Ako si vybaviť rodinné prídavky zo Švajčiarska?
Prosím Vás pekne, ako si môžme vybaviť rodinné pridavky zo Švajčiarska na moje dieťa, ktorého manžel nie je otcom, ale žijeme v spolocnej domácnosti? Vo Švajčiarsku pracuje cca 5 rokov, nevedeli sme o tejto možnosti. Bola by som neskutočne vďačná za nasmerovanie, manžel zisťoval vo firme,kde pracuje, ale vraj si to ma riešiť po vlastnej osi. Ďakujem moc.
@tundra ty si zlata,ďakujem veľmi pekne za komentár. Ja so na md na sk s druhým dieťaťom, trvalý pobyt majú spoločný manžel s mojim prvým synom, žijeme spolu na sk. Manžel je v tomto strašný 🤦♀️nevie nič zistiť. Stále nemá čas, musím to vziať do svojich rúk a snáď sa to rozbehne. Nevieš mu prosím napísať čo konkrétne treba? Až mu to dám a on to odovzdá, zamestnávateľovi? Ďakujem pekne ♥️
Som chlap😉.Napis mi, v ktorom kantone pracuje.
@tundra 😂😂😂😂😂okej, prepáč. Idem zistiť. Žije v Zurichu, avšak sa mi vidí, že firma ma inde sídlo
@tundra Luzern alebo Zurich,musí pozrieť zmluvu. Predtým však mal iného zamestnávateľa v inom kantone.
Urcite potrebujes prelozit do nemciny:
- rodne listy deti
-sobasny list
-formular E411 potvrdeny od slovenskej socialky
Tu je link pre kanton Zurich
https://www.zh.ch/de/bildung/informationen-fuer...
@tundra preložiť, alebo aj úradné potvrdiť notárom? Toto nevieš prosím ťa? Ďakujem
Kanton Zurich vyzaduje overenie notarom.Ja som nepotreboval,vsetko som prekladal sam a stacilo im to.Tak,ale Zurich🙈.Este pockaj,kym budes vediet,kde pracuje.
@tundra ďakujem ti veľmi pekne za rady. Veľmi si mi pomohol. 🙏
Keby nieco,napis ss.
@tundra dakujem 🙏
Dobrý deň prosím zdaňujú sa rodinné prídavky vo Švajčiarsku? Ex nám vyplatil o cca 2400€ menej vraj je tam okolo 21% daň na rodinné prídavky. Prišiel nám doplatok za 2 roky na 2 deti teda vyššia suma. Vybavovala nám to pani na UPSVaR nakolko otec pozabudol ze nema iba najmladsie dieta s inou zenou ale aj 2 starsie tzp😏 a pani na urade sa s tymto este nestretla nikto a jej zatial nepýtal na daň z rodinných prídavkov. Ďakujem
@patricia2120 áno, zdanuju sa.
A v takejto vyske 21% ? Alebo 21% je celkova dan z prijmu? Ako vedel ze cca 2400€ je dan za dane pridavky ?
@patricia2120 pretože to sa automaticky daní nad vyššiu sumu ( presnú neviem), preto je lepšie vyplácať mesačne / ak ročne, alebo spätne,je vysoká daň
@patricia2120 ako dlho ste čakali do doplatenie?
Cca 3 -4 mesiace
@patricia2120 ja som ti už písala inej téme, od čoho všetkého to záleží. A najpodstatnejšia o akú sumu sa jedná, o koľko sa mu navýšil v danom mesiaci plat atd
@sense lenze potom to nie je dan 2400€ len za peniaze pre moje deti ale celkova
@patricia2120 prídavky mu vyplatil zamestnávateľ spolu s výplatou alebo zvlášť? Alebo mu ich doplatil úrad. To sú podstatne info rovnako ako na koľko detí a za aké obdobie
@patricia2120 pretože ak to boli prídavky za pol roka na jedno dieťa tak nie taká daň nebola . Ak to bola daň za prídavky pre 3 za spätné obdobie 3 roky tak tam to bude iné.rovnsko ak mu to vyplatil zamestnávateľ naraz záleží tiež o akú sumu a do ktorej tarify spadá
Aj keď tých 2400 je trochu prehnaná suma, ale všetko záleží už od hore spomenuteho
@sense bolo to spatne za 2 roky na 2 deti suma mala byt cez 11tisic ale vraj 2400€ cca bola dan. Netusim kto mu to vyplatil. Vo vyplatnej paske ma napisanu presnu sumu ktoru detom stat vyplatil? Ci to mozem ziadat od neho ako doklad
Mohol sa dostat do vyssej danovej triedy a dane isli hore.Hruby nastrel kolko plati dane sa da spravit cez comparis,ale je to fakt len hruby odhad.
https://www.comparis.ch/steuern/steuervergleich...
@tundra ked idu peniaze do vyplatnej pasky ma v tabulke kinderzulagen uvedenu sumu ktoru naozaj stat detom vyplatil? Tak mi to povedali na urade. Poziadala som ho aby mi to preposlal aby som si bola ista ci ma neoklamal a samozrejme to riesim aj cez urad
@tundra ja o nom neviem ziadne info takze neviem aky ma prijem kde pracuje atd. Len si myslim ze nemoze 2400€ odratat celkovu dan za to ze ma vysoky prijem a zoberie ich deckam z pridavkov
@patricia2120 tak 11k ho mohlo katapultovat do vyssej danovej triedy...Ja som raz dostal vyplatenu dovolenku+nadcasy a tiez som platil o cca.3000fr vyssiu dan.
@patricia2120 pozri neviem aký ste Kanton a podľa ktorej tarify je zdaňovany ale pri sume 11tis to môže byť kľudne 10-15%dan, čisto len pridavky
@patricia2120 tak, to uz je o charaktere cloveka.
@patricia2120 a len čisto príklad Kanton FR. Tarifa A, pri sume 11000 je daň 17%
@sense hej lenze mi pride dovne ze detom zoberie 2400€ lebo dan aj to je otazne ci v takej vyske vobec bola. Da sa to pozriet v jeho vyolatnej paske ?

Ty pracujes,alebo si doma?Pokial pracujes mate narok na tzv.diferenz.budu vam doplacat do vysky svajc.pridavkov.Ak nepracujes,mate narok na celu vysku pridavkov tu v ch.Bude to trosku zlozitejsie,kedze to nie je otec dietata.Budete musiet vydokladovat,ze zijete v spolocnej domacnosti.Kazdy kanton,ma inu vysku pridavkov.
Peniaze posiela Ausgleichkasse prostrednictvom zamestnavatela.Inac,celkom divne,ze zamestnavatel,dava ruky prec.Mne prisiel prave v piatok email z uctarne,kvôli pridavkom,musim dorucit potvrdenie o navsteve skoly.
Drzim palce.