icon

Ako správne prerušiť a obnoviť rodičovskú dovolenku?

suzy2508
25. feb 2025

Ahojte, potrebujem poradiť.
V práci mi navrhli prerušiť RD a vyčerpať si nejakú časť starej dovolenky, keďže jej mám príliš veľa. Mám teda plán rodičovskú dovolenku prerušiť, vybrať si aspoň 10 dní dovolenky a opäť obnoviť rodičovskú dovolenku, kým až môj syn nedovŕši 3 roky. Ako postupovať, aby bolo všetko s kostolným poriadkom? Aké inštitúcie treba pobehať? Predpokladám ÚPSVR? Ak budem čerpať napr. v mesiaci apríl 10 dní dovolenky, dostanem za ten mesiac aj rodičovský príspevok? Ďakujem za vysvetlenie a pomoc, snažím sa zorientovať 😊

aliziana
25. feb 2025

@suzy2508 nie si povinná to robiť, skôr sú tam nevýhody - napr. Ťa môžu prepustiť, alebo prídeš o reťazovú materskú v prípade, že o takom uvažujete, alebo hoci aj prídeš o možnosť max podpory, ak by si po skončení RD už nenastúpila...

jazula
25. feb 2025

Rodičovský príspevok nesúvisí s tým, či si v práci alebo na RD. Aj keby si sa hneď vrátila do práce, RP ti ostáva do 3 rokov. Jediné, čo si podľa mňa potrebuješ zvážiť je, či plánuješ ďalšie dieťa, aby si si nepokazila priemer na materskú…

nikoleta999
25. feb 2025

A to ma aký zmysel si rušiť RD ?? Ja by som nikdy v živote na toto neprístupila, pretože Ťa kľudne môžu prepustiť a tým pádom si pekne krásne pokaziš aj maximálnu podporu, ak sa tam neplánuješ vrátiť po skončení RD...

jozinzbazin22
25. feb 2025

Dostala som 2m odstupne,a vyplatenu celu dovolenku,ale nam firma koncila takze sme sa takto dohodli.A rodicak som nerusila,nic som nerusila.Dokonca som pracovala inde.

suzy2508
autor
25. feb 2025

No práve že premýšľame nad druhým, to som si vôbec neuvedomila, že by mi to takto pokazilo ďalšiu materskú. Totiž mám veľa dovolenky (nejakých 50 dní) a ekonómka mi navrhla, že mi môže časť preplatiť už teraz, že by som si časť vyčerpala a zvyšok vyčerpám pred nástupom do práce ďalší január. Pracujem v školstve. Absolútne mi nenapadlo, že by to znamenalo pokazenú ďalšiu materskú (tehotná však zatiaľ nie som), ale ďakujem za upozornenie, tak asi na to teda kašlem.. Nemôže sa mi nijako dovolenka krátiť, keď jej mám toľko a nemám ju vyčerpanú?

17laurinka17
25. feb 2025

@suzy2508 ja som mala po nastupe do prace presne 74 dni dovolenky, z roku 2020, 2022 a z roku 2024, ked som nastupila.. bola som retazovo na dvoch materskych. Rodicovsky prispevok mi ide az do marca 2025

petko81
25. feb 2025

@suzy2508 ja mam 60 dni.a nikto mi nevola.mne povedali ze 31.10 bude mat 3 roky.kludne môžem m byť na dovolenke do konca roka

suzy2508
autor
26. feb 2025

@petko81 áno, túto variantu o akoby skoršom nástupe do práce a pritom čerpať ešte starú dovolenku mám aj ja. Chcela som však vyčerpať nejakú časť teraz aj kvôli tomu, že potom by bol nárok na tých 800 e, ktoré sa plánujú schváliť, pretože bude určite podmienka, že treba odpracovať aspoň 1 deň v tomto roku. Zase budeme my na RD a MD vynechaní.