Ako sa vybavuje rodičovská dovolenka?

zuzanajamriskova
26. mar 2013

Maminy sice mám už druhé bábo ale nepamätám si čo všetko som vybavovala pri prvom ked mi končila materská a nastupovala som na rodičovskú. 22 apríla bude mať syn 6 mesiacov takže mi končí materská ..mám doma ten papier z úradu práce...žiadosť o rodičovský príspevok...ten vypíšem a odnesiem na úrad práce ale mám niečo riešiť aj so zamestnávateľom alebo sociálkou? a mám to vybavovať už teraz či stačí až po skončení 6 mesiaca? Ďakujem za vaše rady..

tinka9000
26. mar 2013

v deň, keď ti skončí materská, resp. nasledujúci, treba ísť najprv do sociálnej poisťovne, kde ti dajú potvrdenie o čerpaní materskej. Skôr je zbytočné ísť, lebo ti to potvrdenie nevydajú, resp. na úrade práce neuznajú. Zároveň ak si to ešte neurobila - treba sa nahlásiť na dôchodkové poistenie a vyplniť registračný list fyzickej osoby v sociálnej poisťovni. S týmto potvrdením zo sociálky o čerpaní materskej, vyplneným tlačivom žiadosť o rodičovský príspevok a rodným listom dieťaťa ideš na úrad práce. Z úradu práce ešte potrebuješ potvrdenie za zdravotnú poisťovňu, lebo už nemá zamestnávateľ povinnosť hlásiť ťa, ale niektorí to robia. Nie vždy to potvrdenie chcú vydať, budú tvrdiť, že to má urobiť zamestnávateľ, treba sa vyhádať, lebo už tú povinnosť zamestnávateľ nemá. Veľa trpezlivosti prajem🙂 A zamestnávateľovi je vhodné písomne oznámiť nástup na rodičovskú dovolenku a predpokladaný čas jej čerpania. Nie je to povinné, ale je to vhodné.

erika789
26. mar 2013

Pôjdeš na sociálku, kde ty dajú papier o presnom skončený mater. dovolenky. Ten potom aj s vyplnenou žiadostou odovzdáš na UPSVaR. Ak máš v pláne ostať doma na rod. dovolenke nezabudni to oznámiť zamestnávatelovi, čím skôr tym lepšie. Socialku a úPSVaR ty stačí začať riešiť ked malý dovrši 6 mesiac