icon

Ako sa vypočíta materská, keď robím vo firme ako SZČO a mám aj trvalý pracovný pomer?

12. aug 2022

A nielen materska ale aj tehotenske, dakujem 🙂 v tychto veciach vobec nie som zbehla 🤦‍♀️

lienka.7
12. aug 2022

Pokial splnas podmienky, ziadas z každého zvlast

lilinka88
12. aug 2022

Zo SZČO odvádzas do soc. poisťovne?

perdita11
12. aug 2022

Posledne 3 mesiace by si mala mat vysoke a poistena za poslednych 270 dni

lilinka88
12. aug 2022

@perdita11 tvoja odpoveď je nezmyselná

perdita11
12. aug 2022

@lilinka88 vzhladom na vyssie polozenu, ktoru si polozila ohladom szco, nema zmysel pisat blizsie

lilinka88
12. aug 2022

@perdita11 no veľmi rada sa nechám poučiť

lienka.7
12. aug 2022

@perdita11 nerata sa materska z roku predtým?
Ovšem ak pri TTP nechceš podvádzať a na 3 mesiace za zamestnať na novy PP.
SZCO ak platila odvody

perdita11
12. aug 2022

@lienka.7
1. prva vec - ci mas vobec narok zavisi od soc.poistenia za poslednych 270 dni:
“Aby ste mali nárok na materskú, musíte byť nemocensky poistení minimálne 270 kalendárnych dní za posledné dva roky. “

2. Vyska materskej sa urcuje “ Výška materskej dávky sa určí ako 75% z hrubého príjmu (výška materského 75 % denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného vymeriavacieho základu (PDVZ) za jeden kalendárny deň)) Max.materska je cca 1700€.

Ale normalne sa to robi, nie je to podvod, ak chcete zvysit materske:
“ Prezamestnajte sa u nového zamestnávateľa s vyšším hrubým príjmom na minimálne 90 kalendárnych dní pred nástupom na MD. Samozrejme, budete platiť vyššie odvody, avšak výška materskej dávky bude výrazne vyššia tiež.

Ak viete, že na materskú budete nastupovať budúci kalendárny rok, zvýšte si ešte v aktuálnom roku svoj príjem. Može to byť formou odmeny, zvýšenia hrubej mzdy, vyplatenie bonusu, prémií...”

A otazka ci SZCO plati odvody? Zdravotku musi a socialku pravdepodobne ak chce matersku plati tiez.

lilinka88
12. aug 2022

@perdita11 poistená má byť 270 dní za posledné dva roky,nie posledných 270 dní. To je veľký rozdiely.
To,že si myslí,že ak má živnosť, má nárok aj na materské,ani zďaleka nemusí znamenať,že si platí odvody. A po ďalšie, pri SZČO je rozhodujúce obdobie iné ako pri TPP. Rovnako jej môže,ale nemusí vzniknúť účasť na poistení. Aby si uplatnila materské zo súbehu, nestačí,aby mala 270 dní NP v posledných dvoch rokoch, podmienku musí spĺňať pre každú žiadosť o materské zvlášť.
No a to,že si si niečo prečítala od Mihala a podobných radiaciach ešte neznamená,že to nie je špekulatívne správanie a že to poisťovňa nerieši. Ale vidím,že si veľká odborníčka,lebo to takto tvrdí niekto na internete 👍🏻

lienka.7
12. aug 2022

@perdita11 dakujem.ale mne to vysvetľovať nemusis 😉
Co sa tyka tých 90 dni, to bolo myslene aby aj ženy mali narok na materske, pokial odrobia aspoň niečo. Až potom sa to zvrhlo na to, ze na 90 dni si dali max.zaklad aby sa takto dostali k niečomu na co by narok nikdy nemali/nemajú.
Zvyčajne potom aj samozrejme zamestnanie ukončia.
Ja som to písala tu už viac krát, ze na mieste SP by som týmto spekulantkam materske odobrala a spatne žiadala aj jeho vrátenie.
Inak nájdeš tu aj diskusie ze sa baby "stazuju" ze nevedia preco im SP robi problemy....