie je o čom). Jednoducho pripravujeme sa na to ako vieme ☺️
Ja som sla po 10m na ciastocny uvazok do prace. Starsi syn mal opatrovatelku, s mladsim mi pomahala mama, ale robila som s mladsim z domu. Sice to bolo sem tam na nervi, nelutujem.
inak dieťa ti nemá živiť štát ale rodičia....
Ty si nevedela, koľko budeš mať rodičák, že ťa to tak vyhodilo z trenýrok? Plat si mala slušný, stačilo hodiť bokom každý mesiac 200-300€, ak ste boli dvaja zarábajúci, tak kľudne viac. Mala by si dostatočnú rezervu. A ak nevyjdete, tak jedine návrat do prace aspoň na čiastočný úväzok a pri dieťati sa striedať.
A hlavne nikto ťa doma nedrží, existujú jasle, škôlka od pol roka
Mas konkretne: 412 rd plus 60 pridavky plus muz si uplatni danovy bonus.
My sme na financnej hrane nezili, takze v pohode s manzelovym platom stacilo.
No aj pre mňa to bol šok, ale prirpavovala som sa na to pred tehotenstvom, počas tehotenstva aj po pôrode. A aj keď v hlave som mala upratané a bola som s tým vyrovnaná, v praxi je naozaj sok potom zrazu dostať na účet takto malo 🤷♀️ Ale s manželom sme dávno predtým boli dohodnutí, že niekde uberieme. Detom nechýba nic, nepociťuju to. Ja čo to ozeliem, nepotrebujem na rodičovskej toľko míňať na seba. A ani by mi nenapadlo dat dieťa do jaslí. Jedine, že by sme naozaj mali existenčné problémy a bolo by to nevyhnutné. S týmto je potrebné rátať ešte pred otehotnenim...
My sme mali almužnu 250 eur, keď som bola na rodičáku a prežili sme. Na to treba myslieť dopredu, či na to máte, ešte predtým, ako si spravíte dieťa a ušetriť si dostatočnú rezervu. Alebo dieťa do jaslí a hajde do práce. Aké rady tu vlastne očakávaš? Iné možnosti nie sú, každý si musí zariadiť život, ako vie...
Zarabala som o malo viac ako si uviedla a mala som nasetrene dost. Plus cez matersku ked som sedela doma na riti s malym babom a mala maximalnu matersku som z nej polovicu odlozila. Teraz mam aj s pridavkami na dve deti vyse 500€ a zda sa mi to brutalny luxus, ktory mi kamosky all around the world zavidia. Plus samozrejme manzela. Nepoviem, keby nosis domov 6k mesacne, ale pri plate 1500€ nazvat 500€ mesacne almuzna je take no..sedlacke 🤷♀️
No riešim to prácou. To je "almužna" plus celý plat a v pohode si z toho zabezpečím starostlivosť o dieťa a aj mi z tej almuzny ešte ostane. Pol roka som bola MD ja, pol roka manžel a teraz už obaja pracujeme

no buď vďačná aj za tú pre teba"almužnu"....inde vo svete máš materskú 6mesiacov a smer práca.....