icon

Ako sa počíta materská?

mima5555
14. jún 2014

Ahojte prosim vas vie mi niekto poradit ako sa rata materska posledny odrobeny rok alebo ako ..rata sa to z hrubej mzdy a tu som mala celkom fajn ale teraz neviem ak by som ostala tehu ale mohla robit samozrejme menej hodin ci by sa mi to oplato lebo hrubu mzdu uz by som mala urcite mensiu ci sa radsej nedat na pn aby som si nepokazila priemer...neviem ako sa to rata dakujem za kazdu odpoved

Strana
z2
miriam05
5. nov 2014

ahojte, chcela by som sa opýtať ohľadom výpočtu MD, za každú radu som vopred vďačná. Pracujem od 08/2012 (po ukončení VŠ) a to nasledovne: 08/2012 až 08/2013 PZ nepretržite, bez PN, OČR, NV a A.
Od 8/2013 do 11/2013 na ÚPSVaR,
následne PZ od 12/2013 do 01/2014 a potom od 02/2014 až do súčasnosti, pričom predpokladám, že do konca r. 2014 následne až do nástupu na MD, predpokladám že v júni 2015 mi bude trvať tento PP. Zaujímalo by ma, či spĺňam podmienku, teda len si to chcem potvrdiť, ale predpokladám, že mám tých 270 dní za posledné dva roky (asi dva roky od júna 2015 spätne?) a taktiež z čoho sa mi bude rátať MD? Z priemeru príjmov z obidvoch PZ v roku 2014?
Nezmenilo sa niečo po odsúhlasení novely, ktorú navrhol pán Mihál? Ovplyvnilo by mi výšku MD, ak by som v 5. mesiaci nastúpila na PN? príp. ak by som sa so zamestnávateľom dohodla na zvýšení platu na max. posledné dva tri mesiace? Ďakujem vopred za odpoveď.

evittam
5. nov 2014

@miriam05 Ahoj, ak by si nastúpila na PN ešte v r.2014, tak sa ti PN bude počítať z príjmu za r.2013 a následne materská z príjmu za r.2014. Ak by si sa dohodla so zamestnávateľom na vyššej mzde ešte napr.teraz za november a december tak ti to určite pomôže, v r.2015 už určite nie. 🙂 No a zmeniť sa toho môže ešte dosť - bohužiaľ ako pri našej vláde 😀

miriam05
5. nov 2014

@evittam ďakujem Ti veľmi pekne 🙂

evittam
5. nov 2014

@miriam05 Rado sa stalo 🙂

miriam05
5. nov 2014

@evittam ak sa Ťa ešte môžem spýtať, ten maximálny hrubý príjem na to, aby som dostala maximálnu materskú je tých 1250 e na mesiac? Ďakujem ešte raz veľmi pekne

evittam
5. nov 2014

@miriam05 Jj tak nejak to vychádza, ale to by si musela mať celý rok, a to sa už nedá. Maximálne za november a december. Veď si cca vyrátaj koľko budeš mať príjem v hrubom za celý rok a videl to 365 a vyrátaj si z toho 65% a to bude cca tvoj denný vymeriavací základ pre MD.

miriam05
5. nov 2014

@evittam hm, takže za ten november, december, ak by som sa dohodla, tak by mi to aj tak až tak veľmi tú MD neovplyvnilo. Ďakujem, idem si to prerátať :D

evittam
5. nov 2014

@miriam05 TAk záleží od toho aký máš plat, ale možno by ti to pomohlo. Ono sa to nedá dozadu kvôli odvodom.

evittam
5. nov 2014

@miriam05 Tak mne vyšlo napr. ak si mala cca 500,- HM a zvýšil by ti posledné dva mesiaca na tých 1250,- tak by to urobilo cca 80,- Eur za mesiac. 🙂

miriam05
5. nov 2014

@evittam jasné, tomu rozumiem. ja pracujem so mzdami, ale robím len chlapom výplaty, tak do tohto som veľmi nenazrela ešte.. Ďakujem Ti 🙂

miriam05
5. nov 2014

@evittam, ďakujem 🙂 moja mzda bola cca 960 HM za mesiac, keď som si to dobre prerátala, že ak by som požiadala o zvýšenie posledné dva mesiace, tak by mi to spravilo cca 32 e na mesiac, čiže 192 e za celú MD... čiže asi až tak by sa mi to veľmi neoplatilo, keby som si rozdiel vo výške odvodov (za tie dva posledné mesiace) musela doplatiť (u zamestnávateľa).

balambi
6. nov 2014

Ahojte žienky, môžem poprosiť aj ja o radu? 12.2013 som nastúpila do zamestnania po materskej, ak by som išla v roku 2015 na materskú, tá sa mi počíta z HM za rok 2014? chápem to dobre? a ovplyvnilo by niečo, keby som musela ísť na PN? alebo by som musela zmeniť pracovnú pozíciu? teda okrem môjho platu? ďakujem 🙂

dena1973
6. nov 2014

@balambi Ak by si nastúpila na materské v r. 2015, tak by sa ti počítalo z príjmu z roku 2014. PN sa do príjmu nezapočítava. Ide iba o príjem, ktorý dosiahneš u zamestnávateľa a deleno počet kalendárnych dní, ktoré odpracuješ...Ak by sa ti v roku 2014 znížil príjem, tak ti to materské ovplyvní....ak by sa ti zmenil príjem až v roku 2015, tak už to neovplyvní.....

meelah
4. dec 2014

Ahojky,poradite mi niekto,bola som zamestnana od oktobra 2011do juna 2012,potom v lete som bola na urade prace,potom od 1.9.2012 mi pokracovala zmluva u toho isteho zamestnavatela a skoncila mi 30.6.2014..potom som bola na pn od 1.7.2014 do 14.9.2014,tak som zacala pracovat na dohodu a sucasne som bola na urade prace,ale podporu som nebrala..od 1.11.2014 som zamestnana normalne na zmluvu,popritom aj dohodu v inej praci..ak otehotniem a v roku 2015 pojdem na matersku,z coho sa mi bude vypocitavat? Zo sucastneho zamestnania ci este z minuleho? A taktiez,je dobre zamlcat tehotenstvo v skusobnej dobe? Aj ked je zmluva na dobu urcitu? Poradte,dakujeeem

majusqa77
4. dec 2014

@meelah bude sa ti pocitat z terajsieho zamestnania. ak pojdes v roku 2015 na matersku - tak z prijmu za rok 2014. taktiez - ak platis odvody z dohody, mala by si mat narok na matersku aj odtial. - a zamlcanie tehotenstva v skusobnej dobe ma aj svoje pre aj svoje proti.. ..na jednej strane ak neoznamis, nemusi ti povolit chodit na vysetrenia, niesi chranena pred prepustenim, na druhej strane ak oznamis, moze ta koli tomu prepustit...

meelah
4. dec 2014

Ja som sa minule na socialke pytala a tam mi pani povedala,ze ak v tomto zamestnani odrobim 2 mesiace tak sa mi bude materska ratat z tohto zamestnania...a ked za rok 2014 tak potom,co mi urobi ta PN dva mesiace,co bola?A ja som na dobu urcitu,som na zastup za tehotnu kolegynu,tak hadam by ma kvoli tomu neprepustila,ked jej mozem vlastne dotiahnut skolsky rok..ci co mi poradite? Ja by som asi aj tak pockala prve tri mesiace tehu,ved hocico moze sa stat,som poverciva 🙂

meelah
4. dec 2014

A vy pracujete na socialke,lebo vraj od januara zas maju byt nejake zmeny...a ja si z dohody neplatim nic,mozno moj zamestnavatel,ako to mam zistit?

liz_lemon
4. dec 2014

@meelah z vyplatnej pasky

meelah
4. dec 2014

OKI,dakujem 🙂 Citali ste aj ostatne moje spravy?

dena1973
4. dec 2014

@meelah Aby sa materské počítalo z terajšieho zamestnania je potrebné opracovať najmenej 90 kal. dní (bez PN, OČR...). Potom sa počíta z príjmu, ktorý dosiahneš a to od nástupu do PP do mesiaca, ktorý predchádza mesiacu pred nástupom na materské...
pozri: http://www.socpoist.sk/materske/1293s (kolónka výška dávky - materského od 1.1.2015 a tam nižšie je aj ROZHODUJÚCE OBDOBIE)...
Čo sa týka toho, či tehotenstvo oznámiť zamestnávateľovi, tak to je na tebe....ak máš na PZ na dobu určitú (dátum dokedy), tak ak si tehotná PP by ti nemali do tohto dátumu ukončiť....no predĺžiť PZ ti už nemusia...

Strana
z2