icon

Ako sa žiada o predĺženie rodičovskej dovolenky?

sona110
11. jan 2012

Dobry deň,nevie mi niekto poradiť.Moj syn bude mať 1.mája tri ročky,a ja by som mala nastúpiť do zamestnania.Máme ešte aj staršieho syna 8-ročného,no a nevieme ich s manželom kde dať cez prázdniny.Uvažujeme o tom ,že si predľžim rodičovsku dovolenku do septembra,vtedy mi malí nastupy do materskej školky.Chcem sa spytať,či k tomuto potrebujem napísať nejakú žiadosť zamestnávateľovi,že si ju chcem predľžiť???Prosím ak niekto sa v tom vyzná,poraďte mi.Vopred ďakujem.

maros121
17. feb 2013

tim viacej nalezov mas tim lepsie pre teba najlepsie aj zos psichologa aj z psichiatrije aj neurologia

zdenca430
28. mar 2013

@laurika173 no moj zamestnavatel mi podržimiesto do septembra len musim si skusiť vybavit predlženie zo zdravotnych problemov , tak uvidim asi za 2-3týžden to podama potom budem už len čakat.

laurika173
28. mar 2013

@zdenca430 jej aj som zabudla.. no ja som dopadla tak, ze budem 3 mesiace na neplatenom volne... ale aspon mam istu robotu do buducna

jamira
11. máj 2013

@laurika173 Prosím ťa, ako si si vybavila to neplatené voľno? Kde všade a čo si musela nahlásiť? Koľko vopred sa to vybavuje? Lebo ja budem mať asi podobnú situáciu.. ďakujem ti

laurika173
12. máj 2013

@jamira No v prvom rade treba ist za zamestnevatelom a dohodnut sa snim, lebo on s tym moze a nemusi suhlasit... ak by suhlasil, treba to dat pisomne a potom na zdravotnu to nahlasit.. to by malo byt vsetko 🙂

nika80
8. jún 2013

Ahojte, chcem sa spýtať, aké papiere by som mala dostať na UPSVaR, keď chcem žiadať o predĺženie RD? Lebo keď si čítam čo všetko tam treba dokladovať, tak ja som dostala len jeden dvojhárok. Pracovníčka na úrade mi povedala, že k tejto žiadosti mám doložiť záznamy z karty nie staršie ako 6 mesiacov.

stanicca
29. júl 2013

Prosím Vás nevedel by mi niekto poradiť - súrne potrebujem radu a nemám sa na koho obrátiť. Moja dcérka ide mať v auguste 3 rôčky na RD je s ňou priateľ pretože ja poberám podporu v nezamestnanosti, tak som musela prepísať RD na priateľa. Moja mála je však stále chorá a tak vybavujem papiere na predĺženie RD do 6 rokov, ale chcela by som aby to bolo napísané na mňa nie na priateľa. Nevedel by mi niekto z vás poradiť čo mám s tým robiť?

12321
8. aug 2013

@adulka5310 da sa to predlzit na 5 rocnu platenu ak dieta ma zdravotne problemy len kazdy pol rok musite predkladat zaznam o stave dietata .....ja som musela ist na UP aby sme mohli dostat aspon zivotne minimum ale vy sa popytajte na urade oni vam poradia ale este predtym ako vcam bude koncit materska

jana86
7. jan 2014

ahojte, viete mi poradit? moja mala bude mat v septembri 3 rocky. aj by som ju dala do skolky a nastupila do prace,ale tam kde som robila sa robi na 3 smeny, manzel pracuje v zahranici.keby som robila od 6, nemal by mi ju kto odviest do skolky, keby som mala poobednu nemala by s kym byt do 22 a to nehovorim o nocnej..moze poziadat o predlzenu rd aby som s nou bola doma? ak ano mam ist za zamestnavatelom ci kam? ci co mam robit? moze mi dat zamestnavatel aj vypoved? dakujem za kazdu radu

lalinko2010
7. jan 2014

@jana86 ahoj, na základe čoho chceš požiadať o predĺženie RD? na základe zdravotného stavu dcérky? ak hej, tak treba začať behať po lekároch a podobne, lebo ak len na základe tvojho zamestnania, tak myslím že asi nie, ale môžeš byť na predĺženej RD ale dobrovoľne, že sa nahlásiš do ZP, ale nebudeš dostávať rodičovský príspevok.

zuzkagu
7. jan 2014

@jana86 takže, najprv sa dohodni so zamestnávatelom, že či ti dá vypoved on alebo ty, ak toto budeš mat tak potom zájdi na zdravotnu a socialnu poisťovnu kde vyplníš tlačivo že sa staraš o dieta do veku 6 rokov, ale nebudeš dostavať žiadne peniaze, a dieta ti môže na 4 hodinky navštevovať škôlku ty môžeš max. pracovat na dohodu .

mirkace
15. jan 2014

@alexandraluja ja tiez nechapem, ze ti im to tak dlho trvalo, ked maju na to 30 dni a nie 60??? si ma teda nepotesila. ja si to podavam teraz, maly ma 3 roky 22.2. a od 24. by som mala ist do roboty, ale chcem si predlzit, tak dufam, ze to dovtedy pride. lebo netusim, co mam inak robit, ak by mi to neprislo. nechcem nastupit, lebo viem, ze ma prepusti, tak musim pockat na noveho sefa

babika131
15. jan 2014

No aj ja mám baby na vás otázočku tiež,než sa tam vyberiem. Viete mi poradiť,keď chcem žiadať o predĺženie rodičáku na základe zdravotného stavu krpca,ale zároveň budem mať v máji druhého syna,dajú mi to aj vtedy,ak vlastne ostávam na druhej materskej? Dúfam,že hej.

cuki
8. feb 2014

Neviete niekto, ako je to s predlzenou rodicovskou a moznostou mat aktivnu zivnost?

maznacik007
9. feb 2014

@babika131 to ti samozrejme nedaju ..nemozes poberat oboje a neda sa to ani prepisat na manzela tomto pripade ... zbytocne to budes podavat ... normalne ostanes na RD s mladsim synom ...v podstate je to tak ako ked s na RD s dvom detmi do troch rokov ... narok na RP je len jeden ...

@cuki pokial myslis platenu predlzenu RD zo zdravotnych dovodov tak tam neni problem ani s PP ani so zivnostou ...

cuki
9. feb 2014

@maznacik007 myslim neplatenu predlzenu, ako to je?

evita68
9. feb 2014

@cuki si zamestnaná?

bambinkaa
9. feb 2014

@cuki presne to aj mna zaujima. Ci sa neplatia odvody zo zivnosti len ked sa pracuje PP? alebo aj na MD a RD je to bezplatne? A co v pripade predlzenej neplatenej MD?

cuki
9. feb 2014

@evita68 nie som, mam aktivnu zivnost od juna 2013, synator ma 3,5 roka. Nedostala som statnu skolku, tak chodi na pol dna do sukromnej. Momentalne platim len zdravotnej poistovni z minima, ale zaujima ma, ci, keby som akoze mala predlzenu rodicovsku (neplatenu, teda nie zo zdrav. dovodov), ci by mi stat platil aj do zdravotnej poistovne. Teraz na mna platia dochodkove, to je asi vsetko. Snazim sa optimalizovat, kedze sukromna skolka zozerie pol prijmu...

evita68
9. feb 2014

@cuki keď nie si zamestnaná, nie si na rodičovskej dovolenke.. na nej je len zamestnanec, pretože RD je vlastne dovolenka, zvaná rodičovská..
ty si osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku dieťaťa.. keďže nepoberáš rodičovský príspevok a si szčo, zdravotné odvody si musíš platiť sama... keď budeš povinná platiť odvody do SP ako szčo, /napr. za rok 2013,keď je príjem viac, ako 4830 eur/, budeš sa musieť aj v SP odhlásiť ako osoba, star. sa o dieťa do 6 rokov a prihlásiť sa ako szčo..

cuki
9. feb 2014

@evita68 Aha, vdaka za osvetlenie

bambinkaa
10. feb 2014

@evita68 ahoj Evita mozem sa opytat ak som na RD, tak neplatim odvody za zivnost? ani zdravotku? vsetko mi plati zamestnavatel? cize mam zivnost uplne zadarmo? a ak riadne pracujem PP tak tiez?

evita68
10. feb 2014

@bambinkaa no zamestnávateľ, ak si na rodičovskej dovolenke, ti veru neplatí žiadne odvody, platí ich štát..
ty pri založení živnosti nebudeš platiť žiadne odvody do SP, ale ak prekročíš príjem /za rok 2013 to bola čiastka 4830/, tak sa staneš od 1.7.2015 povinnou platiť min. odvody.. a ani preddavky nemusíš platiť do ZP.. tie sa ti zúčtujú pri ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia, ak prekročíš určitú sumu /neviem presne, okolo 3000 eur/, potom doplatíš odvody zo sumy, o ktorú prekročíš tento limit..

bambinkaa
11. feb 2014

@evita68 tak sa mi oplati uz pockat kym nastupim do prace? ci aj vtedy je to to iste? ja s tou zivnostou zarobim v buducnosti mozno 500E rocne, mozno ani tolko nie, neviem vobec ako to pojde, ale pri PP budem stihat malo.

evita68
11. feb 2014

@bambinkaa prečo ked nastúpiš do práce?? veď som ti písala, že nebudeš platiť odvody.. a pri takom príjme už vôbec

bambinkaa
11. feb 2014

@evita68 ahaaa, a ten prijem sa zratava s prijimom z PP, alebo cisto iba prijem zo zivnosti? v PP zarobim rocne priblizne 5000E. A prosim Ta kolko su preddavky do ZP? to je tych 50E mesacne?
Ide o to, ze sa velmi tazko vyznam v tychto ekonomickych veciach (ako si aj hore pisala a nevedela som sa z toho vysomarit) a zda sa mi to jednoduchsie pri PP robit zivnost a neplatit nic, ze tym padom tu ekonomicku stranku toho celeho nemusim riesit

evita68
11. feb 2014

@bambinkaa iba príjem zo živnosti..
ostatné som ti hore napísala

beruskavt
12. feb 2014

ahojte prosim vas vie mi niekto poradit dcera ma 3 roky som zamestnana a chcem s nou zostat doma na neplatenej rodicovskej. ked mi zamestnavatel neschvali ziadost tak musim dat vypoved ja alebo ak sa nedohodneme tak oni mne.

monika130
26. apr 2014

@beruskavt práve som si čítala článok a bolo tam napísané, že ak sa nedohodnete inak, tak ti môže dať výpoveď aj on... už si mu posielala žiadosť? máš, prosím ťa, nejaký vzor? Alebo si napísala len klasickú žiadosť? Ďakujem za info 🙂

beruskavt
27. apr 2014

vypoved som dala ja este 17.3 dohodou.....