icon

Ako si poradiť po skončení rodičovského príspevku?

karmenka123
20. dec 2023

Žienky zdravím. Potrebujem sa nieco opýtať.
8.12. Malí dovŕšil 3 roky, v piatok sa chystám vybavovať papiere.
Ale problém je taky že neviem kde začať. Kde mam vlastne isť.
A kam všade treba ist. Nikdy som taketo veci este neriešila. Kedze mam prvé dieťa. Zamestnana som nebola, čiže som bola na ur.práce. napíšte mi ze kde vsade treba ist. A čo tam riešiť. Dakujem žienky.

veronikaszabova
21. dec 2023

@karmenka123 trocha neskoro si sa spamatala, nie?

1. Ak nemas PP, ktory trva, smer Upsvar a evidovat sa ako nezamestna.
2. Pripadne ako samoplatca - odvody si platis sama
3. Osoba starajuca sa o dieta do 6r - stat za teba plati zdr.poistenie. Dieta moze byt v skolke iba 4h.

Odkedy dieta dovrsilo 3r si musis doplatit zdr.p - nikto ho uz za teba neplati.

riyadh
21. dec 2023

@karmenka123 a Co tak do prace ist.. Ci zas budeme zivit socky

1sally12
21. dec 2023

Kks že "napíšte mi kde všade treba ísť" 🤦‍♀️ skúsila si si to zistiť aj sama či rovno si založila tému?

sisa_s
21. dec 2023

Den pred sviatkami si sa zobudila a ides na urady vybavovat??

pbra40
21. dec 2023

Tak ako napisala veronikaszabova
Plus este na Upsvar dokument, kde sa dieta nachadza po dovrseni 3 rokov (ci je v skolke, domacej starostlivosti matky resp ho strazi ina osoba.

bimbambim
21. dec 2023

Dosť neskôr si sa soametalay.Mala si desať dní na to ,aby si sa zaevidovala na úrad práce . Či tá ešte zoberú ťažko povedať presvihla si termín.treba ti doklad o ukončený školy najvyššie vzdelanie.neviem čo to ešte existuje,aké nahlásiť sa v zdravotnej ako dieťa starajúca sa o dieťa do 6 rokov nebudeš dostávať nič len budú platiť zdravotnú za teba.a začať hľadať prácu škôlky si mala riešiť keď sa podávali prihlášky.pochybujem že to ho teraz niekde zoberú.a takéto veci sa riešia aspoň mesiac dopredu a nie po.

anikka
21. dec 2023

Na UPSVar ťa samozrejme zaevidujú, len si budeš musieť doplatiť pár dní zdravotné poistenie, pretože od 8.12. už uplynulo viac ako 10 dní.

hipuska
21. dec 2023

@bimbambim prečo by ju nemali zaevidovat na úrade práce? Co píšeš hlúposti? Tak si zdravotnú doplati, no a?

nevenka
21. dec 2023

Baby a nezhukajte aj mna, ale prosim poradte 🙏.
Mne syn dovrsil 3 roky 16.12., je so mnou doma, nechodi este do skolky, ja mam ale mladsie dieta, bude mat v januari rok a chcem prejst na rodicovsky na nu. Tak mi povedali, ze staci podat ziadost o rodicak v januari. Ale teraz uvazujem o tej zdravotke, ze co tieto dni do konca roka, presne do 1.1., pripadne socialna poistovna.
Ja som este v limite, ale mohla som podat ziadost o rodicak teraz vlastne a mala by som to vykryte, tak ja budem bezat asi este zajtra na urad 😳.

veronikaszabova
21. dec 2023

@bimbambim evidencia na UPSVAR nie je povinna. Ona sa kludne moze ist zaevidovat aj o mesiac. A ziadne, ze "ci ta este zoberu"...

alenah31
21. dec 2023

@nevenka ty buď v kľude - si iný prípad🙂 Tebe skončil nárok na RP pre staršie dieťa, ale nie RD nakoľko máš mladšie. V januári ti príde RP ešte za staršie - vypláca sa spätne takže to bude RP za 12/2023 a zároveň si v januári podáš žiadosť o RP na mladšie. V žiadosti sa vypisujú údaje o dieťati - nakoľko má menej ako tri roky - automaticky budeš naďalej poistencom štátu. Len podaj na ÚPSVaR to prehlásenie kde sa tvoje staršie dieťa po dovŕšení troch rokov nachádza - inak ti pozastavia PnD.
@karmenka123 a ty si vyber z toho čo napísala @veronikaszabova no a nakoľko si sa nebola zaevidovať na ÚP do 10 dní od skončenia RD ani si nenastúpila do práce - aby si si nemusela spätne platiť zdravotné poistenie - zaeviduj sa z týchto možností vo svojej zdravotnej poisťovni od 9.12.2023 ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - len v takom prípade za teba doplatí štát zdr. poistenie aj spätne. Môžeš ísť aj na ÚP a evidovať sa - lenže medziobdobie od 9.12.2023 do reálnej evidencie na ÚP si zdr. poistenie doplatíš sama. A to, že si treba hľadať aktívne prácu ti snáď ani nemusím písať.

ibrunova
21. dec 2023

A dieťa ide do škôlky, či bude doma? Chceš isť na úrad práce alebo na neplatený rodičák?

jaskolka
21. dec 2023

@nevenka nemusíš bežať nikam😊, ty si krytá stále. RP sa vypláca spätne, čiže ty v januári dostaneš ešte na staršie dieťa a potom po dáš žiadosť na RP na to mladšie. Všetko pokračuje ako doteraz,ty nič nikam nedoplacas
Akurát na tu žiadosť sa napíše, ze staršie dieťa navštevuje MS, alebo je možné že sa ti ozve pracovník z Upsvar a príde osobne s tebou spísať taky papier, ze dieťa navštevuje predškolské zariadenie a kde. U mňa bol tak v novembri (syn mal 3 roky v októbri). Bola som prekvapena z toho, ale on mi vysvetlil, ze proste oni tak zvyknú chodiť aj osobne. No ziadost o RP aj tak samozrejme podávas.

ivik1990
21. dec 2023

Aj ked ti maly dovrsil 3 roky 8.12.2023, zdravotne poistenie ti plati az do 31.12.2023 štát. Nie je to tak, ze dnom 3 narodenin…potom by museli kratit aj vysku rodicovskeho (len za tycho 8 dni) ale nekrati sa nic, vyplaca sa plna výska RP a preto aj poistenie mas az do konca decembra. Potom musis riesit co dalej…pekne ti to zhrnula @veronikaszabova

jaroe
21. dec 2023

@ivik1990 zdravotné poistenie platí štát do posledného dňa RD. To, že sa alikvotme nekrati štátna sociálna dávka s tým vôbec nesúvisí.

ivik1990
21. dec 2023

@jaroe pracujem v zdravotnej poistovni takze je to na 100 % tak ako som pisala vyssie.

karmenka123
autor
21. dec 2023

@anikka Ale ja mam na papieri do 31.12.2023

karmenka123
autor
21. dec 2023

@ivik1990 ďakujem.

karmenka123
autor
21. dec 2023

@ivik1990 ano dnes som sa informovala plati mi do 31.12.2023

maryetta
21. dec 2023

Riesila som v oktobri.
Dieta do skolky nevzali tak sme boli na upsvar nahlasit ze dieta nie je v skolke-to tusim treba hlasit do 7dni od narodenin.
Tam mi pani poradila ze mam ist na zdravotku sa hlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Uz je december a stale to nie je doriesene. Telefonický som sa tam nevedela dovolat. Do toho korona 🙈
Dnes tam bol muz dala mu dalsi papier-pytam sa preco mi ho teda nedala minule?
Hovorila ze zdravotka bude za mna platit… ze vraj aj spatne. Tak som zvedava. Teraz mi tam “visi” cely november tak som zvedava co mi povie zajtra 🙈