icon

Ako sa vypočítava výška mojej materskej?

inka95
10. okt 2025

Ahojte, chcela by som sa spýtať , ak je tu niektorá z Vás v tom trochu znalá.
V júly 2024 som prišla o prácu, zrušila sa prevádzka. Kedže sme s priateľom už vtedy chodili do centra a pokúšali sa o bábätko pomocou IVF, dala som sa na PN. IVF sa nám úspešne podarilo v januári 2025. Som na rizikovom, keďže mám zdravotné problémy. PN skončila v júly 2025 a prešla som na dávku v nezamestnanosti. Počas decembra až marca sme platili dobrovoľné poistenie aby mi vyšlo 270 dní poistenia za posledné 2 roky, tak nám to poradila pani na sociálnej poisťovni. A dnes (pondelok idem na sekciu) mi prišlo od soc. poisťovne schválenie materskej s denným vymeriavacím základom 17€.... Predtým som v práci zarábala cca 1800 v hrubom a dobrovoľné poistenie s vymeriavacím základom 1000€, ako z toho môže vyjsť 17 € na deň, to je podľa kalkulačky z približne 750€ hrubej mzdy ? Ani Ja, ani priateľ to absolútne nechápeme, vie mi to niektorá z Vás vysvetliť, pre pokoj v duši, keďže naozaj neviem kedy budem mať čas a silu to riešiť.
Predtým mi neschválili ani tehotenský a po asi 20 prepojeniach na rôzne oddelenia mi nevedeli povedať prečo a odporučili mi poslať odvolanie....

anonym_6d14fe
10. okt 2025

DNP si platila z aleho zakladu?

doplnene ano je to tvojim VZ pre DNP

inka95
autor
10. okt 2025

ako môžu 4 mesiace platenia DNP s vymeriavacím základom 1000€ takto pokaziť materskú ? to že som predtým zarábala skoro dva krát toľko akože nič neznamená ?

anonym_dd3c94
10. okt 2025

Nevieš gramatiku, tak sa necuduj že ti neschválili tehotenské..

anonym_bfd2dd
10. okt 2025
@inka95

ako môžu 4 mesiace platenia DNP s vymeriavacím základom 1000€ takto pokaziť materskú ? to že som predtým zarábala skoro dva krát toľko akože nič neznamená ?

@inka95 prepac mas deti aby si zarobila? alebo mas deti lebo si chcela? dalsia kalulatorka, mna IVF nezaujima. mala si normalne sa zamestnat. co mas stiahnute uzdy

zalka
10. okt 2025
@inka95

@inka95 áno môžu, keďže ti poistenie netrvalo 182 dní tak sa MD rátala z minimálneho VZ z Dnp. Ak by si ostala poistená viac ako 182 dní tak by ti v rátali MD z 1000e VZ z akého si si platila poistenie.

anonym_bfd2dd
10. okt 2025
@zalka

@inka95 áno môžu, keďže ti poistenie netrvalo 182 dní tak sa MD rátala z minimálneho VZ z Dnp. Ak by si ostala poistená viac ako 182 dní tak by ti v rátali MD z 1000e VZ z akého si si platila poistenie.

@zalka esteze toto osetrili ..vdaka vypoctom..

anonym_9b5049
10. okt 2025
@inka95

@inka95 bola si rok na PN, pracovny pomer ti skoncil, na tehotenske si nemala narok. Na materske tiez nie, lebo si neotehotnela v ochrannej lehote a preto ti vypocitavaju materske len z toho DPN, nie z platu, pretoze na to jednoducho narok nemas.

anonym_bfd2dd
10. okt 2025
@anonym_9b5049

@inka95 bola si rok na PN, pracovny pomer ti skoncil, na tehotenske si nemala narok. Na materske tiez nie, lebo si neotehotnela v ochrannej lehote a preto ti vypocitavaju materske len z toho DPN, nie z platu, pretoze na to jednoducho narok nemas.

@anonym_9b5049 fakt sa z deti stala zarobkova cinnost? neviem ....

anonym_9b5049
10. okt 2025
@anonym_bfd2dd

@anonym_9b5049 fakt sa z deti stala zarobkova cinnost? neviem ....

@anonym_bfd2dd no vidis... Rok PN? 🤷

anonym_2e0339
10. okt 2025

Aby sa do výpočtu materskej započítal príjem z bývalého zamestnania, musí nemocenské poistenie trvať nepretržite –či už ako zamestnanec, alebo cez dobrovoľné nemocenské poistenie. Ty si mala medzitým pauzu. Dobrovoľné poistenie vytvára nové poistenie a pre výpočet materskej sa berie iba toto nové obdobie.

inka95
autor
10. okt 2025

ale veď predtým som pracovala 6 rokov v kuse až do júla 2024, prácu v ktorej som pracovala jednoducho zrušili, podnik skončil. Neviem kde by ma zamestnali s tým že by som hneď potrebovala niekoľko krát mesačne odchádzať, tie čo podstupovali IVF vedia koľko času to zaberie...., keď podnik skončil už bol tento proces začatý...Viete normálne rodiny musia z niečoho aj vyžiť, platiť hypotéku, preto ma toto zaujíma. No, budeme sa musieť uskromniť...

kris_tin257
10. okt 2025
@inka95

ale veď predtým som pracovala 6 rokov v kuse až do júla 2024, prácu v ktorej som pracovala jednoducho zrušili, podnik skončil. Neviem kde by ma zamestnali s tým že by som hneď potrebovala niekoľko krát mesačne odchádzať, tie čo podstupovali IVF vedia koľko času to zaberie...., keď podnik skončil už bol tento proces začatý...Viete normálne rodiny musia z niečoho aj vyžiť, platiť hypotéku, preto ma toto zaujíma. No, budeme sa musieť uskromniť...

@inka95 to je jedno koľko si predtým pracovala a ako dlho, základ z ktorého sa rátala materská bolo to čo si si dobrovoľne platila ty, čiže tých 75% z cca 1000€ čo si si platila odvody a to sedí... Tak je nastavený zákon je to v poriadku

draik
10. okt 2025

@inka95
Je úplne irelevantné, akú ste mali predtým mzdu (aj keby to časovo vychádzalo), pretože ste uzatvorili DNP. Keďže však DNP netrvalo aspoň 26 týždňov, tak sa dávka nemocenského poistenia (aj materské) nepočíta z vymeriavacieho základu, z ktorého ste odvody platili, ale zo všeobecného minima (715 eur).

anonym_bfd2dd
10. okt 2025
@inka95

@inka95 kazda rodina sa uskromnuje.

anonym_bfd2dd
10. okt 2025
@inka95

@inka95 si sa jednoducho preratala. bud rada ze ste pocali a oblecko vies kupit aj lacnejsie , nepotrebujes 100 pero bavlnu..a ked budes mat MM tak usetris na umelaku. hlavne nech ste zdravi. nezatazuj sa kalkulaciou niekedy to nema vyznam aj ked chapem ze ste utratili mozno vacsie peniaze. ale zivot mame len jeden

lenkakoc444
10. okt 2025

@inka95 tebe by moxno ltt vysla materska z ochrannej lehoty, ale tym dobrovolnym platenim si to pokazila. Ta OL sa "prerusila". Ked nerozumies tomu vypoctu tak sa zastav v SP a vysvetlia, ale zda sa ze to maju spravne.

anonym_bfd2dd
10. okt 2025
@draik

@inka95
Je úplne irelevantné, akú ste mali predtým mzdu (aj keby to časovo vychádzalo), pretože ste uzatvorili DNP. Keďže však DNP netrvalo aspoň 26 týždňov, tak sa dávka nemocenského poistenia (aj materské) nepočíta z vymeriavacieho základu, z ktorého ste odvody platili, ale zo všeobecného minima (715 eur).

@draik zial ludia sa vela krat prerataju. chapem ze ivf neni lacne ale...