icon

Ako sa vyráta materské z dohody a TPP?

Včera o 20:16

Ahojte. Mam uz dva roky dohodu a k tomu som od 8/2025 nastupila na TPP. Na konci januara nastupujem na matersku. Z coho sa mi bude ratat? Dakujem

lenkakoc444
Včera o 20:28

@anonym_autor z dohody

mimicka2013
Včera o 20:32
@lenkakoc444

@anonym_autor z dohody

@lenkakoc444 podla mna nemas pravdu. TPP jej trva viac ako 90 dni takze jej rozhodujucim odobim bude od zaciatku TPP do posledneho dna mesiaca pred nastupom, takze do konca decembra

lenkakoc444
Včera o 20:38
@mimicka2013

@lenkakoc444 podla mna nemas pravdu. TPP jej trva viac ako 90 dni takze jej rozhodujucim odobim bude od zaciatku TPP do posledneho dna mesiaca pred nastupom, takze do konca decembra

@mimicka2013 nebude lebo dohoda jej bezi cize potrebujec270 dni aj z druheho zamestnania.

anonym_682006
Včera o 20:47
@lenkakoc444

@mimicka2013 nebude lebo dohoda jej bezi cize potrebujec270 dni aj z druheho zamestnania.

@lenkakoc444 mamicky si to vzdy tak same komplikuju,a zbytocne potom kalkuluju a su z toho hotove ked im to nevyjde.
Ved ked planujem deti,tak viem,ze na matersku musi byt od pracovane 270dni,a ked ich viac tak sa hlavne snazim mat tpp hned od zaciatku,potom retazovy porod opet materska z toho isteho zamestnania a ked uz sa tam neplanujem vratit,deti uz neplanujem tak hladam inu pracu.
Ci dnes sa uz ozaj deti neplanuju,a len same ,,,nehody,,,.

autor
Včera o 21:12

Dakujem za rady. No nie som ovela mudrejsia :(

mimicka2013
Včera o 21:43
@lenkakoc444

@lenkakoc444 nechcem sa hadat ale stale si myslim ze co tvrdis nie je pravda. Ona nechce subeh poisteni, na subeh z 2 poisteni by potrebovala aby aj z tpp trvalo poistenie 270 dni.
Tu je podobny priklad (nie presny) ale nikde sa tam nepise ze dohoda musi byt ukoncena https://www.facebook.com/share/1CoARzvcph/
Kazdopadne autorka odporucam ti napisat do poradne tu na MK a poradia ti presnejsie ako nase dohady. A ak mozes potom napis prosim tu co ti poradili celkom ma to zaujima 🙂

anonym_7c0086
Včera o 21:58

Ráta sa to tak, že ti plat (cez odvody) spriemerujú za posledné 2r a z toho ti budú platiť potom materské - takže aj dohodu aj tpp.

petamich
Včera o 22:34
@mimicka2013

@lenkakoc444 nechcem sa hadat ale stale si myslim ze co tvrdis nie je pravda. Ona nechce subeh poisteni, na subeh z 2 poisteni by potrebovala aby aj z tpp trvalo poistenie 270 dni.
Tu je podobny priklad (nie presny) ale nikde sa tam nepise ze dohoda musi byt ukoncena https://www.facebook.com/share/1CoARzvcph/
Kazdopadne autorka odporucam ti napisat do poradne tu na MK a poradia ti presnejsie ako nase dohady. A ak mozes potom napis prosim tu co ti poradili celkom ma to zaujima 🙂

@mimicka2013 aby sa jej to vypocitalo z noveho pracovneho pomeru, musela by povodny (dohodu) ukoncit, dohoda stale trva, takze z dohody

petamich
Včera o 22:36
@anonym_7c0086

Ráta sa to tak, že ti plat (cez odvody) spriemerujú za posledné 2r a z toho ti budú platiť potom materské - takže aj dohodu aj tpp.

@anonym_7c0086 rozhodujuce obdobie byva spravidla predchadzajuci kalendarny rok a potom je tam x vynimiek

Nikdy to ale nie je priemer poslednych dvoch rokov ako si napisala a zaroven na to, aby sa jej to pocitalo z oboch a vymeriavacie zaklady sa spocitsli, musela by aj z noveho mat 270 dni ZP co nestiha

petamich
Včera o 22:38
@anonym_7c0086

@anonym_7c0086 doplnim este, ze v priklade, ktory si pouzila je jasne uvedene, ze pracovny pomer A, B je uz ukonceny (je tam trval do) a pracovny pomer C trva a trva min. 90 dni

lilinka88
Dnes o 06:34
@petamich

@anonym_7c0086 doplnim este, ze v priklade, ktory si pouzila je jasne uvedene, ze pracovny pomer A, B je uz ukonceny (je tam trval do) a pracovny pomer C trva a trva min. 90 dni

@petamich žena nemusí mať ukončenú dohodu, aby sa jej dní prepočítali k TPP

lilinka88
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
Dnes o 06:44

V prvom rade by si mala upresniť z čoho si budeš nárok uplatňovať a či z dohody máš každý mesiac príjem.
Ale v samotnej podstate môžeš žiadať z oboch (tie, ktoré má chcete teraz ukameňovať, že nemôže, lebo nemá 270 dní, ani na to nebudem reagovať, lebo uplatniť si môže, záleží len na dohode, či má pravidelný alebo nepravidelný príjem a nie, nemusí ani dohodu ukončiť)

autor
Dnes o 07:10
@lilinka88

V prvom rade by si mala upresniť z čoho si budeš nárok uplatňovať a či z dohody máš každý mesiac príjem.
Ale v samotnej podstate môžeš žiadať z oboch (tie, ktoré má chcete teraz ukameňovať, že nemôže, lebo nemá 270 dní, ani na to nebudem reagovať, lebo uplatniť si môže, záleží len na dohode, či má pravidelný alebo nepravidelný príjem a nie, nemusí ani dohodu ukončiť)

@lilinka88 chcela by som si uplatnit z tpp. Z dohody nie, nakolko tam pracujem len obcas a mam ta malicko penazi mesacne. Z tpp mam lepsiu vyplatu. Ak by som teraz ukoncila tu dohodu, pomoze mi to aby mi to ratali z tpp? Bojim sa aby mi to neratali z tej dohody. Volala som aj na socialnu alebo neboli tam ochotny

lilinka88
Dnes o 10:31
@anonym_autor

@lilinka88 chcela by som si uplatnit z tpp. Z dohody nie, nakolko tam pracujem len obcas a mam ta malicko penazi mesacne. Z tpp mam lepsiu vyplatu. Ak by som teraz ukoncila tu dohodu, pomoze mi to aby mi to ratali z tpp? Bojim sa aby mi to neratali z tej dohody. Volala som aj na socialnu alebo neboli tam ochotny

@anonym_autor ak chceš len z TPP, tak požiadaš z toho, na žiadosti na zadnej strane zaškrtneš,že z iného nemocenského poistenia si nárok neuplatňuješ a rátať sa ti bude z vymeriavacích základov z TPP (ak si tam odpracovala aspoň 3 mesiace bez PN, očr) z obdobia 8-12/2025. Dohodu môžeš, ale nemusíš pred nástupom na materskú ukončiť. Dni nemocenského poistenia z dohody sa ti pripočítajú k TPP, čiže podmienku 270 dní NP splnenú budeš mať