icon

Ako si vybaviť rodinné prídavky zo Švajčiarska?

23. jún 2024

Prosím Vás pekne, ako si môžme vybaviť rodinné pridavky zo Švajčiarska na moje dieťa, ktorého manžel nie je otcom, ale žijeme v spolocnej domácnosti? Vo Švajčiarsku pracuje cca 5 rokov, nevedeli sme o tejto možnosti. Bola by som neskutočne vďačná za nasmerovanie, manžel zisťoval vo firme,kde pracuje, ale vraj si to ma riešiť po vlastnej osi. Ďakujem moc.

Strana
z2
tundra
13. jan 2025

@patricia2120 Ak mu mesacne zamestnavatel strha dan,tak je to na paske vycislene.Ak ma povolenie C,dan sa plati rocne.Jeho prijem bol za dany mesiac cca.17-18k (ak nerobi niekde pomocnika za 4k fr.mesacne),to znamena,ze mu kludne mohli 2400fr strhnut.

patricia2120
13. jan 2025

@tundra tak ale to kolko zaraba nema s penoazmi pre deti nic spolocne kedze on ma druhu rodinu mal si to zabezpecit inak alebo neukracovat deti o peniaze. Neviem ci mi rozumiete ako to myslim. Nemoze predsa povedat ze napr on mal prijem 5000€ k tomu 11tisic pridavky a jemu strhnu celkovu dan a nejak vypocital kolko je dan z tych pridavkov . Poziadala som ho o doklad tak by to bolo najistejsie ako to naozaj je

tundra
13. jan 2025

@patricia2120 ja sa ho nezastavam,snazim sa vysvetlit,preco poslal menej o 2400fr.To,ze pridavky sa zdanuju je fakt,zvysenou danou zase ukrati aktualnu rodinu.Ked nebude suhlasit s doplatenim,tak navhni rozdelit dan 50:50.Cize,nech ti doplati 1200fr.To by mohlo byt riesenie,aby boli spokojne obidve strany.

sense
13. jan 2025

@patricia2120 áno, tam by mal mať napísané podľa akej tarify je zdaňovany aj adresu
A že zoberie deťom daň je otázka charakteru. Žiaľ zákon vo Švajčiarsku je aký je s prídavky podliehajú dani.
A ak by mal napr príjem 5tis brutto z tej by mal dane cca 400 CHF, ale keď mu k tomu prirstaju doplatok prídavkov 11000 tie už môže mať daň aj 3000

sense
13. jan 2025

A píšeš že má aj novu rodinu, má aj iné deti okrem tvojich? Lebo to sa tiež berie do úvahy rovnako ako aj to či je opäť ženatý...podľa toho všetkého závisí akú má tarifu. A aj to či platí cirkevnú daň alebo nie.
Ako keby je môj ex taký chuj tak sa s ním nenatahujem a skús sa dohodnúť na polovici daní. Ale teda mne by to za tie nervy nestalo.

patricia2120
13. jan 2025

@sense ano ma dalsie mladsie dieta ale ci je zenaty netusim a ani v akom kantone tobi len to ze robi na lodi takze prijem ma velmi pekny

sense
13. jan 2025

@patricia2120 no lebo to je pre dané podstatná informácia keďže iné percento majú slobodni, iné zosobášení kde pracuje len jeden ,iné zosobášení kde pracujú obaja,iné ak platia aj daň cirkvi,iné podľa počtu zverených deti atď atď....ten systém je iný ako na Slovensku

patricia2120
13. jan 2025

@sense preto som ziadala aby mi poslal ten doklad. O jeho cite k detom hovori samo o sebe to ze tretiemu dietatu peniaze vybavil a 2 tzp starsim nie tym to vybavoval urad takze mu neverim v nicom

Strana
z2